22. сједница Градског вијећа Града Сарајева

На 22. сједници Градског вијећа Града Сарајева, којом је предсједавао  Жељко Лер, вијећници су примили к знању Информацију о стању криминалитета, јавног реда и мира и безбједности саобраћаја на подручју КС за период јануар-септембар 2010. године. Драган Миоковић, шеф Канцеларије полицијског комесара Кантона Сарајево, казао је да „статистички гледано стање безбједности на подручју КС у првих девет мјесеци ове године је добро, мада га грађани таквим не доживљавају“. У односу на упоредни период 2009.г., у протеклих девет мјесеци регистровано је мање  кривичних дјела, смањен је и број малољетних извршилаца, боље је и стање јавног реда и мира, међутим, додаје Миоковић, повећан је број повратника у вршењу кривичних дјела.

22. Cједница Градског вијећа Града Сарајева

На основу члана 35. став 1.б. Пословника Градског вијећа Града Сарајева (“Службене новине Кантона Сарајево”, број 28/09), сазивам 22. cједницу Градског вијећа Града Сарајева. Cједница Градског вијећа Града Сарајева одржаће се у уторак, 30. 11.  2010. године, у 10.00 часова,  у објекту  Града Сарајева – Овална сала Градског вијећа, улица Хамдије Крешевљаковића бр. 3/1. Уз позив за сједницу доставља се и Записник о раду 21. сједнице Градског вијећа Града Сарајева, одржане 19. 10. 2010. године.  За сједницу предлажем сљедећи ДНЕВНИ РЕД:

Доградоначелник Камочаји на 2. евроазијском конгресу локалне самоуправе у Истанбулу

На позив предсједника Свјетске уније турских општина Нихата Зејбекција, замјеник градоначелника Сарајева Игор Камочаји и помоћница градоначелника за урбано планирање Недрета Комарица учествују у раду 2. евроазијског конгреса локалне самоуправе, који се одржава у Истанбулу о теми „Планирање и урбана трансформација “. У свом обраћању у дискусији на првој сесији „Процес израде просторног плана“, доградоначелник Камочаји је казао да је Град Сарајево данас у потрази за новим урбанистичким планирањем, прилагођеним његовим потребама.

Подршка Градске управе техничкој сарадњи ГРАС-a и İETT Genel Müdürlüğüa из Истанбула

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен примио је данас делегацију предузећа „İETT Genel Müdürlüğü“ из Истанбула, a пријему су присуствовали и генерални директор КЈКП „Градски саобраћај “ Сарајево Хасан Башић и в.д. предсједника Скупштине предузећа и помоћник градоначелника за комуналне послове Хамдо Карић. „Истанбул је велики град са 13 милиона становника који у њему живе и раде. Међутим, и Истанбул има великих проблема а међу њима је градски превоз. Mи већ годинама радимо на рјешавању тог проблема и имамо успјеха. Наше предузеће има близу пет хиљада аутобуса и дневно превеземо три и пол милиона путника “, рекао је Алија Риза Киремитци, замјеник генералног директора İETT Genel Müdürlüğüa, изразивши  спремност да у оквиру техничке сарадње његово предузеће пружи сва позитивна искуства сарајевском „ГРАС-у“, a посебно искуства функционисања електронског система наплаћивања карата.

Озваничен почетак рада сарајевског породилишта \”Др. Зехра Муидовић\”

Церемонијом свечаног пресијецања врпце и откривањем плоче, данас – на Дан државности БиХ – озваничен је и почетак рада сарајевског породилишта "Др. Зехра Муидовић" у реновираној згради на Језеру. Свечаном чину је присуствовао и градоначелник Алија Бехмен који је у име грађанки и грађана Сарајева захвалио свима који су помогли како обнову зграде, тако и опремање ове установе најмодернијом медицинском опремом. „Изузетно ми је задовољство и што су наши доктори, сестре и остало особље Градског породилишта \’Др. Зехра Муидовић\’ напокон дочекали да се врате у зграду на Језеру. Они заслужују једно велико људско хвала за пружену стручност, хуманост и племенитост, али и за стрпљење и храброст којим су зрачили, радећи  свих ових година у скученом и слабо опремљеном простору очне клинике“, истакнуо је Бехмен.

