Камочаји са представницима Фондације ”Хајнрих Бел” разговарао о еколошки одрживом урбаном развоју града

Замјеник градоначелника Сарајева Игор Камочаји примио је данас Валтера Кауфмана, референта Фондације ”Хајнрих Бел” из Берлина за Југоисточну Европу, Источну Европу и Кавказ, и Мирелу Гринтер Ђечевић, директорицу Канцеларије ове фондације за Босну и Херцеговину, са којима је разговарао о еколошки одрживом урбаном развоју града. Представници Фондације ”Хајнрих Бел Штифтунг”, блиске њемачкој Странци Зелени, интересовали су се за актуелну позицију Града Сарајева, као и за пројекте Града, који се тичу еколошке и социјалне одрживости. Према ријечима Кауфмана, Фондација се бави развојем и планирањем простора из два разлога: први је у вези са питањем околиша (транспорт, загађење, вода и др.), а други, много важнији, тиче се демократизације кроз партиципацију грађана у иницирању и креирању пројеката.

Делегација Града одала почаст жртвама масакра на Тргу солидарности

Салко Никшић, замјеник предсједавајућег Градског вијећа, и Игор Камочаји, замјеник градоначелника, данас су у име Града Сарајева одали почаст и положили цвијеће на спомен-обиљежје на Тргу солидарности код броја 14 (Алипашино Поље – пијаца). На том мјесту, прије осамнаест година, од гранате испаљене са агресорских положаја убијено је 11, a рањено 53 наших суграђана. Тог кобног дана живот су изгубили: Рифет Бахтић, Јасмин Ђозо, Муниба Ганија, Нермин Гушић, Зоран Кафеџић, Садрија Краснић, Надежда Пуљић, Даниел Туркаљ, Един Узуновић те још два неидентификована лица.

Градоначелник отворио пливачки митинг ”Спорт за све на Олимпијском”

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен отворио је данас пливачки митинг ”Спорт за све на Олимпијском”, који се одржава поводом обиљежавања друге годишњице Олимпијског базена. „Посебно ми је задовољство да истакнем учеснике у ревијалном дијелу пливачког митига, а који су у склопу пројекта Градске управе Града Сарајева под називом ‘Сарајево здрав град’ у Олимпијском базену реализовали низ пројеката, који су се показали као изузетно успјешни и друштвено корисни.

Челници Града одали почаст жртвама масакра код Градске тржнице

Данас се навршава петнаест година од погибије 43, а тежег и лакшег рањавања 84 наших суграђана у улици Мула Мустафе Башескије до броја 64 (Сјеверни улаз у Градску тржницу) од агресорске гранате испаљене из правца Требевића. Тим поводом, градоначелник Сарајева Алија Бехмен са предсједавајућим Градског вијећа Жељком Лером и његовом замјеницом Татјаном Љујић-Мијатовић у име Града Сарајева одао је почаст и положио цвијеће на мјесту масакра.

Челници Града одаће почаст жртвама масакра код Градске тржнице

У суботу, 28.08.2010. године, навршава се петнаест година од погибије 43, а тежег и лакшег рањавања 84 наших суграђана у улици Мула Мустафе Башескије до броја 64 (Сјеверни улаз у Градску тржницу) од агресорске гранате испаљене из правца Требевића. Тим поводом, градоначелник Сарајева Алија Бехмен са предсједавајућим Градског вијећа Жељком Лером и његовом замјеницом Татјаном Љујић-Мијатовић у име Града Сарајева у 11.00 часова одаће почаст и положити цвијеће на мјесту масакра.

Градоначелник ће отворити манифестацију „Спорт за све на Олимпијском“

У суботу, 28.08.2010. у 9.30 часова, градоначелник Сарајева Алија Бехмен пригодним обраћањем отвориће манифестацију „Спорт за све на Олимпијском“ а поводом обиљежавања Друге годишњице Олимпијског базена. У склопу Манифестације биће одржан Пливачки митинг и двије ревијалне ватерполо утакмице. На Митингу, у ревијалном дјелу учествоваће лица треће животне доби, дјеца чланови удружења „Живот са Даун Сyндромом“, професори спорта и физичког васпитања, те репрезентативци БиХ у сједећој одбојци. Свечани дефиле и отварање је предвиђено за 09.30 часова, ревијалне утрке у 10.00 часова, а почетак такмичења у 10.30 часова у згради Олимпијског базена Сарајево (ул. Булевар Меше Селимовића 83-б).

