Gradonačelnik Alija Behmen na dočeku Nove godine sa svojim sugrađanima

U ponedjeljak, 31.12.2012. godine, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen će sa suradnicima u 23.58 sati na platou BBI centra, gdje je organiziran Doček 2013., građankama i građanima Sarajeva čestitati Novu godinu.  Gradonačelnik Behmen će nakon ponoći posjetiti Kliniku za ginekologiju i akušerstvo UKC Sarajevo i Rodilište Državne bolnice “Abdulah Nakaš”, kako bi podijelio radost i sreću s majkama prvorođene/og Sarajke/Sarajlije, kojima će uz cvijeće, uručiti po 500 KM.

Podjela press akreditacija za Javni doček Nove 2013. godine u RTV Domu

Obavještavamo Vas da će u ponedjeljak, 31.12.2012. u 12:00 sati, biti organizirana podjela press akreditacija povodom manifestacije “Javni doček Nove godine” u Sarajevu na platou ispred BBI centra u organizaciji Grada Sarajeva i BHRT-a, kao programskog i medijskog partnera. Podjela akreditacija će biti organizirana u ponedjeljak, 31.12.2012. u vremenskom razdoblju od 12:00 do 14:00 sati u RTV Domu (Bulevar Meše Selimovića 12) u prostoru Cobis-a.

Promovirano treće izdanje knjige „Imenik/adresar Čeha u Sarajevu 1910. godine“

U prostorijama Gradske uprave danas je upriličena promocija knjige „Imenik/adresar Čeha u Sarajevu 1910. godine“, koju je priredio književnik Valerijan Žujo, uz potporu Grada Sarajeva i Nacionalne i sveučilišne knjižnice BiH. Treće izdanje ove knjige svjedoči o brojnoj i dobro organiziranoj češkoj zajednici 1910. godine, čiji su članovi znatno doprinijeli razvoju i afirmaciji Sarajeva i Bosne i Hercegovine u svim područjima društvenog života. Na samom početku promocije, prikazan je kratki film „Sarajevska Vijećnica“ autora Valerijana Žuje, koji predstavlja svojevrsni omaže Karlu Paržiku, prvom projektantu ovog zdanja, nakon čega su se nazočnima obratili gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, voditeljica Odjela Starih i rijetkih knjiga i rukopisa pri Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici BiH, Muamera Smajić i književnik Valerijan Žujo.

U petak tradicionalna novogodišnja tiskovna konferencija u prostorijama Grada Sarajeva

U petak 28.12.2012. godine u 11.00 sati održat će se tradicionalna novogodišnja tiskovna konferencija u prostorijama Grada Sarajeva. Tom prigodom gradonačelnik Alija Behmen i predsjedatelj Gradskog vijeća Željko Ler osvrnut će se na realizirane projekte i aktivnosti u 2012. godini. Novogodišnja tiskovna konferencija održat će se u Ovalnoj sali Gradskog vijeća Grada Sarajeva, ul. Hamdije Kreševljakovića 3/1.

Gradsko vijeće i gradonačelnik Behmen protiv izmještanja Sarajevske Hagade iz Sarajeva

Uputivši preporuku Povjerenstvu za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, gradonačelnik Sarajeva, Alija Behmen pridružio se stavu Gradskog vijeća po pitanju izmještanja Sarajevske Hagade iz Zemaljskog muzeja. Kako je navedeno u preporuci, Sarajevska Hagada je dio kulturno-povijesne baštine ovog grada, Bosne i Hercegovine, ali i europske i svjetske civilizacije u cjelini. Njena vrijednost je neprocjenjiva i nadilazi svaku mogućnost  iskazivanja njene duhovne i materijalne vrijednosti i neponovljivosti. Preživjela je sve ratove i razaranja ovoga grada i zemlje, a svojim životima sačuvali su je građani Sarajeva.

Promocija knjige „Imenik/adresar Čeha u Sarajevu 1910. godine“

U četvrtak, 27.12.2012. godine u 11.00 sati bit će upriličena promocija knjige „Imenik/adresar Čeha u Sarajevu 1910. godine“, koju je priredio književnik Valerijan Žujo, u suradnji s Gradom Sarajevom i Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom BiH. Treće izdanje ove knjige svjedoči o brojnoj i dobro organiziranoj češkoj zajednici 1910. godine, čiji su članovi znatno doprinijeli razvoju i afirmaciji Sarajeva i Bosne i Hercegovine u svim područjima društvenog života. Nakon prikazivanja filma „Sarajevska Vijećnica“, gostima i novinarima će se obratiti gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, voditeljica Odjela rijetkih knjiga pri Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici BiH, Muamera Smajić i književnik Valerijan Žujo.

Gradonačelnik Alija Behmen čestitao Božić katolicima Sarajeva i BiH

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen uputio je čestitku kardinalu Vrhbosanske nadbiskupije Vinku Puljiću i svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti Sarajeva i BiH povodom nastupajućeg velikog kršćanskog blagdana Božića, sa željom da ga provedu u dobru, miru i obiteljskoj sreći. „Duboko vjerujem da će i ove godine radosno ozračje Božića biti poticaj svim građanima naše domovine za bolji i sretniji suživot, u duhu tolerancije, suradnje i uzajamnog poštivanja“, navodi se u čestitki gradonačelnika Behmena.

Građani Sarajeva s domaćim bendovima dočekuju 2013. godinu

 „Gradska uprava će zajedno sa svojim partnerima, državnom televizijom (BHRT) i kompanijom Tropic, učiniti sve da i ova novogodišnja proslava bude što sadržajnija, a time i posjećena, te doprinijeti  da se glavni grad naše zemlje nađe na europskoj mapi po organizaciji Javnog dočeka Nove godine“, istakao je gradonačelnik, te dodao da će kao i svake godine, Javni doček u iznosu od 150.000 KM financirati, zajedno sa sponzorima, Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo, četiri gradske općine i Turistička zajednica KS.

Održana 46. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva

Održana je 46. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva, kojom je predsjedavao prim. dr. Željko Ler, predsjedatelj Gradskog vijeća. Sjednica je počela minutom šutnje u znak odavanja počasti prerano tragično preminulom kolegi dr. sci. Denisu Zaimoviću. Na inicijativu gradskog vijećnika Mirsada Šabaredžovića, dnevni red sjednice dopunjen je točkom: Prijedlog preporuke Gradskog vijeća Grada Sarajeva u vezi sa izmještanjem nacionalnog spomenika „Sarajevske Hagade“ iz Sarajeva u Sjedinjene Američke Države.

Grad Sarajevo i BHRT potpisali Sporazum o organizaciji zabavno-glazbene manifestacije „Svečani doček Nove 2013. godine“

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i generalni direktor Radio televizije Bosne i Hercegovine danas su u prostorijama Gradske uprave potpisali Sporazum o organizaciji zabavno-glazbene manifestacije „Svečani doček Nove 2013. godine“. Ovim sporazumom Grad Sarajevo će Javni doček Nove 2013. godine ispred BBI centra, pripremiti, organizirati i realizirati u suradnji s BHRT, kao programskim i medijskim partnerom. Gradonačelnik Behmen je kazao da se Grad Sarajevo, kao tradicionalni organizator Javnog dočeka Nove godine, i ovaj put potrudio da svojim građankama i građanima, kao i posjetiteljima pruži dobru zabavu i provod.