Kamočaji s predstavnicima Fondacije „Heinrich Böll“ razgovarao o ekološki održivom urbanom razvitku grada

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji primio je danas Waltera Kaufmanna, referenta Fondacije „Heinrich Böll Stiftung“ iz Berlina za Jugoistočnu Europu, Istočnu Europu i Kavkaz, i Mirelu Grűnther-Đečević, ravnateljicu Ureda ove fondacije za Bosnu i Hercegovinu, s kojima je razgovarao o ekološki održivom urbanom razvitku grada. Predstavnici Fondacije „Heinrich Böll Stiftung“, bliske njemačkoj Stranci Zeleni, interesirali su se za aktualnu poziciju Grada Sarajeva, kao i za projekte Grada, koji se tiču ekološke i socijalne održivosti. Prema riječima Kaufmanna, Fondacija se bavi razvitkom i planiranjem prostora iz dva razloga: prvi je glede  pitanja okoliša (transport, zagađenje, voda i dr.), a drugi, mnogo važniji, tiče se demokratizacije kroz participaciju građana u iniciranju i kreiranju projekata.

Izaslanstvo Grada odalo počast žrtvama masakra na Trgu solidarnosti

Salko Nikšić, zamjenik predsjedatelja Gradskoga vijeća, i Igor Kamočaji, zamjenik gradonačelnika, danas su u ime Grada Sarajeva odali počast i položili cvijeće na spomen-obilježje na Trgu solidarnosti kod broja 14 (Alipašino Polje – pijaca). Na tom mjestu, prije osamnaest godina, od granate ispaljene s agresorskih položaja ubijeno je 11, a ranjeno 53 naših sugrađana. Toga kobnog dana život su izgubili: Rifet Bahtić, Jasmin Đozo, Muniba Ganija, Nermin Gušić, Zoran Kafedžić, Sadrija Krasnić, Nadežda Puljić, Daniel Turkalj, Edin Uzunović te još dvije neidentificirane osobe.

Gradonačelnik otvorio plivački miting „Sport za sve na Olimpijskom“

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen otvorio je danas plivački miting „Sport za sve na Olimpijskom“, koji se održava povodom obilježavanja Druge obljetnice Olimpijskoga bazena. „Osobito mi je zadovoljstvo istaknuti sudionike u revijalnome dijelu plivačkoga mitinga, a koji su u sklopu projekta Gradske uprave Grada Sarajeva pod nazivom ‘Sarajevo zdrav grad’ u Olimpijskome bazenu realizirali niz projekata, koji su se pokazali iznimno uspješnim i društveno korisnim.

Čelnici Grada odali počast žrtvama masakra kod Gradske tržnice

Danas se navršava petnaest godina od pogibije 43, a težeg i lakšeg ranjavanja 84 naših sugrađana u ulici Mula Mustafe Bašeskije do broja 64 (Sjeverni ulaz u Gradsku tržnicu) od agresorske granate ispaljene iz pravca Trebevića. Tim povodom gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen s predsjedateljem Gradskoga vijeća Željkom Lerom i njegovom zamjenicom Tatjanom Ljujić-Mijatović u ime Grada Sarajeva odaо је počast i položiо cvijeće na mjestu masakra.

Čelnici će Grada odati počast žrtvama masakra kod Gradske tržnice

U subotu, 28.08.2010. godine, navršava se petnaest godina od pogibije 43, a težeg i lakšeg ranjavanja 84 naših sugrađana u ulici Mula Mustafe Bašeskije do broja 64 (Sjeverni ulaz u Gradsku tržnicu) od agresorske granate ispaljene iz pravca Trebevića. Tim će povodom gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen s predsjedateljem Gradskoga vijeća Željkom Lerom i njegovom zamjenicom Tatjanom Ljujić-Mijatović u ime Grada Sarajeva u 11.00 sati odati počast i položiti cvijeće na mjestu masakra.

Gradonačelnik će otvoriti manifestaciju „Sport za sve na Olimpijskom“

U subotu, 28.08.2010. u 9.30 sati, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen prigodnim će obraćanjem otvoriti manifestaciju „Sport za sve na Olimpijskom“ a povodom obilježavanja Druge godišnjice Olimpijskog bazena. U sklopu Manifestacije bit će održan Plivački miting i dvije revijalne vaterpolo utakmice. Na Mitingu, u revijalnom djelu sudjelovat će osobe treće životne dobi, djeca članovi udruge „Život sa Down Syndromom“, profesori sporta i tjelesnoga odgoja, te reprezentativci BiH u sjedećoj odbojci. Svečani defile i otvaranje predviđeno je za 09.30 sati, revijalne utrke u 10.00 sati, a početak natjecanja u 10.30 sati u zgradi Olimpijskoga bazena Sarajevo (ul. Bulevar Meše Selimovića 83-b).

