Замјеник градоначелника Игор Камочаји присуствовао прес конференцији поводом организације 18. Сарајево Филм Фестивала

Директор СФФ-а Мирсад Пуриватра подсјетио је на данашњој конференцији за медије да је до почетка фестивала остало још седам дана, те да се интензивно све припреме у вези са фестивалском инфраструктуром приводе крају. Упозорио је такођер на нужност рјешавања одређених питања да би се Фестивалу омогућио даљи раст. "Мислим да је ово кључна година да се схвати да Фестивал неће моћи даље расти без изградње фестивалског или конгресног центра. То је услов да бисмо могли да растемо даље, јер други градски центри на томе већ раде или такве центре већ имају", казао је он. Замјеник градоначелника Сарајева Игор Камочаји нагласио је да Град Сарајево већ двије године, подржавајући СФФ, интензивно ради на координацији различитих институција да би организација Фестивала била што квалитетнија. "Град Сарајево је задужен за координацију између СФФ-а, МУП-а КС-а, ресорних министарстава, јавних комуналних предузећа, надлежних инспекција и представника општина. Желимо изградити систем који ће пружити цјелину и подршку оваквим развојним манифестацијама као што је СФФ", нагласио је он, додавши да су сви хотелски капацитети у Сарајеву за Фестивал већ резервирани.

Апел угоститељима и привредним субјектима уочи Сарајево Филм Фестивала

Дирекција Сарајево Филм Фестивала, Град Сарајево, Министарство унутрашњих послова Кантона Сарајево, Кантонална управа за инспекцијске послове, Општина Стари Град, Општина Центар, Општина Ново Сарајево и Општина Нови Град, овим
                     П О З И В О М

подсјећају власнике и кориснике угоститељских и других привредних објеката који се налазе на локалитету одржавања 18. Сарајево Филм Фестивала, да се придржавају важећих законских одредби који се односе на њихов рад. Позивамо све власнике и кориснике угоститељских и других привредних објеката да благовремено прибаве одговарајућа рјешења издата од надлежних општинских и кантоналних органа, а прије свега:

Екипе Црвеног крижа југоисточне Европе у посјети Градској управи Града Сарајева

Замјеник градоначелника Сарајева Игор Камочаји сусрео се данас у згради Градске управе са учесницима 8. регионалног првенства из пружања прве помоћи екипа Црвеног крижа главних градова земаља југоисточне Европе које се одржава у Сарајеву. Истакнуо  је значај тог првенства и чињеницу да се оно одржава у Сарајеву баш у години кад овај град обиљежава 550 година постојања. Камочаји је нагласио да Град Сарајево остварује и друге видове сарадње са главним градовима земаља југоисточне Европе, али да ће ово првенство додатно унаприједити ту сарадњу.

Ћилим сјећања, поноса и незаборава

Изложба ˝Ћилим сјећања на жртве геноцида у Сребреници˝ – традицијом против заборава, отворена је вечерас у Дому Оружаних снага БиХ у Сарајеву у организацији БОСФАМ-а (Босанска фамилија). Они који су дошли да погледају ову тужну изложбу могли су погледати ћилиме на којима је сваки мотив једно име, ћилиме на којима се налазе читаве породице, ћилиме на којима се налазе имена дјеце, жена… несталих у вихору протеклог рата. Директорица БОСФАМ-а Мунира Беба Хоџић истакла је значај чувања успомена на нестале и погинуле рекавши да породицама треба Правда, а жртвама Сјећање. “Ћилим је симбол куће, милине, нечег драгог.

У Сарајеву 5. и 6. јула пројекат „Сарајево – Инзбрук / Twin Film Cities“

У Сарајеву ће 5. и 6. јула ове године бити реализован пројекат „Сарајево – Инзбрук / Twin Film Cities“. Ријеч је о манифестацији која се одвија према идеји иницијатора пројекта и интенданта културног удружења "Orient Okcident Expres" Емира Ханџе заједно са његовим колегама Евелин Штарк, замјеницом директора Интернернационалног Филм Фестивала Innsbruck, Ute Mader, замјеницом предсједника фестивалског предсједништва и Данијела Длуија, директора фестивала Реџектед и суорганизатора пројекта. Пројекат се реализира у сарадњи са многобројним партнерским институцијама Арт Кино Критерион, Град Инзбрук, Град Сарајево, Гете Институт Сарајево и Аустријска амбасаде у Сарајеву.

