Додјела Захвалница Града Сарајева Џемалудину Латићу и Ђели Јусићу за ораториј „Сребренички инферно“

 У понедјељак 03.12.2012. године, са почетком у 13.30 часова, градоначелник Сарајева Алија Бехмен уприличиће пријем за пјесника, новинара и професора др. Џемалудина Латића и композитора, аранжера и диригента Ђелу Јусића и том приликом им уручити Захвалнице Града Сарајева за ораториј “Сребренички инферно”, настао у знак сјећања на жртве геноцида  почињеног над Бошњацима у Сребреници 11. јула 1995. године.

Градоначелник упутио примједбе, приједлоге, сугестије и мишљења о амандманима на Устав Кантона Сарајево

Током јавне расправе коју је организирала Скупштина Кантона Сарајево о амандманима на Устав Кантона Сарајево, градоначелник Сарајева Алија Бехмен, у име Града Сарајева, упутио је 18. јула 2012. године Комисији за уставна питања Скупштине Кантона Сарајево, која је организирала и проводила јавну расправу, примједбе, приједлоге, сугестије и мишљења о амандманима на Устав Кантона Сарајево, нарочито оне који се односе на статус Града Сарајева. Овдје можете видјети текст са примједбама, приједлозима, сугестијама и мишљењима у цијелости… 

Примједбе, приједлози, сугестије и мишљење на Амандмане на Устав Кантона Сарајево, веза Ваш акт број: 01-05-21063/12, од 28.06.2012. године.

45. сједница Градског вијећа Града Сарајева

Одржана је 45. сједница Градског вијећа Града Сарајева којом је предсједавао предсједавајући Градског вијећа прим. др. Жељко Лер. Прије усвајања дневног реда, Градском вијећу обратио се предсједавајући прим. др. Жељко Лер, с приједлогом да се тачка "Информација о стању криминалитета, јавног реда и мира и саобраћаја у периоду јануар – октобар 2012. године" повуче са дневног реда, уз образложење да иста није достављена од стране Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево. Вијећници Градског вијећа усвојили су Стратегију развоја Града Сарајева за 2012-2020. Стратегија развоја Града Сарајева представља стратегијски оквир са најважнијим друштвеним и економским опредјељењима у склопу којих ће се дефинирати конкретни програмски циљеви у планираном периоду. Овај план проводиће се у периоду приступних преговора Босне и Херцеговине с ЕУ, што ће увелико утицати на обликовање цјелокупне националне политике.

Градска управа води преговоре за организацију Јавног дочека Нове године у Сарајеву

С обзиром на велико интересовање медија и јавности о овогодишњој организацији Јавног дочека Нове године у Сарајеву обавјештавамо да Градска управа тренутно води преговоре са одређеним партнерима у организацији. Преговори се воде са партнерима за организацију Централног програма, као и за организацију Дјечијег програма. По окончању преговора, највјероватније почетком сљедеће седмице, јавност ће бити упозната са званичним информацијама о коначној одлуци.

Алија Бехмен: 25. новембар је оживотворење БиХ

Поводом Дана државности Босне и Херцеговине, делегације Предсједништва БиХ, Града Сарајева, делегације градских општина положили су цвијеће на Спомен-обиљежје убијеној дјеци опкољеног Сарајева 1992-1995.  За градоначелника Сарајева Алију Бехмена Спомен-обиљежје убијеној дјеци Сарајева у минулом рату има надубље значење у историји Босне и Херцеговине. "Ради се о младим душама које ничим нису заслужиле да буду убијени. Због тога овај посјет доживљавам веома тешко. Да се зна, 25. новембар је оживотворење БиХ, а они који негирају овај празник, заборављају да су тада утврђене границе и данас Босне и Херцеговине", казао је Бехмен.

Дан државности БиХ: одржана Заједничка свечана сједница Скупштине КС, Градског вијећа Града Сарајева, САБНОР-а БиХ и општинских вијећа кантоналних општина, те уручена награда „СловоМаково/Мак Диздар за 2012.“ пјеснику Милораду Пејићу