Gradonačelnik Behmen pozdravlja izručenje zločinca Batka

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen pozdravlja izručenje Bosni i Hercegovini Veselina Vlahovića Batka, optuženog za ratne zločine počinjene tijekom 1992. i 1993. na Grbavici u Sarajevu. Pozdravljamo izručenje jednog od najgorih ratnih zločinaca i ubojica koji je uživao u ubijanju i mučenju naših građana. Sarajlije su punih 15 godina čekale uhićenje i dovođenje pred lice pravde ubojice i silovatelja s Grbavice, Vraca i Kovačića i to su konačno dočekale. Gradsko vijeće Grada Sarajeva još je na sjednici u ožujku ove godine na prijedlog zamjenika gradonačelnika Igora Kamočajija uputilo zahtjev mjerodavnim tijelima BiH da poduzmu sve kako bi Veselin Vlahović Batko bio izručen našoj zemlji, kako bi mu se sudilo u Bosni i Hercegovini. Pored zahtjeva koji je prethodno Ministarstvu pravde BiH uputio gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen za što žurnijim postupanjem u ovome slučaju, zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji je na ožujskoj sjednici Gradskoga vijeća pokrenuo inicijativu da Grad Sarajevo i četiri gradske općine, ukoliko mjerodavna tijela to ne urade, financiraju pravni tim, odnosno odvjetnika koji će zastupati interese BiH u postupku izručenja Vlahovića.

Juanu M. Tintoreu uručeno priznanje „Počasni građanin Grada Sarajeva“

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji uručio je danas priznanje „Počasni građanin Grada Sarajeva“ Juanu M. Tintoreu, predsjedniku Kraljevskoga teniskog kluba "Barcelona“, na svečanosti upriličenoj tim povodom. „Vi ste, gospodine Tintore, promovirali grad Sarajevo na najvišoj međunarodnoj razini, dovodeći u naš grad g. Margalja, bivšeg gradonačelnika Barcelone, g. Samarana, počasnoga predsjednika MOK-a, g. Laportu, bivšega predsjednika FK Barcelona, i mnoge druge značajne ličnosti. Nedavno ste dobili najvažniju nagradu, ulazak u međunarodnu Kuću slavnih tenisa, a sada ste postali dio \’nas\’,  čime se posebice ponosimo, i zamolili bismo Vas, poštovani gosp. Tintore, da budete naš veleposlanik u svijetu, što Vi ustvari i jeste“, rekao je tom prigodom zamjenik Kamočaji i zamolio Tintorea da svojim utjecajem u svijetu pomogne Sarajevu u kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture kao i kandidaturi za Europski zimski olimpijski omladinski festival (EYOWF).

U ponedjeljak uručenje priznanja „Počasni građanin Grada Sarajeva“ Juanu M. Tintoreu

U ponedjeljak, 23.08.2010. u 9.30 sati, zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji uručit će priznanje „Počasni građanin Grada Sarajeva“ Juanu M. Tintoreu, predsjedniku Kraljevskoga teniskog kluba "Barcelona“. Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na svojoj 17. sjednici (27.04.2010.) na prijedlog gradonačelnika donijelo Odluku da se za Počasnoga građanina Grada Sarajeva proglasi Juan Maria Tintore, koji je na dužnosti predsjednika Kraljevskoga teniskog kluba «Barcelona 1899» svojim osobnim zalaganjem i ljubavlju prema našem gradu učinio mnogo na oživljavanju teniskoga sporta u Sarajevu. Pored turnira koji je pokrenuo, Tintore je promovirao grad Sarajevo na najvišoj međunarodnoj razini, dovodeći u naš grad g. Margalja, bivšeg gradonačelnika Barcelone, g. Samarana, počasnoga predsjednika MOK-a, g. Laportu, predsjednika FC Barcelona, g. Jamesa, predsjednika Tennis Europe, g. Badljea, ministra sporta Katalonije, g. Perisa, predsjednika Katalonskog teniskog saveza.

Grad, Kanton i Općina Stari Grad u suradnji s partnerima iz Italije osnivaju „Kuću zanata“

Radi pružanja potpore razvitku starih zanata i proširenja turističke ponude, Grad Sarajevo, Općina Stari Grad i Kanton Sarajevo – Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo kulture i sporta partneri su u Projektu Razvitak kulturno-povijesnoga turizma na području Baščaršije. Projekt će biti realiziran zahvaljujući sredstvima Ministarstva vanjskih poslova Italije, a putem nevladine organizacije UCODEP – program SEENET translokalna mreža za suradnju između Italije i Jugoistočne Europe, čija će realizacija trajati dvije i pol godine. U okviru navedenoga projekta završena je faza identifikacije aktivnosti,  u okviru koje je odlučeno da će projekt biti realiziran kroz uspostavljanje Kuće zanata.