43. сједница Градског вијећа Града Сарајева

Одржана је 43. сједница Градског вијећа Града Сарајева којом је предсједавао предсједавајући Градског вијећа прим. др. Жељко Лер. Вијећници Града Сарајева усвојили су Одлуку о утврђивању и начину додјеле награде Слово Маково/Мак Диздар. Цијенећи велики допринос Мехмедалије Мака Диздара као најпознатијег босанскохерцеговачког пјесника, који је и као грађанин Сарајева оставио неизбрисив траг у културном и друштвеном животу Сарајева и Босне и Херцеговине, те уважавајући потребу да се савременим поетским великанима ода признање на достојанствен начин, Градско вијеће Града Сарајева доноси наведену Одлуку. Градско вијеће Града Сарајева усвојило је Одлуку о усвајању Измјена и допуна Регулациног плана „Зетра“ с Одлуком о провођењу Измјена и допуна Регулационог плана „Зетра“. Вијећници су усвојили Одлуку о припреми и провођењу културног програма „Сарајево, европски мост култура 2014“.

Живановић примио 24-еро младих из БиХ и Луксембурга излијечених од малигних обољења

Замјеник градоначелника Сарајева Мирослав Живановић примио је данас у Градској управи 24-еро младих из Босне и Херцеговине и Луксембурга излијечених од малигних обољења, учеснике Рехабилитационог кампа за излијечене омладинце. Камп организира Удружење „Срце за дјецу која болују од рака у ФБиХ“ у склопу Мреже омладинаца излијечених од рака у периоду од 24. до 31.07.2012. године. Том приликом учеснике Кампа замјеник градоначелника Живановић је поздравио у име Града и градоначелника Сарајева, те је честитао организатору. Посебно је оцијенио корисним искуства која на овај начин размјењују млади излијечени од рака  као и њихови родитељи. Живановић је младима из Босне и Херцеговине и Луксембурга представио Каталог о програмима неформалног образовања на подручју града Сарајева и активностима из ових програма које је подржао Град Сарајево. 

43. сједница Градског вијећа Града Сарајева

На основи члана 35. став 1.б. Пословника Градског вијећа Града Сарајева (“Службене новине Кантона Сарајево”, број 28/09), сазивам 43. сједницу Градског вијећа Града Сарајева која ће се одржати у уторак 31.07.2012. године у 10.00 часова, у објекту Града Сарајева – Овална сала Градског вијећа, Улица Хамдије Крешевљаковића, број 3/1. Уз позив за сједницу доставља се и Записник о раду 42. сједнице Градског вијећа Града Сарајева одржане 26.06.2012. године. За сједницу предлажем сљедећи ДНЕВНИ РЕД:

Традиционални планинарски поход \”Висојевица\” у поводу обиљежавања 27. јула – Дана устанка

У организацији Планинарског друштва "Игман" данас је у оквиру прославе 27. јула – Дана устанка народа и народности Босне и Херцеговине, уприличен 40. по реду планинарски поход "Висојевица 2012". Манифестација " То је поход ратним стазама у знак сјећања на илегалце и народне хероје Мустафу Доваџију и Јанка Балорду, који су ликвидирани у Другом свјетском рату и бачени у јаму Бездан дубоку 207 метара. Командант планинарског похода Суад Хамалукић казао је да је стотињак планинара из свих планинарских друштава Кантона Сарајево (КС) јутрос кренуло с Вратника, утврђеном трасом, обилазећи спомен – обиљежја палим борцима из Другог свјетског рата и из посљедњег рата у Босни и Херцеговини. У име Града Сарајева учеснике манифестације "Висојевица", која се одржава традиционално од 1956. године, поздравио је замјеник предсједавајућег Градског вијећа Салко Никшић.

Замјеник градоначелника Мирослав Живановић присуствовао обиљежавању 19. годишњице одбране Жучи

Удружење "Прва славна – 111. витешка бригада" Сарајево данас је низом пригодних садржаја обиљежило 19. годишњицу одбране брда Жуч и погибије ратних команданта Енвера Шеховића, Захира Пањете и њихових сабораца, који су се несебично жртвовали у одбрани Сарајева и Босне и Херцеговине. У знак сјећања на херојство бх. бранитеља, Мирослав Живановић, замјеник градоначелника, те делегације кантоналних и федералних власти, обишли су данас шехидска мезарја и гробља – "Бућа Поток", "Кобиља Глава", "Лав", "Св. Јосип", "Св. Марко" и "Стадион", те мезаре легендарних ратних команданата у харему Али-пашине џамије као и мјеста њихове погибије, те положили цвијеће и одали почаст бранитељима БиХ. Само у јулу 1993. у тешким борбама на линији одбране тадашње 1. моторизоване бригаде Армије РБиХ погинуло је 89 њених припадника, 18 припадника РМУП-а (Специјалне полицијске јединице "Босна") и одређени број бранитеља – припадника других јединица Армије РБиХ које су учествовале у одбрани платоа Жучи. Истовремено, цвијеће је положено и на мјесто погибије 18 припадника специјалне полицијске јединице "Босна" чему су, уз остале, присуствовали и представници Федералног и Кантоналног удружења ветерана Одреда полиције "Босна", који баштине традиције ове прослављене јединице.

