Потписивање уговора о финансијској подршци Града Сарајева

У петак 01.07.2011. године у 12.00 часова, градоначелник Сарајева проф. др. Алија Бехмен потписаће уговоре о финансијској подршци Града у 2011.г.:

– за часопис „Звучне новине“  Удружења слијепих Кантона Сарајево, које заступа извршни директор Фикрет Зуко;
– за Пројекат „Сигурна кућа“ Фондације локалне демократије, коју заступа извршна директорица Јасмина Мујезиновић и
– за Пројекат „Кућа на пола пута“ ЈУ Кантонални центар за социјални рад, коју заступа директорица Мирсада Потурковић.

Подршка побратимског Града Истанбула кандидатури Сарајева за Европску пријестолницу културе 2014. године

Кандидатуру Града Сарајева за Европску пријестолницу културе 2014. године подржао је и побратимски Град Истанбул на челу са градоначелником Кадиром Топбасом. \’\’Сарајево је центар земље у којој се одвијају историјски догађаји и чији значај директно утиче на модерну историју Европе и свијета. Сарајево је јединствен град историје, културе, умјетности и отворености за све генерације и све разлике. Град који повезује утицаје цивилизација европско-медитеранског подручја и у којем се истичу присуство свјетских цивилизација, религија и начина живота његових грађана\’\’, истакнуто је у Писму подршке.

Изјаве за медије након састанка Организационог и Извршног одбора за кандидатуру Града Сарајева за Европску пријестолницу културе 2014.

У четвртак, 30.06.2011. године, у 14.00 часова биће уприличене изјаве за медије након састанка Организационог и Извршног одбора за кандидатуру Града Сарајева за Европску пријестолницу културе 2014. Прије узимања изјава представници медија (сниматељи и фоторепортери) ће моћи забиљежити детаље званичне апликације за титулу Европске пријестолнице културе као и самог састанка Организационог и Извршног одбора.

Представљена финална верзија Акционог плана енергетски одрживог развоја за град Сарајево

У згради Града Сарајева данас је представљена финална верзија Акционог плана енергетски одрживог развоја града (Sustainable Energy Action Plan – SEAP),  који је основни документ за будуће планирање активности енергетске ефикасности и коришћења обновљивих извора енергије на подручју града Сарајева. Израдом овог акционог плана Град Сарајево је испунио обавезу преузету приступањем Споразуму градоначелника, а његовим прихваћањем у Градском вијећу постаће један од првих градова у регији који се службено опредијелио за одрживи енергетски развој према директним смјерницама Европске комисије. Основни циљ Акционог плана је идентификовати конкретне мјере за секторе непосредне енергетске потрошње Сарајева чија ће реализација до 2020. године резултовати смањењем емисија ЦО2 за 21% у односу на референтну 2008. годину. Методологија израде овог Акционог плана у складу је са смјерницама Европске комисије.

Одржана 30. сједница Градског вијећа Града Сарајева

Одржана је 30. сједница Градског вијећа Града Сарајева којом је предсједавао предсједавајући Градског вијећа прим. др. Жељко Лер. Прије утврђивања дневног реда Градског вијећа Града Сарајева предложено је да се на наредној сједници позову министар МУП-а КС и комесар МУП-а КС, у циљу детаљнијег информисања вијећника о безбједносној ситуацији у граду Сарајеву, будући да је тачка о датој проблематици већ планирана за наредну сједницу. Такође је договорено да се што хитније реализују закључци и приједлози који су донесени на 28. сједници Градског вијећа Града  Сарајева.

Изјаве за медије поводом презентације финалне верзије Акционог плана енергетски одрживог развоја за Град Сарајево

У сриједу, 29.06.2011. у 09.45 часова, биће уприличене изјаве за медије прије почетка презентације финалне верзије Акционог плана енергетски одрживог развоја за Град Сарајево (СЕАП). Презентацију ће одржати гђа Весна Колега, водитељица Одјела за интернационалне развојне пројекте Регионалне енергетске агенције Сјеверозападне Хрватске (РЕГЕА). Град Сарајево један је од потписника Повеље градоначелника (Covenant of  Mayors) чиме се придружио регионалном пројекту „Јачање капацитета за управљање енергијом у градовима – Иницијатива главних градова (ЦЦИ)“.

Делегација Града Сарајева на 9. састанку Стразбур клуба

Замјеници градоначелника Игор Камочаји и Мирослав Живановић представљају Град Сарајево у раду 9. састанка Стразбур клуба, мреже градова окупљених око Града Стразбура, европске пријестолнице људских права и демократије. Девети састанак који се одржава 27. и 28. јуна посвећен је теми под називом „Обнова повјерења између грађана и изабраних представника: којим локалним акцијама до којег европског утицаја“. Представници градова чланова Стразбур клуба учествују у дебати о начинима приближавања грађана изабраним локалним представницима са посебном пажњом усмјереном на потребу да се европска идеја одржи на локалном нивоу.

Подршка побратимског Града Венеције кандидатури Сарајева за Европску пријестолницу културе 2014. године

Ђорђио Орсони, градоначелник Венеције, побратимског Града са Сарајевом, упутио је писмо градоначелнику Сарајева Алији Бехмену у којем се изражава подршка кандидатури Сарајева за Европску пријестолницу културе 2014. године. „Позив за сарадњу у оквиру ове кандидатуре је за град Венецију и за мене важна прилика да прославимо град Сарајево. \’Опсада Сарајева\’ још увијек је жива у нама свима, јер је била најдужа у савременој историји и обиљежила град окрутним страдањем и уништавањем главних културних знаменитости града.

Делегација Града Сарајева на свечаности обиљежавања 200. годишњице постојања Града Фридрихсхафена

Делегација Града Сарајева, предвођена замјеником градоначелника Мирославом Живановићем и градским вијећником Игором Стојановићем, учествовала је у свечаном обиљежавању 200. годишњице постојања побратимског града Фридрихсхафена. Град Сарајево је први град са којим је Фридрихсхафен прије 39 година успоставио побратимске односе који се врло успјешно и интензивно његују захваљујући обостраној преданости и искреној вољи грађана и грађанки оба града. У програму је, под покровитељством Града Сарајева, учествовало и културно-умјетничко друштво „Жељезничар“ из Сарајева са изабраним програмом народних игара и пјесама, којим је представљена културна традиција Босне и Херцеговине и Сарајева. Свечаном скупу, којем је присуствовало око 900 званица, у име Града Сарајева и градоначелника, обратио се и замјеник градоначелника Живановић који је том приликом изјавио:

30. Cједница Градског вијећа Града Сарајева

На основу члана 35. став 1.б. Пословника Градског вијећа Града Сарајева (“Службене новине Кантона Сарајево”, број 28/09), сазивам 30. cједницу Градског вијећа Града Сарајева. Cједница Градског вијећа Града Сарајева одржаће се у уторак, 28. 06.  2011. године, у 10.00 часова,  у објекту  Града Сарајева – Овална сала Градског вијећа, улица Хамдије Крешевљаковића бр. 3/1. Уз позив за сједницу доставља се и Записник о раду 29. сједнице Градског вијећа Града Сарајева, одржане 31. 05. 2011. године.  За сједницу предлажем сљедећи ДНЕВНИ РЕД: