Градоначелник Сарајева подржао Иницијативу за рјешавање стамбеног питања Нермина Тулића, познатог сарајевског глумца

Градоначелник Сарајева, Алија Бехмен, данас је подржао Иницијативу грађана Сарајева и Друштва  за угрожене народе за БиХ за рјешавање стамбеног питања Нермина Тулића, познатог сарајевског глумца. Градоначелник је подршку упутио Фикрету Мусићу, премијеру Кантона Сарајево, Дубравку Ловреновићу, министру културе и спорта КС, Мерсихи Слипичевић, министрици стамбене политике КС, Зилхи Адемај, министрици за рад, социјалну политику, расељена лица и избјеглице КС, те Џеваду Бећиревићу, начелнику Општине Центар Сарајево. 

Градоначелник Бехмен оштро осудио вандализам према бисти Меше Селимовића

Градоначелник Сарајева, Алија Бехмен, оштро осуђује вандалски чин обарања бисте Меше Селимовића који се десио прије неколико дана у центру Сарајева, на Тргу Ослобођења – Алија Изетбеговић. „Меша Селимовић један је од најпознатијих босанскохерцеговачких писаца који је иза себе оставио импозантан књижевни опус. Рушење његове бисте представља крајње непримјерено понашање и дубоку повреду Селимовићева угледа, али и угледа града Сарајева и његових грађанки и грађана“, казао је Бехмен, те додао да вандали који су били спремни скрнавити бисту оваквог великана, Сарајево виде тек као својину у којој ништа изван њиховог тренутног подручја интереса није свето. 

44. сједница Градског вијећа Града Сарајева

На основи члана 35. став 1.б. Пословника Градског вијећа Града Сарајева (“Службене новине Кантона Сарајево”, број 28/09), сазивам 44. сједницу Градског вијећа Града Сарајева, која ће се одржати у уторак 30.10.2012. године у 10.00 сати, у објекту Града Сарајева – Овална сала Градског вијећа, Улица Хамдије Крешевљаковића број 3/1. Уз позив за сједницу доставља се и Записник о раду 43. сједнице Градског вијећа Града Сарајева одржане 31.07.2012. године. За сједницу предлажем сљедећи ДНЕВНИ РЕД:

Град Сарајевo већ 12 година стипендира чланове Удружења \\\”Образовање гради Босну и Херцеговину\\\”

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен и извршни директор Удружења "Образовање гради Босну и Херцеговину" Јован Дивјак данас су потписали  Уговор о реализацији одобрених средстава из буџета Града Сарајева за 2012. годину. Средства у износу од 80.000 КМ намијењена су за стипендирање 80 студената, чланова овог Удружења. „Град Сарајево је већ 12 година уз Удружење ‘Образовање гради Босну и Херцеговину’ и његове стипендисте. У том периоду Град је из свог буџета издвојио близу 320.000 КМ за стипендије дјеце која су добри ученици или студенти, без једног су или оба родитеља, или су у тешкој материјалној ситуацији”, казао је овом приликом  градоначелник Бехмен те захвалио генералу Дивјаку и његовом Удружењу што се годинама стара о овој дјеци, те им је на одређени начин и педагог и родитељ.

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен примио представнике Савеза Рома Кантона Сарајево

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен и помоћница градоначелника за локалну самоуправу, Драгана Солаковић примили су данас у Градској управи Града Сарајева представнике Савеза Рома КС, на челу са предсједником Савеза Бајром Бегановићем и потпредсједником Алијом Абазијем. Том приликом извијестили су градоначелника о њиховом раду, те о даљњим плановима, али и проблемима са којима се овај Савез суочава. „Савез Рома Кантона Сарајево има веома значајну улогу у хисторији ове земље, која је започета иницијативама појединаца. Главни циљеви Савеза су  образовање, култура и културно стваралаштво, информисање, социјално и материјално стање Рома, спорт и спортска култура. У реализовању тих циљева  потребна нам је помоћ општинских, градских и кантоналних власти“, истакао је Бегановић. 

Сутра потписивање уговора о стипендирању студената, чланова Удружења „Образовање гради Босну и Херцеговину“

У сриједу, 24.10.2012. године у 12.00 часова градоначелник Сарајева Алија Бехмен и извршни директор Удружења „Образовање гради Босну и Херцеговину“ Јован Дивјак потписаће уговор о реализацији одобрених средстава из буџета Града Сарајева за 2012. годину. Средства у износу 80.000 КМ намијењена су  за стипендирање 80 студената, чланова овог Удружења. 

