Zahtjev Gradskoga vijeća Grada Sarajeva da se Batko izruči BiH

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na jučerašnjoj sjednici na prijedlog zamjenika gradonačelnika Igora Kamočajija uputilo zahtjev mjerodavnim tijelima BiH da poduzmu sve da se Veselin Vlahović Batko, optužen za ratne zločine tijekom 1992. i 1993. na Grbavici u Sarajevu, izruči našoj zemlji, kako bi mu se sudilo u Bosni i Hercegovini. Ukoliko mjerodavna tijela to ne urade, Grad Sarajevo će izdvojiti financijska sredstva, ukoliko to bude potrebno, kako bi se pomoglo financiranje angažmana pravnoga tima u Španiji koji će djelovati na izručenju Veselina Vlahovića Batka Bosni i Hercegovini.

16. sjednica Gradskoga vijeća Grada Sarajeva

Na temelju članka 35. stavak (1) b), te članka 70. Poslovnika Gradskoga vijeća Grada Sarajeva (\”Službene novine Kantona Sarajevo\”, broj 28/09), za 16. sjednicu Gradskoga vijeća Grada Sarajeva za koju je poziv već dostavljen i koja će se održati u utorak 30.03.2010. godine u 10.00 sati, u objektu Grada Sarajeva – Ovalna sala Gradskoga vijeća, ulica Hamdije Kreševljakovića br. 3/1  predlažem, umjesto već dostavljenog uz poziv za sjednicu, sljedeći DNEVNI RED.

Susret Behmen – Lerch: Grad Sarajevo poduzeo niz aktivnosti u povećanju energetske učinkovitosti

Gradonačelnik Sarajeva primio je danas predstavnika Saveznog ministarstva za ekonomsku suradnju i razvitak SR Njemačke Rolfa Lercha s kojim je razgovarao o projektu „Izgradnja kapaciteta energetskog menadžmenta u gradovima – Sarajevo, Zagreb, Podgorica, Skoplje i Freiburg“ čiji je glavni financijer ovo ministarstvo. „Potpisivanjem \’Povelje gradonačelnika\’ i implementacijom CCI projekta Gradska uprava Grada Sarajeva napravila je radikalan pomak u odnosu na dosadašnju politiku glede energetskih pitanja. Prvi su put ove godine u proračunu izdvojena  sredstva za projekte i aktivnosti glede povećanja energetske učinkovitosti. U okviru Gradske uprave bit će osnovan odjel koji će se baviti isključivo ovim pitanjima.

„Putujući točak“ će na svom putu Essen-Peć-Istanbul u svibnju obići i Sarajevo

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji primio je danas Rudija Lofellsenda, koji je u Caritasu biskupije njemačkog grada Essena zadužen za odnose sa inozemstvom. „Instalacija pod nazivom \’putujući točak\’, koju su izradili umjetnici iz Essena, tokom svibnja ove godine obići će Essen, Peć i Istanbul, tri grada koja su proglašena europskim glavnim gradovima kulture 2010. godine. „Putujući točak“ će se 9. i 10. svibnja zaustaviti u bh. prijestolnici. Izabrali smo Sarajevo zato što je on za nas europski grad s iznimnom poviješću, živi primjer kako različite religije mogu zajedno živjeti, a i s obzirom na činjenicu da se Sarajevo namjerava također kandidirati za europski glavni grad kulture – istaknuo je Lofellsend, koji je za vrijeme rata iznimno pomagao BiH, a pogotovo Sarajevu i Tuzli.  

Zamjenik gradonačelnika Kamočaji otvorio VII. \”Proljetne dane odgoja i etičkih vrijednosti\”

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji otvorio je danas 7.  manifestaciju "Proljetni dani odgoja i etičkih vrijednosti", koja se održava u organizaciji NVO "Djeca stubovi svijeta". – Grad Sarajevo je od samog početka pružao financijsku potporu ovoj manifestaciji i dalje će nastaviti na listu svojih prioriteta stavljati potrebe i interese djece i omladine – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Kamočaji, te u ime Grada Sarajeva i gradonačelnika Alije Behmena čestitao i zahvalio NVO „Djeca stubovi svijeta“ na iniciranju i organizaciji ovih susreta.

