Сарајево као европска пријестолница културе

Посланици Европског парламента већином гласова усвојили су одлуку да Сарајево 2014. године буде номиновано за Европски град културе, што је први случај да град изван Европске уније уопште конкурише за ту титулу. Једна од највећих заговорница ове идеје била је њемачка заступница у Европском парламенту  и добар познавалац прилика на Западном Балкану, односно пријатељ Босне и Херцеговине Дорис Пак. Признањем  Европске уније под називом "Европска пријестолница културе" жели да се истакне  богатство, разноликост и заједничке карактеристике европских култура, те да се побољша  узајамно разумијевање европских грађана. Сарајево је тиме добило велику шансу, истиче проф.  др. Татјана Љујић-Мијатовић, предсједница Одбора за кандидатуру Сарајева и замјеница предсједавајућег  Градског вијећа Сарајево.

Одржана 29. сједница Градског вијећа Града Сарајева

Одржана је 29. сједница Градског вијећа Града Сарајева којом је предсједавао прим. др. Жељко Лер. На приједлог градоначелника у дневни ред уврштена је Информација Организационог одбора за кандидатуру Града Сарајева за Европску пријестолницу културе 2014.године, уз допуну састава Организационог одбора. Проф. др. Татјана Љујић-Мијатовић у уводном излагању је истакнула „да су посланици  Европског парламента већином гласова усвојили одлуку да Сарајево 2014. године буде номиновано за Европски град културе, што је први случај да град изван Европске уније уопште конкурише за ту титулу. Сарајеву је тиме одато признање и пружена могућност да се још једном на најбољи начин представи домаћој, европској и свјетској јавности. Једна од највећих заговорница ове идеје била је њемачка посланица у Европском парламенту и добар познавалац прилика на Западном Балкану, односно пријатељ Босне и Херцеговине гђа Дорис Пак“.

Градоначелник сутра уручује Захвалнице Града Милету Плакаловићу и Ратку Орозовићу

У сриједу, 1.06.2011. у 11 часова градоначелник Сарајева Алија Бехмен уприличиће пријем у Градској управи за Миломира Милета Плакаловића и Ратка Орозовића. Том приликом градоначелник ће уручити Захвалницу Града Сарајева Плакаловићу за 20 година хуманитарног рада, а Орозовићу за 47 година умјетничког рада.

29. Cједница Градског вијећа Града Сарајева

На основу члана 35. став 1.б. Пословника Градског вијећа Града Сарајева (“Службене новине Кантона Сарајево”, број 28/09), сазивам 29. cједницу Градског вијећа Града Сарајева. Cједница Градског вијећа Града Сарајева одржаће се у уторак, 31. 05.  2011. године, у 10.00 часова,  у објекту  Града Сарајева – Овална сала Градског вијећа, улица Хамдије Крешевљаковића бр. 3/1. Уз позив за сједницу доставља се и Записник о раду 28. сједнице Градског вијећа Града Сарајева, одржане 27. 04. 2011. године.  За сједницу предлажем сљедећи ДНЕВНИ РЕД:

Потписан Меморандум поводом заједничког подношења поновне апликације Града Сарајева и Града Источно Сарајево за домаћина Европског зимског олимпијског фестивала за младе 2017.

Градоначелник Града Сарајева Алија Бехмен и градоначелник Града Источног Сарајева Винко Радовановић потписали су данас у Олимпијском комитету БиХ Меморандум о разумијевању поводом заједничког подношења поновне апликације за домаћинство Европског зимског олимпијског фестивала за младе (EYOWF). Градови Сарајево и Источно Сарајево су изгубили кандидатуру за ЕYОWФ 2015. године, међутим, предсједник ОКБиХ Изет Рађо вјерује да ће EYOWF 2017. бити одржан у БиХ јер Међународни олимпијски комитет (МОК) види Сарајево и Источно Сарајево као озбиљне кандидате. Потписивањем Меморандума о разумијевању градоначелници су дали \’\’зелено свјетло\’\’ кандидатури. \’\’Морамо да вратимо олимпијски дух који већ дуже вријеме губимо. Имамо много више искуства у подношењу кандидатура него што је то био случај за EYOWF 2015. године и сигуран сам да ћемо добити домаћинство 2017. године\’\’, истакнуо је градоначелник Радовановић.