Одржана Заједничка свечана сједница Градског и општинских вијећа поводом Дана државности БиХ

Поводом обиљежавања 25. новембра – Дана државности БиХ данас је у Дому оружаних снага БиХ одржана Заједничка свечана сједница Градског вијећа Града Сарајева и општинских вијећа четири градске општине. Сједницу је отворио предсједавајући Градског вијећа Града Сарајева Жељко Лер који је присутнима и грађанима Сарајева и БиХ честитао Дан државности Босне и Херцеговине. Др. сц. Дино Абазовић са Факултета политичких наука у Сарајеву, осврћући се социолошки на државност Босне и Херцеговине, истакнуо је да је „од деведесетих година прошлог вијека, па ево то је случај и данас, симболички капитал ове и сличних годишњица амбивалентно конктекстуализиран у босанскохерцеговачком друштву. Амбиваленцију производи наша садашњост тако набијена будућношћу и тако оптерећена недавном прошлошћу.“

Полагање цвијећа на спомен-обиљежја поводом Дана државности БиХ

Поводом Дана државности БиХ, делегације Града Сарајева и четири градске општине положиле су цвијеће и одале почаст погинулим браниоцима града Сарајева и државе Босне и Херцеговине, Градоначелник Сарајева Алија Бехмен и предсједавајући Градског вијећа Сарајево Жељко Лер положили су цвијеће и одали почаст погинулим антифашистима и ослободиоцима Сарајева и БиХ на спомен-обиљежју Вјечна ватра и спомен-обиљежју Јосип Броз Тито, те на Спомен-обиљежју убијеној дјеци опкољеног Сарајева 1992.-1995.Замјеник градоначелника Сарајева Игор Камочаји и предсједавајући Општинског вијећа Ново Сарајево Небојша Симић на Спомен-парку Враца одали су почаст антифашистима и патриотима који су себе и свој живот уградили у темеље државе Босне и Херцеговине.

Градоначелник Бехмен отворио Ревијалну изложбу чланова Удружења ликовних умјетника у БиХ

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен вечерас је у галерији “Колегиум артистикум” отворио Ревијалну изложбу чланова Удружења ликовних умјетника у Босни и Херцеговини, коју су истакнути босанскохерцеговачки умјетници приредили поводом 25. новембра – Дана државности наше земље. “Ову изложбу доживљавам као жељу умјетника да својим дјелима приближе сву величину тријумфа Босне и Херцеговине у ослобођењу против свих облика поробљавања и насиља. Са само једном и најважнијом поруком – како је важно свакодневно живјети ненасиље и градити мир на сваком кораку. Управо ови изложени експонати свједоче о тој вези са прошлошћу, али и о залогу за будућност ове земље“, истакнуо је Бехмен.

Градоначелник Бехмен прогласио 16 дана активизма против родног насиља у граду Сарајеву

Према подацима Уједињених нација, барем је једна од три жене широм свијета била злостављана током свог животног вијека. Насиље над женама представља један од најраширенијих облика кршења људских права, а погађа све жене без обзира на географске границе, године, класу и расу, и то подједнако у периодима мира и конфликта. Насиље у породици, те друге врсте насиља над женама нису приватни, већ друштвени проблеми, те у њихово рјешавање треба да се укључе сви друштвени актери. Град Сарајево већ даје значајан допринос рјешавању овог проблема у својој заједници, између осталог и кроз континуирану подршку пројекту „Сигурна кућа“ чији је примарни циљ, од тренутка његовог оснивања, 2000. године, обезбјеђивање директне заштите и психосоцијална подршка женама, дјевојкама, дјеци са проживљеним искуством насиља у породици или другој средини, смјештајем у сигурну кућу и друге одговарајуће просторе.

Градоначелник Бехмен на свечаности отварања Клинике за гинекологију и акушерство Језеро

У четвртак 25.11.2010. године, са почетком  у 10.45 часова,  градоначелник Сарајева Алија Бехмен ће се обратити на свечаности поводом почетка рада обновљене Клинике за гинекологију и акушерство на Језеру.