Градоначелник Бехмен поздравља изручење злочинца Батка

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен поздравља изручење Босни и Херцеговини Веселина Влаховића Батка, оптуженог за ратне злочине почињене током 1992. и 1993. на Грбавици у Сарајеву. Поздрављамо изручење једног од најгорих ратних злочинаца и убица који је уживао у убијању и мучењу наших грађана. Сарајлије су пуних 15 година чекале хапшење и довођење пред лице правде убице и силоватеља са Грбавице, Враца и Ковачића и то су коначно дочекале. Градско вијеће Града Сарајева још је на сједници у марту ове године на приједлог замјеника градоначелника Игора Камочајија упутило захтјев надлежним органима БиХ да предузму све да Веселин Влаховић Батко буде изручен нашој земљи, да би му се судило у Босни и Херцеговини. Поред захтјева који је претходно Министарству правде БиХ упутио градоначелник Сарајева Алија Бехмен за што хитнијим поступањем у овом случају, замјеник градоначелника Сарајева Игор Камочаји је на мартовској сједници Градског вијећа покренуо иницијативу да Град Сарајево и четири градске општине, уколико надлежни органи то не ураде, финансирају правни тим, односно адвоката који ће заступати интересе БиХ у поступку изручења Влаховића.

Хуану М. Тинтореу уручено признање „Почасни грађанин Града Сарајева“

Замјеник градоначелника Сарајева Игор Камочаји уручио је данас признање „Почасни грађанин Града Сарајева“ Хуану М. Тинтореу, предсједнику Краљевског тениског клуба "Барцелона“, на свечаности уприличеној тим поводом. „Ви сте, господине Тинторе, промовисали град Сарајево на највишем међународном нивоу, доводећи у наш град г. Маргаља, бившег градоначелника Барцелоне, г. Самарана, почасног предсједника МОК-а, г. Лапорту, бившег предсједника ФК Барцелона и многе друге значајне личности. Недавно сте добили најважнију награду, улазак у међународну Кућу славних тениса, а сада сте постали дио \’нас\’,  чиме се посебно поносимо, и замолили бисмо Вас, поштовани госп. Тинторе, да будете наш амбасадор у свијету, што Ви у ствари и јесте“, рекао је том приликом замјеник Камочаји и замолио Тинтореа да својим утицајем у свијету помогне Сарајеву у кандидатури за Европску пријестолницу културе као и кандидатури за Европски зимски олимпијски омладински фестивал (ЕYОWF).

У понедјељак уручење признања „Почасни грађанин Града Сарајева“ Хуану М. Тинтореу

У понедјељак, 23.08.2010. у 9.30 часова, замјеник градоначелника Сарајева Игор Камочаји уручиће признање „Почасни грађанин Града Сарајева“ Хуану М. Тинтореу, предсједнику Краљевског тениског клуба "Барцелона“. Градско вијеће Града Сарајева је на својој 17. сједници (27.04.2010.) на приједлог градоначелника донијело Одлуку да се за Почасног грађанина Града Сарајева прогласи Хуан Мариа Тинторе, који је у функцији предсједника Краљевског тениског клуба «Барцелона 1899» својим личним залагањем и љубављу према нашем граду учинио много на оживљавању тениског спорта у Сарајеву. Поред турнира који је покренуо, Тинторе је промовисао град Сарајево на највишем међународном нивоу, доводећи у наш град г. Маргаља, бившег градоначелника Барцелоне, г. Самарана, почасног предсједника МОК-а, г. Лапорту, предсједника ФК Барцелона, г. Јамеса, предсједника Tennis Europe, г. Бадљеа, министра спорта Каталоније, г. Периса, предсједника Каталонског тениског савеза.

Град, Кантон и Општина Стари Град у сарадњи са партнерима из Италије оснивају „Кућу заната“

У циљу пружања подршке развоју старих заната и проширења туристичке понуде, Град Сарајево, Општина Стари Град и Кантон Сарајево – Министарство привреде, Министарство културе и спорта су партнери у Пројекту Развој културно-историјског туризма на подручју Башчаршије. Пројекат ће бити реализован захваљујући средствима Министарства вањских послова Италије, а путем невладине организације УЦОДЕП – програм СЕЕНЕТ транслокална мрежа за сарадњу између Италије и Југоисточне Европе, чија реализација ће трајати двије и пол године. У оквиру наведеног пројекта завршена је фаза идентификације активности,  у оквиру које је одлучено да ће пројекат бити реализован кроз успостављање Куће заната.