Одржан семинар о теми “Улога медија у остваривању права на информацију о околишу“

Уз присуство представника штампаних, електронских и онлајн медија, данас је  у просторијама Архус центра Сарајево, одржан једнодневни семинар о теми “Улога медија у остваривању права на информацију о околишу“. Овај први едукацијски семинар организирао је Архус центар Сарајево уз подршку Мисије ОСЦЕ-а у Босни и Херцеговини. Поздравивши учеснике семинара, замјеник градоначелника Сарајева Мирослав Живановић је казао да свјетски трендови показују да ће заштита околиша, као један изузетан ресурс, бити приоритет свију нас. „Први и основни циљ је искористити још један од механизама како би се грађанке и грађани активније укључили у процес доношења одлука, које значајно утичу на квалитет живота у овом граду и земљи. Архушка конвенција, на чију се примјену Босна и Херцеговина обавезала 2008. године, управо се бави заштитом околиша – облашћу која у себи крије огроман потенцијал“, појаснио је замјеник градоначелника.

Замјеник градоначелника Живановић отвара семинар “Улога медија у остваривању права на информацију о околишу\’\’

Замјеник градоначелника Сарајева Мирослав Живановић и замјеница шефа Мисије ОСЦЕ-а у БиХ Нина Суомалаинен, у уторак, 23.10.2012. године са почетком у 10.15 часова, отвориће семинар “Улога медија у остваривању права на информацију о околишу“. Овај први едукацијски семинар организује Архус центар Сарајево у склопу регионалног пројекта ОСЦЕ-а “Подршка имплементацији Архуске конвенције у земљама југоисточне Европе”. Семинар има за циљ да медије упозна са првим стубом Архуске конвенције који се односи на право на информацију, са примјерима извјештавања из праксе, као и да представи препоруке за унапрјеђење извјештавања о околишу. Овом ће приликом такођер бити ријечи о улози Институције Омбудсмана у проведби Закона о слободи приступа информацијама, те ће бити представљен „Водич за медије“.

Честитка градоначелника Алије Бехмена поводом предстојећег Курбан-бајрама

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен у своје и у име Града Сарајева упутио је честитку поводом предстојећег Курбан-бајрама др. Мустафи еф. Церићу, реису-л-улеми Исламске заједнице у Босни и Херцеговини, Хусеину еф. Смајићу, муфтији сарајевском, и мр. Фериду еф. Даутовићу, главном имаму Меџлиса Исламске заједнице Сарајево. „Свим припадницима исламске вјероисповијести у Босни и Херцеговини и Вама особно, упућујем најсрдачније честитке поводом предстојећег празника Курбан-бајрама, са жељом да ове празничне дане проведете у миру, здрављу и благостању са својом породицом, пријатељима, комшијама, а и свим добронамјерним људима“ наводи се у честитци градоначелника Сарајева.

Пет пјесничких наслова конкурише за награду Слово Маково/Мак Диздар

На данас одржаној прес конференцији у Градској управи је истакнуто да за  награду Слово Маково/Мак Диздар, коју је установио Град Сарајево Одлуком Градског вијећа на својој јулској сједници ове године, непосредно конкурише пет књига пјесама: „Песме из болести и здравља“ Енеса Халиловића, „Видиковац на Одри“ Фадиле Нура Хавер, „Бунар тешких речи“ Јелене Ленголд, „Hyperborea“ Милорада Пејића и „Дуниа“ Миле Стојића. Лауреат ће бити проглашен почетком идућег мјесеца, када ће му на свечаности бити уручена новчана награда, повеља и скулптура. „Ријеч је међународној годишњој поетској награди у част једног од највећих босанскохерцеговачких пјесника, који је оставио неизбрисив траг у културном и друштвеном животу Сарајева и БиХ. Ова награда се додјељује најбољем кандидату за најбоље поетско дјело објављено у претходној години на босанском, црногорском, хрватском или српском језику. Награду додјељује Град Сарајево у сарадњи са Фондацијом Мак Диздар, Удружењем Друштва писаца у БиХ и Фондацијом ПЕН Центра БиХ“, истакнуо је градоначелник Сарајева Алија Бехмен, који је почетком септембра ове године донио Одлуку о образовању Одбора за додјелу награде Слово Маково/Мак Диздар.