Održana 22. sjednica Gradskoga vijeća Grada Sarajeva

Na 22. sjednici Gradskoga vijeća Grada Sarajeva, kojom je predsjedao  Željko Ler, vijećnici su primili k znanju Informaciju o stanju kriminaliteta, javnoga reda i mira i sigurnosti prometa na području KS za razdoblje siječanj-rujan 2010. godine. Dragan Mioković, šef Ureda policijskog komesara Kantona Sarajevo, kazao je da „statistički gledano stanje sigurnosti na području KS u prvih devet mjeseci ove godine je dobro, mada ga građani takvim ne doživljavaju“. U odnosu na usporedno razdoblje 2009.g., u proteklih devet mjeseci registrirano je manje  kaznenih djela, smanjen je i broj maloljetnih izvršitelja, bolje je i stanje javnoga reda i mira, međutim, dodaje Mioković, povećan je broj povratnika u vršenju kaznenih djela.

22. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva

Na temelju članka 35. stav 1.b. Poslovnika Gradskoga vijeća Grada Sarajeva (“Službene novine Kantona Sarajevo”, broj 28/09), sazivam 22. sjednicu Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Sjednica Gradskoga vijeća Grada Sarajeva održat će se u utorak, 30. 11.  2010. godine, u 10.00 sati,  u objektu  Grada Sarajeva – Ovalna sala Gradskoga vijeća, ulica Hamdije Kreševljakovića br. 3/1. Uz poziv za sjednicu dostavlja se i Zapisnik o radu 21. sjednice Gradskoga vijeća Grada Sarajeva, održane 19. 10. 2010. godine.  Za sjednicu predlažem sljedeći DNEVNI RED:

Dogradonačelnik Kamočaji na 2. euroazijskom kongresu lokalne samouprave u Istanbulu

Na poziv predsjednika Svjetske unije turskih općina Nihata Zeybekcija, zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji i pomoćnica gradonačelnika za urbano planiranje Nedreta Komarica sudjeluju u radu 2. euroazijskog kongresa lokalne samouprave, koji se održava u Istanbulu o temi „Planiranje i urbana transformacija“. U svome obraćanju u diskusiji na prvoj sesiji „Proces izrade prostornog plana“, dogradonačelnik Kamočaji je kazao da je Grad Sarajevo danas u potrazi za novim urbanističkim planiranjem, prilagođenim njegovim potrebama.

Potpora Gradske uprave tehničkoj suradnji GRAS-a i İETT Genel Müdürlüğüa iz Istanbula

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen primio je danas izaslanstvo poduzeća „İETT Genel Müdürlüğü“ iz Istanbula, a prijemu su nazočili i generalni ravnatelj KJKP „Gradski saobraćaj“ Sarajevo Hasan Bašić i v.d. predsjednika Skupštine poduzeća i pomoćnik gradonačelnika za komunalne poslove Hamdo Karić. „Istanbul je veliki grad s 13 milijuna stanovnika koji u njemu žive i rade. Međutim, i Istanbul ima velikih problema a među njima je gradski prijevoz. Mi već godinama radimo na rješavanju toga problema i imamo uspjeha. Naše poduzeće ima blizu pet tisuća autobusa i dnevno prevezemo tri i pol milijuna putnika“, rekao je Alija Riza Kiremitçi, zamjenik generalnog ravnatelja İETT Genel Müdürlüğüa, izrazivši spremnost da u okviru tehničke suradnje njegovo poduzeće pruži sva pozitivna iskustva sarajevskom „GRAS-u“, a posebice iskustva funkcioniranja elektronskog sustava naplaćivanja karata.

Ozvaničen početak rada sarajevskog rodilišta \”Dr. Zehra Muidović\”

Ceremonijom svečanog presijecanja vrpce i otkrivanjem ploče, danas – na Dan državnosti BiH – ozvaničen je i početak rada sarajevskog rodilišta "Dr. Zehra Muidović" u renoviranoj zgradi na Jezeru. Svečanom činu je nazočio i gradonačelnik Alija Behmen koji je u ime građanki i građana Sarajeva zahvalio svima koji su pomogli kako obnovu zgrade, tako i opremanje ove ustanove najmodernijom medicinskom opremom. „Iznimno mi je zadovoljstvo i što su naši doktori, sestre i ostalo osoblje Gradskog rodilišta \’Dr. Zehra Muidović\’ napokon dočekali da se vrate u zgradu na Jezeru. Oni zaslužuju jedno veliko ljudsko hvala za pruženu stručnost, humanost i plemenitost, ali i za strpljenje i hrabrost kojim su zračili, radeći  svih ovih godina u skučenom i slabo opremljenom prostoru očne klinike“, istaknuo je Behmen.

