Sarajevo kao europska prijestonica kulture

Zastupnici Europskog parlamenta većinom glasova usvojili su odluku da Sarajevo 2014. godine bude nominirano za Europski grad kulture, što je prvi slučaj da se grad izvan Europske unije uopće natječe za tu titulu. Jedna od najvećih zagovornica ove ideje bila je njemačka zastupnica u Europskom parlamentu  i dobar poznavatelj prilika na Zapadnom Balkanu, odnosno prijatelj Bosne i Hercegovine Doris Pack. Priznanjem  Europske unije pod nazivom "Europska prijestolnica kulture" želi se istaknuti  bogatstvo, raznolikost i zajedničke karakteristike europskih kultura, te  poboljšati  uzajamno razumijevanje europskih građana. Sarajevo je time dobilo veliku šansu, ističe prof.  dr. Tatjana Ljujić-Mijatović, predsjednica Odbora za kandidaturu Sarajeva i zamjenica predsjedatelja  Gradskoga vijeća Sarajevo.

Održana 29. sjednica Gradskoga vijeća Grada Sarajeva

Održana je 29. sjednica Gradskoga vijeća Grada Sarajeva kojom je predsjedao prim. dr. Željko Ler. Na prijedlog gradonačelnika u dnevni red uvrštena je Informacija Organizacijskoga odbora za kandidaturu Grada Sarajeva za Europsku prijestolnicu kulture 2014.godine, uz dopunu sastava Organizacijskoga odbora.
Prof. dr. Tatjana Ljujić-Mijatović u uvodnome izlaganju istaknula je „da su zastupnici  Europskog parlamenta većinom glasova usvojili odluku da Sarajevo 2014. godine bude nominirano za Europski grad kulture, što je prvi slučaj da grad izvan Europske unije uopće se natječe za tu titulu. Sarajevu je time odato priznanje i pružena mogućnost da se još jednom na najbolji način predstavi domaćoj, europskoj i svjetskoj javnosti. Jedna od najvećih zagovornica ove ideje bila je njemačka zastupnica u Europskom parlamentu i dobar poznavatelj prilika na Zapadnom Balkanu, odnosno prijatelj Bosne i Hercegovine gđa Doris Pack“.

29. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva

Na osnovi člana 35. stav 1.b. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Sarajeva (“Službene novine Kantona Sarajevo”, broj 28/09), sazivam 29. sjednicu Gradskog vijeća Grada Sarajeva, koja će se održati u utorak 31.05.2011. godine u 10.00 sati, u objektu Grada Sarajeva – Ovalna sala Gradskog vijeća, Ulica Hamdije Kreševljakovića br. 3/1. Uz poziv za sjednicu dostavlja se i Zapisnik o radu 28. sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva održane 27.04.2011.godine. Za sjednicu predlažem sljedeći DNEVNI RED:

Potpisan Sporazum o nastavku projekta \’\’Posao za sve u 2011. godini\’\’

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen potpisao je danas s ravnateljima KJKP „Park“ Rešadom Pašićem i JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Vahidom Muharemovićem Sporazum o realizaciji projekta „Posao za sve u 2011. godini“. Projekt podrazumijeva upošljavanje minimalno 30 osoba s područja grada Sarajeva u KJKP „Park“ na razdoblje do šest mjeseci, u kojem će kao djelatnici ostvarivati sva prava iz radnoga odnosa.

Muzej opsade Sarajeva – FAMA KOLEKCIJA u svibnju iduće godine

Muzej opsade – FAMA KOLEKCIJA, što će ga činiti interaktivni muzej i stalna postavka, trebao bi biti otvoren u svibnju iduće godine na 20. obljetnicu opsade Sarajeva – istaknuto je na danas održanoj press konferenciji u Gradskoj upravi. Ravnatelj Projekta Dino Mustafić kazao je da „četiri organizacije koje čine Konzorcij (Fama Kolekcija, MESS, Udrugae \’Obrazovanje gradi BiH\’ i Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH) rade na prikupljanju donacija jer želimo da ovaj projekt bude samoodrživ“. Projekt bi se trebao realizirati u dvije faze: do kraja ćemo ove godine imati virtualni muzej kojem će putem interneta građani Sarajeva moći pristupiti, a u svibnju 2012.  trebao bi se otvoriti muzej opsade u svome punom kapacitetu, prema projektu Amira Vuka, dok će Šejla Kramerić i Ognjenka Finci uraditi enterijer.

Potpisan Memorandum povodom zajedničkog podnošenja ponovne aplikacije Grada Sarajeva i Grada Istočno Sarajevo za domaćina Europskog zimskog olimpijskog festivala za mlade 2017.

Gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen i gradonačelnik Grada Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović potpisali su danas u Olimpijskom komitetu BiH Memorandum o razumijevanju povodom zajedničkog podnošenja ponovne aplikacije za domaćinstvo Europskog zimskog olimpijskog festivala za mlade (EYOWF). Gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo izgubili su kandidaturu za EYOWF 2015. godine, međutim, predsjednik OKBiH Izet Rađo vjeruje da će EYOWF 2017. biti održan u BiH jer Međunarodni olimpijski komitet (MOK) vidi Sarajevo i Istočno Sarajevo kao ozbiljne kandidate. Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju gradonačelnici su dali \’\’zeleno svjetlo\’\’ kandidaturi. \’\’Moramo vratiti olimpijski duh koji već dulje vrijeme gubimo. Imamo mnogo više iskustva u podnošenju kandidatura nego što je to bio slučaj za EYOWF 2015. godine i siguran sam da ćemo dobiti domaćinstvo 2017. godine\’\’, istaknuo je gradonačelnik Radovanović.

Jutros počelo čišćenje terena u okviru Projekta obnove trebevićke žičare

Jutros su djelatnici KJP „Sarajevo – šume“ na dolaznoj stanici Vidikovac započeli čišćenje terena od neželjene vegetacije u okviru pripremnih radova realizacije Projekta obnove trebevićke žičare koji vodi Grad Sarajevo. Čišćenje terena izvršit će se na cijeloj duljini trase žičare, odnosno na sjevernoj padini Trebevića od naselja Hrid do Vidikovca, te na samom platou Vidikovac uz devastirani objekat postaje žičare i uz prilazne puteve i parking prostor. Ovom su činu nazočili predstavnici Grada Sarajeva i Grada Istočno Sarajevo, Vlade Kantona Sarajevo i KJP „Sarajevo – šume“.

U ponedjeljak potpisivanje Sporazuma o nastavku projekta „Posao za sve u 2011. godini“

U ponedjeljak, 30.05.2011. u 12 sati, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen potpisat će s ravnateljima  KJKP „Park“ Rešadom Pašićem i JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Vahidom Muharemovićem Sporazum o realizaciji projekta „Posao za sve u 2011. godini“. Projekt „Posao za sve u 2011. godini“ podrazumijeva upošljavanje neuposlenih osoba s područja grada Sarajeva u KJKP „Park“ na razdoblje do šest mjeseci, u kojem će uposleni djelatnici ostvarivati sva prava iz radnoga odnosa.

Press konferencija o projektu Muzej opsade – FAMA KOLEKCIJA

U ponedjeljak, 30.05.2011. godine u 11.00 sati, održat će se press konferencija na kojoj će Grad Sarajevo kao pokrovitelj i članovi Konzorcija (FAMA, MESS, Udruga „Obrazovanje gradi BiH“ i Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH) predstaviti Projekt Muzej opsade – FAMA KOLEKCIJA, interaktivni muzej-stalna postavka u Sarajevu.