Протокол обиљежавања 1. марта, Дана независности БиХ 2012.

Поводом 1. марта – Дана независности Босне и Херцеговине делегације Града Сарајева и градских општина у четвртак, 01.03.2012. године, одаће почаст и положити цвијеће на:
9.00 часова – Спомен-обиљежје Вјечна ватра,
9.30 часова – Шехидско спомен-мезарје Ковачи, мезар првог предсједника РБиХ Алије Изетбеговића,
10.00 часова – Спомен-обиљежје убијеној дјеци опкољеног Сарајева 1992.-1995.,
10.15 часова – Бисту Јосипа Броза Тита,

Градоначелник Марибора упутио писмо извињења градоначелнику Сарајева: оштро осуђујем нецивилизовано понашање навијача током рукометне утакмице између »Марибора« и »Градачца«

Након писма градоначелника Сарајева Алије Бехмена свом мариборском колеги у којем оштро осуђује и изражава огорчење и протест поводом профашистичког оргијања навијача „Марибора“ током одржане утакмице са Рукометним клубом „Градачац“, писмом се огласио и градоначелник Марибора Франц Канглер. „Са великим разочарењем и огорчењем сам примио вијест о изгредима и инциденту током рукометне утакмице између \’Марибора\’ и \’Градачца\’. У име Градске општине Марибор и као представник грађана нашег града оштро осуђујем нецивилизовано понашање навијача и искрено се извињавам играчима, руководству екипе и клуба, навијачима \’Градачца\’ те свим држављанима Босне и Херцеговине за непријатељско понашање навијача«, наводи се у писму које је стигло на адресу градоначелника Сарајева.

Граду Сарајеву 30 застава БиХ од потпредсједника Федерације поводом Дана независности БиХ

Замјеник градоначелника Сарајева Игор Камочаји данас је преузео тридесет застава Босне и Херцеговине од потпредсједника Федерације БиХ Светозара Пударића. Примопредаја је уприличена у канцеларији потпредсједника Федерације БиХ који је поводом обиљежавања Дана независности БиХ послао свим општинама у Федерацији БиХ по једну или више застава БиХ да би јединствено обиљежили овај државни празник. „Досадашња пракса је показала да су на зградама општина у ФБиХ биле постављене заставе различитих димензија и очуваности. То је један разлог за ову акцију, а други је обиљежавање 20 година независности БиХ“, рекао је том приликом Пударић и додао да Сарајеву поклања највећи број застава као главном граду Босне и Херцеговине, Федерације БиХ и највећем граду у држави.

Извјештај са 37. сједнице Градског вијећа Града Сарајева

Одржана је 37. сједница Градског вијећа Града Сарајева којом је  предсједавао предсједавајући Градског вијећа прим. др. Жељко Лер. Прије усвајања дневног реда, Градском вијећу се обратио градски вијећник Ферид Буљубашић који је захвалио на досадашној сарадњи, те поднио оставку у Градском вијећу Града Сарајева, ради спречавања сукоба интереса и несметаног обављања других дужности. Вијећници Градског вијећа су усвојили Регулациони план „Бјелаве-Чекалуша“ са Одлуком о провођењу Регулационог плана „Бјелаве-Чекалуша“, те Регулациони план „Бјелаве-Мејташ“ са Одлуком о провођењу Регулационог плана „Бјелаве-Мејташ“.

37. сједницa Градског вијећа Града Сарајева

На основу члана 35. став 1.б. Пословника Градског вијећа Града Сарајева (“Службене новине Кантона Сарајево”, број 28/09), сазивам 37. сједницу Градског вијећа Града Сарајева кoja ће се одржати у уторак 28.02.2012. године у 10.00 часова,  у објекту  Града Сарајева – Овална сала  Градског вијећа, улица Хамдије Крешевљаковића, број 3/1. Уз позив за сједницу доставља се и Записник о раду 36. сједнице Градског вијећа Града Сарајева одржане 31.01.2012. године. За сједницу предлажем сљедећи ДНЕВНИ РЕД:

Свечано отворен новоизграђени модерни „Парк пријатељства“ у насељу Добриња V

У општини Нови Град Сарајево данас је свечано отворен  новоизграђени, модерни „Парк пријатељства“ у насељу Добриња V, чију је изградњу са ccа 1.500.000 КМ финансирао Фонд „Хејдар Алијев“ из Републике Азербејџан. Свечаним пресијецањем врпце новоизграђени парк, површине 11.000 m2,  отвореним су прогласили Њ.Е. Лејла Алијев, потпредсједница Фонда „Хејдар Алијев“ Републике Азербејџан, Бакир Изетбеговић, члан Предсједништва БиХ, и Дамир Хаџић, министар комуникација и промета Босне и Херцеговине и бивши начелник сарајевске Општине Нови Град. Градоначелник Сарајева Алија Бехмен том приликом је уручио Захвалницу Града Сарајева Лејли Алијев, потпредсједници Фонда „Хејдар Алијев“. Обраћајући се присутним, Бехмен је подсјетио на побратимске односе Сарајева и Бакуа од 1972. године и интензивну сарадњу двају градова до 1992. године, те се осврнуо на поновно интензивирање билатералне сарадње.

Први секретар француске социјалистичке партије посјетила Градску управу

Градоначелник Алија Бехмен са својим замјеницима Мирославом Живановићем и Игором Камочајијем примио је данас првог секретара француске социјалистичке партије Мартину Обри. Током сусрета са челницима Града Обри је истакнула да је циљ њене посјете Сарајеву и БиХ охрабрење и подршка кандидатури Града “Сарајево 2014. – Европски мост културе”. Представница француске социјалистичке партије интересовала се за пројекте Града Сарајева у циљу помоћи Француске овом граду. Градоначелник Бехмен је госте из Француске упознао са актуелним пројектима које ова установа реализује или планира да реализује.

Представљен Каталог о програмима неформалног образовања младих на подручју града Сарајева

„На медијима и свим невладиним организацијама је да што више промовишу неформално образовање којим се бави свака озбиљна земља. Вјерујем да ће Град Сарајево, који је међу првима подржао овај пројекат, мотивисати ниже и више органе власти да се укључе и подрже овај процес“, истакнуо је градоначелник Алија Бехмен приликом данашњег представљања Каталога о програмима неформалног образовања младих на подручју града Сарајева. Каталог је имплементирао Институт за развој младих КУЛТ у склопу пројекта “Град Сарајево те образује!”, који заједно реализују Град Сарајево и УНДП кроз пројекат „Јачање локалне демократије II – ЛОД II“, који финансира Европска унија из средстава Инструмената за претприступну помоћ (ИПА) у износу од 1,5 милиона евра. Замјеник градоначелника Мирослав Живановић изразио је задовољство што је успјешно приведен крају први корак о стратешком позиционирању неформалног образовања у Граду и Кантону Сарајево.

Пoзив на представљањe Каталога о програмима неформалног образовања младих на подручју града Сарајева

Задовољство нам је да Вас позовемо на представљање Каталога о програмима неформалног образовања младих на подручју града Сарајева у петак, 24. фебруара 2012. г., са почетком у 10.30 часова у просторијама Градске управе Града Сарајево. АГЕНДА ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ:

У петак свечано отварање новоизграђеног модерног „Парка пријатељства“ у насељу Добриња V

У петак, 24.02.2012. године, у  14.00 часова, у улици  Сенада Потурка Сенчија бб, у општини Нови Град Сарајево биће уприличено свечано отварање  новоизграђеног, модерног „Парка пријатељства“ у насељу Добриња V, чију је изградњу са cca 1.500.000 КМ финансирао Фонд „Хеjдар Алиjев“ из Републике Азербејџан. Свечаним пресијецањем врпце новоизграђени парк, површине 11.000 m2,  прогласиће отвореним Њ.Е. Лејла Алијев, потпредсједница Фонда „Хејдар Алијев“ Републике Азербејџан и Дамир Хаџић, министар комуникација и промета Босне и Херцеговине и бивши начелник сарајевске Општине Нови Град.