Међурелигијско вијеће БиХ осудило разбојнички упад у сарајевску Катедралу

Међурелигијско вијеће Босне и Херцеговине осудило је разбојнички упад у Катедралу Срца Исусова у Сарајеву, који се догодио у ноћи између 23. и 24. фебруара, те изразило подршку органима гоњења и правосуђу да што прије пронађу и процесуирају починиоце. У оквиру пројекта "Мониторинг напада на вјерске објекте у земљи и друга мјеста од значаја за цркве и вјерске заједнице", чланови Међурелигијског вијећа посјетили су данас мјесто напада заједно са представницима Града Сарајева и Општине Стари Град, на чијем је подручју ова катедрала, један од националних споменика БиХ. Намјера је да заједничком осудом и ангажманом представника вјерских заједница и цркава, надлежних органа власти те медија буде обезбијеђена боља заштита свим вјерским објектима широм БиХ.

Градоначелник са замјеницима примио стипендисте побратимског Града Инзбрука

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен са замјеницима Мирославом Живановићем и Игором Камочајијем уприличио је данас пријем за Азру Шкаљић, студентицу Природно-математичког факултета, и Ибрахима Жужића, студента Економског факултета, смјера туристички менаџмент, којима ће Град Инзбрук стипендирати похађање 6. интернационалног семестра у Менаџмент центру Инзбрук (МЦИ), БАЦ-Студиј (Туристички менаџмент). Студијски семестар, који финансира Влада Тирола, трајаће од 02.03. до 15.07.2011., а студенти ће боравити у Инзбруку у периоду од 01.03. до 30.06.2011. Наиме, приликом посјете делегације Града Сарајева побратимском Граду Инзбруку у марту и мају 2010.г., Град Инзбрук је изразио подршку сарадњи двају градова, посебно у области образовања, културе и спорта. Град Инзбрук посредник је у асистенцији да два студента сарајевског Универзитета, смјера туристичког менаџмента, похађају 6. Интернационални семестар на МЦИ-ју.

Прекo 1000 учесника сајма NEXPO!

Са више од 1000 учесника на NEXPO сајму, те са више од 5000 посјетилаца и гостију, Сарајево ће бити главно мјесто сусрета градоначелника и општинских и градских лидера 10. и 11. марта 2011. Упркос чињеници да је ово први овакав сајам у регији, NEXPO сајам се шири ван свих очекивања. Имат ћете прилику да посјетите изложбени простор више од 100 општина и градова у времену од 10.30 часова првог дана до 17.00 часова другог дана сајма у склопу којег ће градови и општине презентовати своје привредне, туристичке, културне и друге садржаје. Поред тога, у склопу сајма ће бити организоване бројне конференције и радионице, а такође ћете моћи уживати и у богатом културном програму који сада укључује и више представа и фотографских изложби поред већ раније најављених догађаја. Поред представника општина и градова на сајму ће учествовати бројне међународне и стране организације које дјелују у Босни и Херцеговини као  и представници Савјета Европе, Европског парламента и многи  други угледни гости из земље и иностранства.

Градоначелник Сарајева и премијер КС потписали Писмо намјере о финансирању изградње Првог блока Музеја Арс Аеви

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен и предсједник Владе Кантона Сарајева Фикрет Мусић потписали су данас, у присуству предсједника Фондације \’\’Арс Аеви\’\’ Илије Шимића, директора Пројекта \’\’Арс Аеви\’\’ Енвера Хаџиомерспахића и  представнице Рензо Пиано Билдинг Воркошопа Емануеле Баглието, Писмо намјере којим се потврђује изводивост плана да се Први блок Музеја Арс Аеви изгради у току 2012. године и да се свечана инаугурација свеукупног објекта Музеја Арс Аеви организује у току 2014. године. Потписаним Писмом намјере званично је потврђена одлука да ће Град Сарајево и Кантон Сарајево, са заинтересованим партнерима, финансирати израду изведбених пројеката Музеја \’\’Арс Аеви\’\’, изградњу Првог блока Музеја \’\’Арс Аеви\’\’ и надзор над изградњом, те се потврђује увјерење да ће Европска унија из својих фондова финансирати и другу фазу изградње свеукупног објекта Музеја \’\’Арс Аеви.\’\’ \’\’Предложени календар повезује сјећања на године трагичне историје, двије деценије од почетка опсаде Сарајева (1992.) и сто година од почетка Првог свјетског рата (1914.) и потврђује усмјерења ка позитивном прогресу на путу у љепшу будућност\’\’, наводи се, између осталог, у писму.