Potpisan Sporazum o nastavku projekta „Posao za sve u 2010. godini“

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen potpisao je danas s ravnateljima KJKP „Rad“ Selimom Babićem, KJKP „Park“ Rešadom Pašićem i JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Vahidom Muharemovićem Sporazum o realizaciji projekta „Posao za sve u 2010. godini“. Projekt „Posao za sve u 2010. godini“ podrazumijeva upošljavanje neuposlenih osoba s područja grada Sarajeva u KJKP „Rad“ i „Park“ na razdoblje do šest mjeseci, u kojem će uposleni djelatnici ostvarivati sva prava iz radnoga odnosa.

Grad Sarajevo plaća odvjetnika za izručenje Batka bh. vlastima

Kako smo informirani od veleposlanice BiH u Madridu Željane Zovko, sljedeći korak u postupku izručenja Veselina Vlahovića – Batka pravosudnim tijelima države BiH je angažiranje španjolskog odvjetnika koji će u ime i za državu BiH zastupati interese i postupati pred španjolskim pravosudnim tijelima u ovome slučaju. Pored zahtjeva koji je prošlog tjedna Ministarstvu pravde BiH uputio gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen za što žurnijim postupanjem u ovome slučaju, zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji će na idućoj sjednici Gradskoga vijeća pokrenuti inicijativu da Grad Sarajevo, te četiri gradske općine, financiraju pravni tim, odnosno odvjetnika koji će zastupati interese BiH u postupku izručenja Vlahovića.

Gradonačelnik Behmen zatražio od državnih tijela da se odlučnije angažiraju u postupku izručenja Veselina Vlahovića pravosudnim tijelima BiH

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen uputio je pismo ministru sigurnosti BiH Sadiku Ahmetoviću i ministru pravde BiH Bariši Čolaku, u kojem je zatražio da se, u ime građana Sarajeva, državna tijela odlučnije angažiraju u postupku izručenja Veselina Vlahovića pravosudnim tijelima Bosne i Hercegovine.  Žrtve koje su ttijekom rata podnijeli građani Sarajeva zaslužuju snažniji angažman u ovome slučaju i bila bi istinska sramota da i pored težine optužbi Vlahović bude izručen nekoj drugoj zemlji u regionu.

Zamjenik gradonačelnika Živanović otvorit će VII. \”Proljetne dane odgoja i etičkih vrijednosti\”

U ponedjeljak 22.03.2010. godine u 11.00 sati, zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović otvorit će 7. manifestaciju "Proljetni dani odgoja i etičkih vrijednosti", koja se održava u organizaciji NVO "Djeca stubovi svijeta". Teme tribina što će se održati u sklopu ovogodišnje manifestacije su: “Dijalog, harmonizacija odnosa u obitelji i društvu”, “Alkoholizam, planetrani problem, nasilje u obitelji”, “Mi mladi BiH, naš korak u EU” i “Kultura življenja, podizanje ekološke svijesti mladih”.

U ponedjeljak potpisivanje Sporazuma o nastavku projekta „Posao za sve u 2010. godini“

U ponedjeljak, 22.03.2010. u 12 sati, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen potpisat će s ravnateljima KJKP „Rad“ Selimom Babićem, KJKP „Park“ Rešadom Pašićem i JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Vahidom Muharemovićem Sporazum o realizaciji projekta „Posao za sve u 2010. godini“. Projekt „Posao za sve u 2010. godini“ podrazumijeva upošljavanje neuposlenih osoba s područja grada Sarajeva u KJKP „Rad“ i „Park“ na razdoblje do šest mjeseci, u kojem će uposleni djelatnici ostvarivati sva prava iz radnoga odnosa.