Сарајево и Источно Сарајево једини кандидат за организацију EYOWF-а 2017. године

Градови Сарајево и Источно Сарајево једини су преостали кандидат за организацију зимског Европског олимпијског фестивала младих 2017. године (EYOWF), након што је једини противкандидат турски град Кајсери одустао од кандидатуре. \’\’Градови Сарајево и Источно Сарајево постали су формално једини кандидат за EYOWF 2017. године након што је градоначелник Кајсерија на Генералној скупштини Европског олимпијског комитета у Сочију рекао да његов град одустаје од кандидатуре, знајући да се на другој страни налази кандидат са олимпијским искуством\’\’, рекао је на данашњој конференцији за медије предсједник Олимпијског комитета БиХ Изет Рађо. Презентација кандидатуре бх. олимпијских градова биће одржана у децембру 2012. на Генералној скупштини Европског олимпијског комитета у Израелу.

34.сједница Градског вијећа Града Сарајева

На основу члана 35. став 1.б. Пословника Градског вијећа Града Сарајева (“Службене новине Кантона Сарајево”, број 28/09), сазивам 34.сједницу Градског вијећа Града Сарајева koja ћe се одржаtи у четвртак 01. 12. 2011. године у 10.00 часова, у објекту  Града Сарајева – Овална сала Градског вијећа, улица Хамдије Крешевљаковића бр. 3/1. Уз позив за сједницу доставља се и Записник о раду 33. сједнице Градског вијећа Града Сарајева одржане 25. 10. 2011. године. За сједницу предлажем сљедећи ДНЕВНИ РЕД:

Конференција младих лидерки: представљање резултата пројекта „Кошница“

Замјеник градоначелника Сарајева Мирослав Живановић присуствовао је Конференцији „Представљање резултата пројекта КОШНИЦА – јачање младих лидерки у омладинским организацијама“ у просторијама Општине Илиџа. Град Сарајево је учествовао у имплементацији пројекта као један од укупно 12 одабраних партнера. Циљ Конференције био је представљање резултата пројекта „Кошница“, постигнутих циљева и малих акција у локалној заједници које су учеснице самостално проводиле. Као један од најзначајних резултата пројекта промовисана је и Фондација „Кошница“ која ће представљати јединствену мрежу свих лидера и лидерки у земљи и региону, а прошириће се на 40 бх. општина. Младим лидеркама свечано су додијељени цертификати о завршеном програму обуке „Кошница“.

Делегација Града Сарајева учествовала у церемонији Споразума градоначелника

Делегација Града Сарајева, предвођена градоначелником Алијом Бехменом, учествовала је у церемонији Споразума градоначелника која се одржала у Бриселу. Домаћин ове церемоније био је Европски парламент, а суорганизатор Одбор регија. Церемонија је одржана у присуству градоначелника градова који су се прикључили иницијативи, те координатора Споразума, њених присташа и виших представника европских институција. Споразум градоначелника је један од главних инструмената европске енергетске политике, који окупља градоначелнике из више од 3.000 градова из Европске уније и шире. Потписници Споразума уједињени су у настојању да испуне и надмаше амбициозне енергетске и климатске циљеве ЕУ, да би створили боље животне услове за европске грађане.

Прес конференција о активностима у оквиру пројекта превенције насиља над дјецом

У организацији Града Сарајева и ХО „Алтиус” данас је у просторијама Градске управе одржана прес конференција да би се информисала јавност о активностима и резултатима пројекта развијања културе ненасиља под називом “Ми смо ОК”. Удружење Хуманитарна организација „Алтиус“ реализује овај пројекат у склопу ЛОД II пројекта који финансира Европска унија а имплементира УНДП у сарадњи са Градом Сарајевом. У имплементацији пројекта „Ми смо ОК“ учествују и Општина Нови Град, Кантонални центар за социјални рад и шест основних школа на подручју града. Изразивши задовољство што је Град Сарајево дио овог пројекта, замјеник градоначелника Мирослав Живановић је указао на спремност Града и његових институција да унаприједи и интензивира сарадњу са цивилним друштвом у циљу јачања локалне самоуправе и учешћа грађанки и грађана у вршењу послова од јавног значаја“.