Zajednička svečana sjednica Gradskoga i općinskih vijeća povodom Dana državnosti BiH

Povodom obilježavanja 25. studenoga – Dana državnosti BiH danas je u Domu oružanih snaga BiH održana Zajednička svečana sjednica Gradskoga vijeća Grada Sarajeva i općinskih vijeća četiri gradske općine. Sjednicu je otvorio predsjedatelj Gradskoga vijeća Grada Sarajeva Željko Ler koji je nazočnima i građanima Sarajeva i BiH čestitao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Dr. sc. Dino Abazović s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, osvrćući se sociološki na državnost Bosne i Hercegovine, istaknuo je kako je „od devedesetih godina prošloga stoljeća, pa evo to je slučaj i danas, simbolički kapital ove i sličnih obljetnica ambivalentno konktekstualiziran u bosanskohercegovačkom društvu. Ambivalenciju proizvodi naša sadašnjost tako nabijena budućnošću i tako opterećena nedavnom prošlošću.“

Polaganje cvijeća na spomen-obilježja povodom Dana državnosti BiH

Povodom Dana državnosti BiH, izaslanstva Grada Sarajeva i četiri gradske općine položila su cvijeće i odala počast poginulim braniteljima grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine. Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i predsjedatelj Gradskoga vijeća Sarajevo Željko Ler položili su cvijeće i odali počast poginulim antifašistima i osloboditeljma Sarajeva i BiH na spomen-obilježju Vječna vatra i spomen-obilježju Josip Broz Tito, te na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji i predsjedatelj Općinskoga vijeća Novo Sarajevo Nebojša Simić na Spomen-parku Vraca odali su počast antifašistima i patriotima koji su sebe i svoj život ugradili u temelje države Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Behmen otvorio Revijalnu izložbu članova Udruge likovnih umjetnika u BiH

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen večeras je u galeriji “Collegium artisticum” otvorio Revijalnu izložbu članova Udruge likovnih umjetnika u Bosni i Hercegovini, koju su istaknuti bosanskohercegovački umjetnici priredili povodom 25. studenoga – Dana državnosti naše zemlje.“Ovu izložbu doživljavam kao želju umjetnika da svojim djelima približe svu veličinu trijumfa Bosne i Hercegovine u oslobođenju protiv svih oblika porobljavanja i nasilja. Sa samo jednom i najvažnijom porukom – kako je važno svakodnevno živjeti nenasilje i graditi mir na svakom koraku. Upravo ovi izloženi eksponati svjedoče o toj vezi s prošlošću, ali i o zalogu za budućnost ove zemlje“, istaknuo je Behmen.

Gradonačelnik Behmen proglasio 16 dana aktivizma protiv rodnog nasilja u gradu Sarajevu

Prema podacima Ujedinjenih naroda, barem je jedna od tri žene širom svijeta bila zlostavljana tijekom svoga životnog vijeka. Nasilje nad ženama predstavlja jedan od najraširenijih oblika kršenja ljudskih prava, a pogađa sve žene bez obzira na geografske granice, godine, klasu i rasu, i to podjednako u razdobljima mira i konflikta.
Nasilje u obitelji, te druge vrste nasilja nad ženama nisu privatni, već društveni problemi, te se u njihovo rješavanje trebaju uključiti svi društveni akteri. Grad Sarajevo već daje značajan doprinos rješavanju ovoga problema u svojoj zajednici, između ostalog i kroz kontinuiranu potporu projektu „Sigurna kuća“ čiji je primarni cilj, od trenutka njegova osnivanja, 2000. godine, osiguravanje izravne zaštite i psihosocijalna potpora ženama, djevojkama, djeci s proživljenim iskustvom nasilja u obitelji ili drugoj sredini, smještajem u sigurnu kuću i druge odgovarajuće prostore.