Сарајево и Фридрихсхафен наредне године обиљежавају 40 година побратимства

У уторак 01.11.2011. године у 14.00 часова, замјеник градоначелника Сарајева Мирослав Живановић уприличиће пријем за замјеника градоначелника Фридрихсхафена Петера Хаусвалда и групу од 15 грађана и грађанки овог њемачког побратимског града. Том приликом разговараће се о активностима које ће се водити у циљу 40 година побратимства које ће се обиљежити наредне године. Наиме, ова два града своје пријатељске и партнерске везе озваничили су потписивањем Повеље о братимљењу 16. јуна 1972. у Фридрихсхафену, а 19. септембра идуће године у Сарајеву.

Градоначелник Сарајева најоштрије осуђује терористички напад на Амбасаду САД-а у Сарајеву

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен најоштрије осуђује данашњи терористички напад на Амбасаду Сједињених Америчких Држава у Сарајеву. Тај чин градоначелник сматра нападом на државу Босну и Херцеговину, на њене доказане пријатеље какве су Сједињене Америчке Државе, али и нападом на главни град Сарајево, што се неће толерисати. Градоначелник Бехмен изражава подршку америчком амбасадору Патрику Муну и особљу Амбасаде САД у Сарајеву. Градоначелник честита полицији на ефикасном дјеловању током акције хватања и привођења нападача. Такође честита и храбрим грађанима који су помогли рањеном полицајцу.

Градоначелник Бехмен примио организаторе и учеснике 4. међународног турнира у билијару „Колосеум Сарајево Опен 2011“

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен са замјеником Мирославом Живановићем примио је данас организаторе и учеснике 4. међународног турнира у билијару „Колосеум Сарајево Опен 2011“, који се одржава овог викенда у хотелу „Радон Плаза“. „Град Сарајево је почашћен што је домаћин овако реномираном такмичењу, на којем учествују данас најбољи играчи билијара. Одржавање овог турнира требамо доживјети као један врхунски спортски фестивал, који ће допринијети афирмацији овог спорта, посебно међу младима чије су активности једна од главних преокупација ове градске администрације“ – казао је Бехмен и упутио искрене честитке организаторима ове спортске манифестације.

Градоначелник Бехмен оштро осудио вандалски чин исписивања графита увредљивог садржаја

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен најоштрије осуђује вандалски чин несавјесног и неодговорног појединца или појединаца који су исписали графит увредљивог садржаја у насељу Грбавица. Сарајево је одувијек његовало толеранцију и суживот, посебно у најтежим временима за овај град те овакви и слични вандалски испади у овом граду никада неће имати погодно тло. Градоначелник Бехмен се залаже за заштиту људских права и слобода свих грађана Сарајева без обзира на националну и вјерску припадност.

Одржана 33. сједница Градског вијећа Града Сарајева

Одржана је 33. сједница Градског вијећа Града Сарајева, којом је предсједавао Жељко Лер. На приједлог вијећника Сеада Срне, Градско вијеће Града Сарајева минутом шутње одало је почаст погинулима у разорном земљотресу у Турској. Вијећници су примили к знању Обавјештење о престанку мандата вијећнице Ане Балтић због сукоба интереса Одлуком Централне изборне комисије.Градско вјеће је усвојило Одлуку о  разрјешењу члана Одбора за буџет и финансије, сталног радног тијела Градског вијећа Града Сарајева, Алмира Гредића из БПС-Сефер Халиловић. На његово мјесто Градско вијеће је именовало Хамзу Чекића, такође из странке БПС-Сефер Халиловић.Вијећници Града Сарајева су усвојили Одлуку о успостављању сарадње између Града Сарајева и Регије Тоскана. Овом одлуком успоставља се сарадња у оквиру партнерства између Кантона Сарајево, Града Сарајева, Општине Стар Град Сарајево и италијанске Регије Тоскана.

Одржана презентација студије Неформално образовање младих у БиХ

„Образовање младих је суштински задатак сваког цивилизованог друштва“, истакнуо је између осталог градоначелник Сарајева Алија Бехмен приликом данашње презентације студије „Неформално образовање младих у БиХ“ коју је Град Сарајево израдио заједно са Њемачким удружењем за међународну сарадњу ГиЗ. Замјеник градоначелника Мирослав Живановић је нагласио да неформално образовање (НФО) за њега има посебну вриједност и значај те додао да је ово само једна од конкретних акција ка побољшању НФО-а у БиХ.

Очекује се да ће до 2014. године у потпуности бити завршена обнова Вијећнице

Вијећници Градског вијећа Града Сарајева примили су к знању Извјештај о проведеним активностима на реализацији Пројекта обнове Вијећнице, који се односи на извјештајни период од октобра 2010. до септембра ове године. Како је казала Вилдана Јакић, координаторица на Пројекту обнове Вијећнице у Градској управи Града Сарајева, у том периоду су завршени сви бетонски и зидарски радови унутар објекта, али и рестаурација камених цвјетова на цијелом објекту.

Сутра презентација студије Неформално образовање младих у БиХ

У сриједу, 26.10. у 10.50 часова биће уприличене заједничке изјаве за медије поводом презентације студије „Неформално образовање младих у БиХ“ која је израђена у сарадњи са Њемачким удружењем за међународну сарадњу ГиЗ. Присутнима ће се прије презентације студије обратити замјеник градоначелника Мирослав Живановић, ауторица студије Лидија Пискер, те Рубина Есмаил (ГиЗ), а студију ће презентовати Јасмин Бешић из Института за развој младих КУЛТ. Након презентације студије предвиђена је краћа дискусија о теми неформалног образовања у БиХ.

Град Сарајево и његова дјеца поручују: Развијајмо културу ненасиља!

Удружење „Хуманитарна организација Алтиус“ реализује пројекат развијања културе ненасиља „Ми смо ОК“ у  партнерству са УНДП-ом, Градом Сарајевом, Општином Нови Град, Кантоналним центром за социјални рад и основним школама са подручја града Сарајева. Према евиденцији ЈУКЦСР у 2010. години, насиљу у породици у Граду Сарајеву изложено је 496-еро дјеце до 18 година. Овај број је много већи, јер се само екстремни случајеви пријављују. Велика је вјероватноћа да ће дјеца која расту у насиљу бити насилна или жртве насиља јер тај језик уче од рођења.