Поводом обиљежавања Дана државности Босне и Херцеговине, данас је у Народном позоришту, одржана Заједничка свечана сједница Скупштине Кантона Сарајево, Градског вијећа Града Сарајева, САБНОР-а БиХ и општинских вијећа кантоналних општина. Свечану сједницу је отворила предсједавајућа Скупштине КС Мирјана Малић која је присутнима и грађанима Сарајева честитала Дан државности БиХ. Подсјетила је да су на данашњи дан, прије 69 година, на првом засједању ЗАВНОБИХ-а, постављени модерни темељи државе Босне и Херцеговине, те овом приликом поменула и поздравила вијећнике ЗАВНОБиХ-а Љубу Бабића и Мирка Перковића, који су живи свједоци овог значајног догађаја. Услиједило је потом интонирање химне БиХ у извођењу хора „Понанима“, те одавање почасти суграђанима који су дали животе за Босну и Херцеговину и њен опстанак. У пригодном говору поводом Дана државности БиХ, обраћајући се присутним заступницима, вијећницима, дипломатском кору, представницима свих нивоа власти у земљи и осталим званицама, потпредсједник САБНОР-а БиХ Мухамед Бешић је казао: „ЗАВНОБиХ представља логичну и кључну – правну, политичку и историјску карику у често прекиданом развоју бх. државности. У својој политичкој и социјалној суштини, ЗАВНОБиХ је двострука реализација равноправности, народа према народу, али и човјека према човјеку. Он је саставни дио бх. уставне историје, а његови закључци су суштинска преамбула сваког будућег бх. уставног система“.

45. сједница Градског вијећа Града Сарајева

На основи члана 35. став 1.б. Пословника Градског вијећа Града Сарајева (“Службене новине Кантона Сарајево”, број 28/09), сазивам 45. сједницу Градског вијећа Града Сарајева, која ће се одржати у уторак 27.11.2012. године у 10.00 часова, у објекту Града Сарајева – Овална сала  Градског вијећа, Улица Хамдије Крешевљаковића број 3/1. Уз позив за сједницу доставља се и Записник о раду 44. сједнице Градског вијећа Града Сарајева одржане 30.10.2012. године. За сједницу предлажем сљедећи ДНЕВНИ РЕД:

Полагање цвијећа и одавање почасти поводом 25. новембра, Дана државности Босне и Херцеговине

 
Поводом Дана државности Босне и Херцеговине, у недјељу 25.11.2012. године, делегација Града Сарајева положиће цвијеће и одати почаст погинулим бранитељима нашег града: – 09.00 часова – Вјечна ватра (градоначелник Сарајева Алија Бехмен и предсједавајући Градског вијећа Сарајево Жељко Лер); – 09.30 часова – Мезарје Ковачи (замјеник предсједавајућег Градског вијећа Салко Никшић и замјеник градоначелника Сарајева Мирослав Живановић); – 10.00 часова – Спомен-обиљежје убијеној дјеци опкољеног Сарајева 1992.-1995. (градоначелник Сарајева Алија Бехмен, предсједавајући Градског вијећа Жељко Лер и замјеник градоначелника Игор Камочаји); – 10.30 часова – Биста Јосип Броз Тито (градоначелник Сарајева Алија Бехмен и предсједавајући Градског вијећа Жељко Лер); – 11.00 часова – Спомен-парк Враца (градоначелник Сарајева Алија Бехмен и предсједавајући Градског вијећа Жељко Лер); – 11.30 часова – Спомен-обиљежје на Тргу ЗАВНОБиХ-а (замјеник предсједавајућег Градског вијећа Салко Никшић).

Сутра округли сто о енергетској ефикасности

Посљедњег дана манифестације Дани енергетске ефикасности у Сарајеву 2012., у петак, 23. новембра са почетком у 10 часова, одржаће се Округли сто: „Енергетска ефикасност и обновљиви извори енергије – Реални потенцијал за развој малог предузетништва и занстства“ у сали Привредне коморе Кантона Сарајево (V спрат), Ул. Ла Беневоленција 8. Организатори округлог стола су Град Сарајево, Њемачко друштво за међународну сарадњу – Отворени регионални фонд за југоисточну Европу – енергетска ефикасност (ГИЗ) и Привредна комора Кантона Сарајево. На Олимпијском базену Отока и Cinema City-ju, као партнерима у организацији ове манифестације, и у петак, 23. новембра, у периоду од 10 до 16 часова, на програму су Дани отворених врата под називом „Анимирање младих на тему паметног коришћења енергије“, а биће постављени и инфо-штандови са промотивним материјалима.

Закључци међународне конференције „Локална и регионална самоуправа у процесу енергетски одрживог развоја“

Регионална и прекогранична сарадња је модел који кроз пренос добре праксе даје најбоље резултате у домену рационалног коришћења и управљања енергијом у урбаним срединама, а што се и показало кроз сарадњу главних градова региона: Сарајева, Загреба, Подгорице, Скопја и Тиране, уз подршку партнерског њемачког града Фрајбурга – један је од закључака са данас одржане међународне конференције „Локална и регионална самоуправа у процесу енергетски одрживог развоја“. Овај међународни скуп организирали су Град Сарајево и Њемачко друштво за међународну сарадњу – Отворени регионални фонд за југоисточну Европу – енергетска ефикасност (ГИЗ) у оквиру тродневне манифестације „Дани енергетске ефикасности у Сарајеву 2012.“