Dogradonačelnik Živanović u ime Grada Sarajeva čestitao 80. rođendan pjesnikinji Dari Sekulić

Povodom 80. rođendana najveće živuće bosanskohercegovačke pjesnikinje Dare Sekulić, Srpsko kulturno-prosvjetno društvo „Prosvjeta\” večeras je u Sarajevu priredilo svečanost na kojoj su promovirane četiri knjige koje je objavila u posljednje dvije godine. Riječ je o zbirkama: \”Sretna skitnica\”, \”Kasni dani\”, \”Kameni kašalj\” i \”Go pauk\”. Zamjenik gradonačelnika Miroslav Živanović u ime Grada Sarajeva čestitao je rođendan i uručio prigodan rođendanski dar slavljenici.

Gradonačelnik primio novoimenovanog veleposlanika Crne Gore

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenikom Igorom Kamočajijem primio je danas novoimenovanog ambasadora Crne Gore u BiH, NJ.E. Dragana Đurovića. Tokom susreta konstatirano je kako glavni gradovi Bosne i Hercegovine i Crne Gore razvijaju partnersku suradnju koju prate dobri odnosi dvije zemlje na svim nivoima. Međutim, uvijek postoji prostor da se ta suradnja unapređuje i na tome će se raditi ubuduće, a to će biti i jedan od prioriteta novog crnogorskog ambasadora.

Veleposlanik San Martin u ime Vlade Španije izrazio zadovoljstvo obnovom sarajevske Vijećnice

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, zastupnik u državnome Parlamentu BiH Zlatko Lagumdžija i veleposlanik Kraljevine Španjolske u BiH NJ.E. Alejandro Enrique Alvargonzales San Martin obišli su danas sarajevsku Vijećnicu, gdje se odvijaju radovi u okviru treće faze projekta obnove ovoga značajnog kulturno-povijesnoga spomenika Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Cilj posjeta bio je informiranje o dinamici radova na realizaciji Sporazuma između Ministarstva kulture Kraljevine Španjolske i Grada Sarajeva, kojim je odobreno milijun eura, namjenski za rekonstrukciju i restauraciju fasade objekta Vijećnice.

Promovirana knjiga „Zločini nad djecom Sarajeva u opsadi“

Pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva, u Bosanskome kulturnom centru, promovirana je knjiga „Zločini nad djecom Sarajeva u opsadi“ koja sadrži imena ubijene djece sa svim identificiranim podacima i fotografijama. Knjigu su zajedno pripremili Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnoga prava i Udruga roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Moderator promocije bio je Gradimir Gojer, koji je istaknuo: „Ovo je prvo predstavljanje i prvo čitanje ove, rekao bih, svete knjige, koja ne čuva samo uspomene, ona i upozorava i iz nje izlazi vrisak čovječanstva.“

Komšić, veleposlanik San Martin, Lagumdžija i Behmen obilaze Vijećnicu

U srijedu, 29.09.2010. godine u 09.00 sati, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, veleposlanik Kraljevine Španije u BiH NJ.E. Alejandro Enrique Alvargonzales San Martin, zastupnik u državnom Parlamentu BiH Zlatko Lagumdžija i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa suradnicima obići će Vijećnicu. Cilj posjeta je informiranje o dinamici radova na realizaciji Sporazuma između Ministarstva kulture Kraljevine Španije i Grada Sarajeva, kojim je odobreno milijun eura, namjenski za rekonstrukciju i restauraciju fasade ovoga kulturno-povijesnoga spomenika.

Behmen i Kamočaji posjetili tvrtku „Autodelta d.o.o.“

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenikom Igorom Kamočajijem posjetio je danas tvrtku „Autodelta d.o.o.“ koja upošljava razvojačene branitelje s najvećim ratnim priznanjem  „Zlatni ljiljan“. „Imamo uposlenih 12 radnika i četiri spoljna suradnika, a želim naglasiti da je tvrtka sve uposlene stambeno zbrinula“, rekao je Nedim Aljić, jedan od vlasnika prilikom obilaska tvrtke s gradonačelnikom i njegovim zamjenikom.

Zahvalnica Teniskoga kluba „Tenis pro“ gradonačelniku Behmenu

Gradonačelnik Alija Behmen sa zamjenikom Igorom Kamočajijem primio je danas izaslanstvo Teniskoga kluba „Tenis pro“ koje mu je uručilo Zahvalnicu Kluba i turnirsku majicu kao znak zahvalnosti za kontinuiranu potporu Grada Sarajeva u realizaciji Teniskoga turnira „Open RTC Barcelona 1899 – Sarajevo 2010“. Predsjednik TK „Tenis pro“ Haris Kafedžić posebice je zahvalio gradonačelniku Behmenu i Gradskoj upravi na kontinuiranoj potpori ovom klubu od samog njegovog osnivanja, 1996. godine. Kafedžić je dodao da je ljetos uspješno održan 14. teniski turnir „Open RTC Barcelona 1899 – Sarajevo 2010“, na kojem je sudjelovalo 85 tenisača iz 10 zemalja.

Dogradonačelnik Živanović s predstavnicima Pule i Rovinja razgovarao o lokalnoj samoupravi i turizmu

Izaslanstvo Grada Sarajeva na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Miroslavom Živanovićem, koje u sklopu Weekend Media Festivala 2010. boravi u Rovinju, danas je održalo sastanke s predstavnicima Grada Pule i Grada Rovinja. U razgovoru s predstavnicima Grada Pule, koje je predvodila Vera Radolović, zamjenica gradonačelnika Pule, utvrđeni su mogući oblici suradnje između dva grada u oblasti razvoja učinkovitih mehanizama i procedura lokalne samouprave, kao i u oblasti razvitka i potpore poduzetništvu. Zamjenica gradonačelnika izrazila je svoju punu potporu naporima Grada Sarajeva usmjerenim ka zaštiti prava na lokalnu samoupravu.

Grad Sarajevo i ove godine među dobitnicima Zlatne turističke ruže

Gradonačelnik Alija Behmen u ime Grada Sarajeva primio je Zlatnu turističku ružu za 2010. godinu, na manifestaciji večeras održanoj u Brčkom  povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma. Pored Sarajeva, Grad Banja Luka i cjelokupno područje Tuzlanskoga kantona ovogodišnji su prvaci turizma. Čestitajući autoru ovoga projekta Zlatku Prlendi, gradonačelnik Behmen je zahvalio i kazao da su turistički djelatnici grada Sarajeva zaslužili ovo priznanje.