Сарајево као европска пријестолница културе

Посланици Европског парламента већином гласова усвојили су одлуку да Сарајево 2014. године буде номиновано за Европски град културе, што је први случај да град изван Европске уније уопште конкурише за ту титулу. Једна од највећих заговорница ове идеје била је њемачка заступница у Европском парламенту  и добар познавалац прилика на Западном Балкану, односно пријатељ Босне и Херцеговине Дорис Пак. Признањем  Европске уније под називом "Европска пријестолница културе" жели да се истакне  богатство, разноликост и заједничке карактеристике европских култура, те да се побољша  узајамно разумијевање европских грађана. Сарајево је тиме добило велику шансу, истиче проф.  др. Татјана Љујић-Мијатовић, предсједница Одбора за кандидатуру Сарајева и замјеница предсједавајућег  Градског вијећа Сарајево.

Одржана 29. сједница Градског вијећа Града Сарајева

Одржана је 29. сједница Градског вијећа Града Сарајева којом је предсједавао прим. др. Жељко Лер. На приједлог градоначелника у дневни ред уврштена је Информација Организационог одбора за кандидатуру Града Сарајева за Европску пријестолницу културе 2014.године, уз допуну састава Организационог одбора. Проф. др. Татјана Љујић-Мијатовић у уводном излагању је истакнула „да су посланици  Европског парламента већином гласова усвојили одлуку да Сарајево 2014. године буде номиновано за Европски град културе, што је први случај да град изван Европске уније уопште конкурише за ту титулу. Сарајеву је тиме одато признање и пружена могућност да се још једном на најбољи начин представи домаћој, европској и свјетској јавности. Једна од највећих заговорница ове идеје била је њемачка посланица у Европском парламенту и добар познавалац прилика на Западном Балкану, односно пријатељ Босне и Херцеговине гђа Дорис Пак“.

Градоначелник сутра уручује Захвалнице Града Милету Плакаловићу и Ратку Орозовићу

У сриједу, 1.06.2011. у 11 часова градоначелник Сарајева Алија Бехмен уприличиће пријем у Градској управи за Миломира Милета Плакаловића и Ратка Орозовића. Том приликом градоначелник ће уручити Захвалницу Града Сарајева Плакаловићу за 20 година хуманитарног рада, а Орозовићу за 47 година умјетничког рада.