Замјеник градоначелника Мирослав Живановић на отварању изложбе “Ћилим сјећања на жртве геноцида у Сребреници”

Изложба ˝Ћилим сјећања на жртве геноцида у Сребреници˝ – традицијом против заборава, биће отворена у четвртак, 28. јуна са почетком у 18.00 часова у Дому Оружаних снага БиХ у Сарајеву. Изложба коју организује Босанска фамилија (БОСФАМ) биће отворена до 30. јуна. Свечаности отварања ове изложбе присуствоваће Мирослав Живановић, замјеник градоначелника. Изложба је уприличена у спомен седамнаесте годишњице геноцида у Сребреници. У протеклих шеснаест година ћилим су ткале жене које су изгубиле своје најдраже у геноциду у Сребреници. За једну несталу особу се тка мали ћилим димензија 40×40цм, различитих боја, мотива, а у ћилиму је уписано име и презиме жртве. Откани дијелови се спајају и тако настаје већи ћилим.

Годишњица смрти Рате Дугоњића

Данас се навршава 25. година од смрти Рате Дугоњића, изузетног човјека, доказаног антифашисте и борца, вијећника, друштвено-политичког радника, амбасадора, народног хероја, који је својим идејама обиљежио историју Сарајева и Босне и Херцеговине. У овом дану сјећања на овог великог Босанца и Херцеговца, градоначелник Алија Бехмен је истакнуо да ће остати заувијек записано да је Рато један од најзаслужнијих политичара што се у југославенском грбу нашла и шеста, босанска бакља, као и то да је први обављао дужност предсједника Предсједништва Социјалистичке Републике Босне и Херцеговине. „Вођен идејама праведности, слободољубивости и једнакости, још као гимназијалац се прикључује омладинском, а потом као студент права, студентском револуционарном покрету. Као илегалац и скојевац, највише другује и сарађује са Ивом Лолом Рибаром до његове смрти, а потом активно учествује у припреми оружаног отпора и устанка у Сарајеву и околини, организујући ударне и диверзантске групе, састављене углавном од скојеваца.

42. сједница Градског вијећа Града Сарајева

Одржана је 42. сједница Градског вијећа Града Сарајева којом је предсједавао замјеник предсједавајућег Салко Никшић. Градско вијеће је усвојило Одлуку о  давању сагласности на Правилник о унутрашњој организацији јединственог градског органа управе – Градске управе Града Сарајева. Вијећници Града Сарајева усвојили су Одлуку о исправци техничке грешке у Одлуци о провођењу измјена и допуна Регулационог плана „Центар Ново Сарајево“. Вијећници Градског вијећа усвојили су појединачно закључке којима се Нацрт Одлуке о приступању изради Регулационог плана „Алипашин мост V“; Нацрт Одлуке о приступању изради Регулационог плана „ Алипашин мост VI“; Нацрт Одлуке о приступању изради Регулационог плана „Јарчедоли“; те Нацрт Одлуке о приступању изради Регулационог плана „Канара“, упућују у јавну расправу како је то предложено у датим закључцима.

Град Сарајево ће подржати кандидатуру белгијског града Лијежа за домаћина Међународне изложбе ЕXПО 2017

Град Сарајево ће подржати кандидатуру белгијског града Лијежа за домаћина Међународне изложбе ЕXПО 2017. Ово је истакнуо градоначелник Сарајева Алија Бехмен који је заједно са Милорадом Којовићем, секретаром Градске управе примио Жан-Марка Делизеа, бившег државног секретара и садашњег члана Федералног парламента Краљевине Белгије. “У посјети сам Сарајеву у својству амбасадора Града Лијежа који се кандидовао за ЕXПО 2017. године. Његов протукандидат је Град Астани из Казахстана. Коначну одлуку донијеће Биро за међународне изложбе на Генералној скупштини 22. новембра ове године”, истакнуо је Делизе, те додао да је, уствари, ријеч о државном пројекту у чију су се организацију, лобирање и имплементацију укључили становници, разне институције, друштвено-политичке структуре и дипломатско-конзуларна представништва Белгије.

У Градској управи одржан трећи радни састанак поводом организирања 18. Сарајево Филм Фестивала

Замјеник градоначелника Игор Камочаји сазвао је данас трећи радни састанак о теми: "Координација активности за уређење града пред и у току 18. Сарајево филм фестивала". Како је казао замјеник градоначелника Сарајева циљ састанка је да се координирају активности за уређење града пред најзначајнији наступајући културни догађај у граду Сарајеву, али и за вријеме његовог трајања, будући да се очекује велики број гостију и туриста и намјера је пружити им угодан боравак у граду. Састанку су присуствовали: административни директор Сарајево Фим Фестивала (СФФ), Џевад Мујан, координаторица пројекта Сарајево град филма, Ивана Пекушић, представници МУП-а Кантона Сарајево, Мерсад Хасанбеговић, Мирсад Ђозо и Сејад Демир, министар саобраћаја Кантона Сарајево, Харис Лулић, те представници КЈКП „РАД“, Решад Опанковић и Хамдо Гачо.