Na gradskoj tržnici Markale u Sarajevu na kojoj je prije 14 godina od eksplozije granate ubijeno 67, a  ranjeno 142-oje civila, u masakru počinjenom tokom proteklog rata u BiH, danas je obilježen Dan sjećanja na ove i sve druge žrtve opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine.

U ime Grada Sarajeva, gradonačelnica Semiha Borovac sa zamjenikom Josipom Jurišićem, te zamjenici predsjedavajućeg Gradskog vijeća Tatjana Ljujić-Mijatović i Emin Švrakić, položili su cvijeće i na dostojanstven način odali počast nevino ubijenim građanima našeg grada.

Obilježavanju godišnjice masakra na pijaci Markale prisustvovao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sa članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem, predstavnici kantonalnih i općinskih vlasti, članovi udruženja građana civilnih žrtava rata, članovi porodica ubijenih, uposlenici tržnice Markale, učenici i brojni građani.

Delegacija Grada Sarajeva predvođena gradonačelnicom Semihom Borovac prisustvovala je u Narodnom pozoroštu i zajedničkoj komemorativnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Grada Sarajeva i Općinskih vijeća povodom obilježavanja "Dana sjećanja na sve građane Sarajeva stradale tokom opsade ovog grada u periodu 1992.-1995."

Prigodnim govorom prisutnim se obratio prof. dr. Smail Čekić. Naglasio je da su historijska istina i vrijednosti sjećanja na masakr na Markalama i fašističko divljanje po tekovinama ljudskog društva, civilizacije, po nezavisnosti i suverinitetu RBiH po nacionalnom, vjerskom, kulturnom i društvenom suživotu njenih građana lekcije iz naše prošlosti na kojima danas, sjećajujući se žrtava opsade Sarajeva, moramo graditi zajedničku budućnost.

Prof. Čekić naglasio je da su istraživači Haškog tribunala procijenili da je u šest sarajevskih općina od aprila 1992. do decembra 1995. godine umrlo 18.889 osoba.

"Taj broj obuhvata četiri kategorije umrlih i to civile koji su umrli povezano s ratom, vojnike koji su umrli povezano s ratom, civile koji su umrli prirodnom smrću i njihova smrt nije povezana s ratom i civile čija se smrt ne može svrstati ni u kategoriju povezanu ni u kategoriju nepovezanu s ratom" – kazao je prof. dr. Čekić.

Izvor: Gradska uprava