Отворен први туристички инфо терминал

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен је данас на платоу испред ББИ Центра пустио у рад први туристички инфо терминал. Како је истакнуо градоначелник Бехмен, ово је први туристички дигитални водич у БиХ те је захвалио свима који су учествовали у реализацији овог пројекта. „Желимо да туристички садржај путем овог терминала буде доступан како туристима тако и грађанима Сарајева. Планирамо постављање терминала на још неколико локација у граду, чиме желимо још више да обогатимо туристичку понуду нашег града“, казао је градоначелник Бехмен.

Одржана заједничка свечана сједница Скупштине КС, Градског вијећа, САБНОР-а БиХ и општинских вијећа кантоналних општина поводом Дана државности БиХ

Поводом Дана државности Босне и Херцеговине данас је у Народном позоришту одржана заједничка свечана сједница Скупштине Кантона Сарајево, Градског вијећа Града Сарајева, САБНОР-а БиХ и општинских вијећа кантоналних општина. Свечану сједницу је отворила предсједавајућа Скупштине КС Мирјана Малић која је подсјетила да су на данашњи дан, прије 68 година, на првом засједању ЗАВНОБИХ-а постављени модерни темељи државе Босне и Херцеговине, државе која почива на принципима мултикултуралности и мултиконфесионалности. Услиједило је потом интонирање химне БиХ у извођењу хора „Понанима“, те одавање почасти суграђанима који су дали животе за Босну и Херцеговину и њен опстанак. Пригодним говором поводом Дана државности БиХ присутним посланицима, вијећницима, дипломатском кору, представницима свих нивоа власти у земљи и осталим званицама обратио се градоначелник Сарајева проф. др. Алија Бехмен.

Поводом Дана државности БиХ положено цвијеће и одана почаст на спомен-обиљежјима у Сарајеву

Поводом Дана државности Босне и Херцеговине, делегације Града Сарајева и четири градске општине заједно са делегацијама других нивоа власти у БиХ положиле су данас цвијеће и одале почаст погинулим браниоцима града Сарајева и државе Босне и Херцеговине. Градоначелник Сарајева Алија Бехмен са замјеницима Игором Камочајијем и Мирославом Живановићем, предсједавајућим Градског вијећа Града Сарајева Жељком Лером у име Града заједно са представницима градских општина положио је цвијеће и одао почаст погинулим антифашистима и ослободиоцима Сарајева и БиХ на Спомен-обиљежју Вјечна ватра, Спомен-обиљежју Јосип Броз Тито, Спомен-обиљежју убијеној дјеци опкољеног Сарајева 1992.-1995., Спомен-парку Враца, на мезарју Ковачи, гробљу Лав и  на Спомен-обиљежју на Тргу ЗАВНОБиХ-а.

Градоначелник честитао Нову 1433. хиџретску годину

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен честитао је свим муслиманима у Сарајеву, Босни и Херцеговини и дијаспори Нову 1433. хиџретску годину. Поводом муслиманске нове године, градоначелник је упутио писма са честиткама и реисул-улеми ИЗ у БиХ др. Мустафи еф. Церићу, муфтији сарајевском Хусеину еф. Смајићу и главном имаму Меџлиса  Исламске заједнице  Сарајево мр. Фериду еф. Даутовићу. „Припадницима исламске вјероисповијести Босне и Херцеговине у домовини и дијаспори и Вама лично упућујем најсрдачније честике у поводу Нове 1433. хиџретске године, са жељом да свима донесе бољитак и да  је проведете у добром здрављу и породичној срећи“, наводи се у честитки упућеној реисул-улеми ИЗ у БиХ.

Прес конференција о активностима у оквиру пројеката превенције насиља над дјецом

Удружење “Хуманитарна организација Алтиус” ће заједно са Градом Сарајевом у уторак 29. новембра 2011. године у 11 часова у Градској управи, сала 320/III, одржати прес конференцију у оквиру пројекта превенције насиља “Ми смо ОК”. Учесницима ће се обратити Мирослав Живановић, замјеник градоначелника Сарајева,  Емир Суљагић, министар образовања и науке Кантона Сарајево, Марија Миловић, директорица ХО Алтиус, представници УНДП и Делегације Европске уније у БиХ, и други значајни гости. Повод за одржавање прес конференције је информирање јавности о активностима у оквиру пројеката превенције насиља над дјецом. У оквиру скупа биће презентовано истраживање – Истине и заблуде о насилништву.