Јавни увид и јавна расправа о Нацрту РП „Логавина“

Јавни увид у Нацрт регулационог плана „Логавина“ одржаће се у периоду 4.03.-4.04.2011. у улазном холу објекта „А“ Општине Стари Град Сарајево. Јавна расправа одржаће се 4.04.2011. у 15.00 часова у Великој сали Општине Стари Град Сарајево.

Заједничка свечана сједница Скупштине КС, Градског и општинских вијећа поводом Дана независности БиХ

У уторак, 01.03.2011. године у 12.00 часова, поводом 1. марта – Дана независности Босне и Херцеговине, одржаће се Заједничка свечана сједница Скупштине Кантона Сарајево, Градског вијећа Града Сарајева и општинских вијећа градских општина, на којој ће се пригодним говором обратити професор Правног факултета у Сарајеву др Ћазим Садиковић. Заједничка свечана сједница одржаће се у Дому оружаних снага Босне и Херцеговине.

Протокол обиљежавања 1. марта, Дана независности БиХ

Поводом 1. марта – Дана независности Босне и Херцеговине, делегације Града Сарајева и градских општина у уторак, 01.03.2011. године, одаће почаст и положити цвијеће на: 9.00 часова – Спомен-обиљежје Вјечна ватра, 9.30 часова – Мезарје Ковачи, 10.00 часова – Спомен-обиљежје убијеној дјеци опкољеног Сарајева 1992.-1995., 10.15 часова – Биста Јосипа Броза Тита, 10.30 часова – Спомен-парк Враца, 11.00 часова – Гробље Лав и 11.30 часова – Спомен-обиљежје на Тргу ЗАВНОБиХ-а;

Пуштени у рад системи за видеонадзор на јавним површинама у општинама Ново Сарајево и Нови Град

У просторијама Полицијске управе Нови Град данас су пуштена у рад два система за видеонадзор на јавним површинама у општинама Ново Сарајево и Нови Град. Како је истакнуо замјеник градоначелника Сарајева Мирослав Живановић, ради се о пројекту који је Град Сарајево покренуо 2009. године у сарадњи са полицијским управама са циљем предузимања превентивних мјера и радњи на спречавању чињења кривичних дјела и најтежих облика нарушавања јавног реда и мира, те ефикаснијег рада полицијских службеника на расвјетљавању тих дјела и коришћења видеоснимака у процесу доказивања одређених инкриминисаних радњи. Полицијске управе Ново Сарајево и Нови Град дефинисале су 26 локација за постављање видеонадзора. Овим је завршена I фаза пројекта, инсталирана су 2 надзорна центра која се налазе у полицијским управама Ново Сарајево и Нови Град, постављена 2 бежична система и постављене су надзорне камере на 5 локација и то: Трг ЗАВНОБиХ-а, улица Загребачка, Трг хероја, улица Пут младих муслимана, те зграда Општине Ново Сарајево.

Сутра отварање турнира у хокеју на леду \”Сарајево Кидс\’с 2011.\” у Зетри

Под покровитељством Града Сарајева, а у оквиру обиљежавања 27. годишњице ЗОИ Сарајево \’84., у суботу, 26.02.2011. године  од 09.00 до 18.00 часова и у недјељу, 27.02.2011. од 09.00 до 16.00 часова у ОЦ "Зетра", одржаће се традиционални међународни турнир у хокеју на леду под називом "Сарајево Кидс\’с 2011." Турнир ће у суботу, 26.02.2011. у 11.30 часова отворити замјеник градоначелника Сарајева Игор Камочаји.

Сутра пуштање у рад система за видеонадзор на јавним површинама у општинама Ново Сарајево и Нови Град

У петак, 25.02.2011. у 14.00 часова у просторијама Полицијске станице Нови Град биће уприличено пуштање у рад система за видеонадзор на јавним површинама у општинама Ново Сарајево и Нови Град. Ријеч је о пројекту који је Град Сарајево покренуо 2009. године у сарадњи са полицијским управама са циљем предузимања превентивних мјера и радњи на спречавању чињења кривичних дјела и најтежих облика нарушавања јавног реда и мира. Том приликом присутнима ће се обратити градоначелник Сарајева Алија Бехмен, а на догађај су позвани премијер Кантона Сарајево, кантонални министар унутрашњих послова, полицијски комесар, начелник Општине Нови Град, начелник Општине Ново Сарајево, начелник ПУ Ново Сарајево и начелник ПУ Нови Град.