Јутрос почело чишћење терена у оквиру Пројекта обнове требевићке жичаре

Јутрос су радници КЈП „Сарајево – шуме“ на долазној станици Видиковац започели чишћење терена од нежељене вегетације у оквиру припремних радова реализације Пројекта обнове требевићке жичаре који води Град Сарајево. Чишћење терена ће се извршити на цијелој дужини трасе жичаре, односно на сјеверној падини Требевића од насеља Хрид до Видиковца, те на самом платоу Видиковац уз девастирани објекат станице жичаре и уз прилазне путеве и паркинг простор. Овом чину присуствовали су представници Града Сарајева и Града Источно Сарајево, Владе Кантона Сарајево и КЈП „Сарајево – шуме“.

Потписан Споразум о наставку пројекта \’\’Посао за све у 2011. години\’\’

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен потписао је данас са директорима КЈКП „Парк“ Решадом Пашићем и ЈУ „Служба за запошљавање Кантона Сарајево“ Вахидом Мухаремовићем Споразум о реализацији пројекта „Посао за све у 2011. години“. Пројекат подразумијева запошљавање минимално 30 лица са подручја града Сарајева у КЈКП „Парк“ на период до шест мјесеци, у којем ће као радници остваривати сва права из радног односа.

Музеј опсаде Сарајева – ФАМА КОЛЕКЦИЈА у мају идуће године

Музеј опсаде – ФАМА КОЛЕКЦИЈА, којег ће чинити интерактивни музеј и стална поставка, требало би да буде отворен у мају идуће године на 20. годишњицу опсаде Сарајева – истакнуто је на данас одржаној прес конференцији у Градској управи. Директор Пројекта Дино Мустафић казао је да „четири организације које чине Конзорцијум (Фама Колекција, МЕСС, Удружење \’Образовање гради БиХ\’ и Иницијатива младих за људска права у БиХ) раде на прикупљању донација јер желимо да овај пројекат буде самоодржив“. Пројекат би требало да се реализује у двије фазе: до краја ове године имаћемо виртуални музеј којем ће путем интернета грађани Сарајева моћи да приступе, а у мају 2012.  требало би да се отвори музеј опсаде у свом пуном капацитету, према пројекту Амира Вука, док ће Шејла Крамерић и Огњенка Финци урадити ентеријер.

У понедјељак потписивање Споразума о наставку пројекта „Посао за све у 2011. години“.

У понедјељак, 30.05.2011. у 12 часова, градоначелник Сарајева Алија Бехмен потписаће са директорима  КЈКП „Парк“ Решадом Пашићем и ЈУ „Служба за запошљавање Кантона Сарајево“ Вахидом Мухаремовићем Споразум о реализацији пројекта „Посао за све у 2011. години“. Пројекат „Посао за све у 2011. години“ подразумијева запошљавање незапослених лица са подручја града Сарајева у КЈКП „Парк“ на период до шест мјесеци, у којем ће запослени радници остваривати сва права из радног односа.

Прес конференција о пројекту Музеј опсаде – ФАМА КОЛЕКЦИЈА

У понедјељак, 30.05.2011. године у 11.00 часова, одржаће се прес конференција на којој ће Град Сарајево као покровитељ и чланови Конзорцијума (ФАМА, МЕСС, Удружење „Образовање гради БиХ“ и Иницијатива младих за људска права у БиХ) представити Пројекат Музеј опсаде – ФАМА КОЛЕКЦИЈА, интерактивни музеј-стална поставка у Сарајеву.