Бехмен: паркови, школска игралишта и зелене површине у ноћним сатима постају окупљалишта наркомана, алкохоличара…

Поводом обраћања грађана Сарајева Градској управи у којима су изразили забринутост и узнемиреност све учесталијом појавом наркомана и алкохоличара на најфреквентнијим мјестима у граду, градоначелник Алија Бехмен упутио је писмо министру унутрашњих послова КС Мухамеду Будимлићу, полицијском комесару Вахиду Ћосићу и начелницима полицијских управа да предузму одређене мјере у циљу рјешавања овог горућег проблема. Градоначелник у писму наводи да су већ дуже вријеме паркови, школска игралишта и зелене површине у градским подручјима, у ноћним сатима, постала окупљалишта наркомана, алкохоличара и проблематичних лица, што међу грађанима изазива осјећај страха и несигурности.

Замјеник градоначелника Мирослав Живановић примио учеснике Међународне љетне школе

Замјеник градоначелника Мирослав Живановић уприличио је данас пријем за учеснике Међународне љетне школе која се од 18. до 28.07. одржава у Сарајеву у организацији удружења „Правник“ и фондације „Конрад Аденауер“. Замјеник градоначелника Живановић је пожелио добродошлицу учесницима те истакао како је пријем за учеснике љетне школе у Градској управи постао традиција. Живановић је студентима представио рад Градске управе те изнио основне информације о Сарајеву и представио неке од пројеката Града Сарајева (Требевићка жичара, Вијећница). У разговору са учесницима љетне школе, замјеник градоначелника је студентима  представио и компликован устрој Босне и Херцеговине за шта су студенти показали изнимно занимање.

Живановић поздравио учеснике Међународне љетне школе

Замјеник градоначелника Мирослав Живановић је синоћ на пријему у хотелу Еуропа поздравио учеснике овогодишње Међународне љетне школе која се традиционално одржава у организацији удружења „Правник“ и фондације „Конрад Аденауер“. Живановић је учесницима пожелио добродошлицу у Сарајево те пожелио успјешан рад током трајања Међународне љетне школе. „Надам се да ћете искуства која стекнете на овој љетној школи из области транзиционе правде и људских права имати прилику искористити како у свом професионалном раду тако и у животу“, нагласио је Живановић те изразио искрену захвалност професионалном тиму из удружења „Правник“, који својим уложеним напорима омогућавају одржавање ове љетне школе.

Градоначелник Бехмен упутио честитке у поводу наступајућег мубарек мјесеца Рамазана

Градоначелник Сарајева проф. др. Алија Бехмен у своје и у име Града Сарајева упутио је честитку у поводу наступајућег мубарек мјесеца Рамазана др. Мустафи еф. Церићу, реисул-улеми Исламске заједнице Босне и Херцеговине, Хусеину еф. Смајићу, муфтији Сарајевском и мр Фериду Даутовићу, главном имаму Меџлиса Исламске заједнице Сарајево. „Вама и припадницима исламске вјероисповијести града Сарајева и Босне и Херцеговине упућујем најсрдачније честитке у поводу наступајућег мубарек мјесеца Рамазана, са жељом да дане поста проведете у добром здрављу и породичној срећи“, истакао је, између осталог, градоначелник Бехмен у својој честитки.

Замјеник градоначелника уприличио пријем за представнике Омладинске информативне агенције БиХ (ОИА)

Замјеник градоначелника Сарајева Мирослав Живановић примио је данас делегацију Омладинске информативне агенције БиХ (ОИА), на челу са Самиром Махмићем, сениор програм коoрдинатором.  У оквиру програма „Запошљавање и задржавање младих у БиХ“, којег проводе агенције Уједињених народа подржаног од стране Фонда Миленијских развојних циљева, ОИА реализује и пројекат под називом „Активни млади“. Овај пројекат промовише креирање модела кроз који млади у средњим школама на интерактиван начин и у пракси препознају важност приступа у образовању који се темељи на развоју животних вјештина и кључних компетенција.