Behmen uručio Zahvalnicu Grada Sarajeva mr. Borislavu Bori Spasojeviću, uglednom sarajevskom arhitekti

Gradonačelnik Alija Behmen uručio je danas Zahvalnicu Grada Sarajeva mr. Borislavu Bori Spasojeviću, uglednom sarajevskom arhitekti i dugogodišnjem članu Savjeta gradonačelnika za urbanizam, ekologiju i estetsko uređenje Grada Sarajeva za doprinos u području projektiranja, održavanja zgrada i prostornog uređenja grada Sarajeva. U dugogodišnjoj karijeri diplomiranog inženjera arhitekture, Boro Spasojević je projektirao niz objekata u Sarajevu i Bosni i Hercegovini – upravnu zgradu Sarajevostana, naselje Brioni u Vogošći s 13 pojedinačnih objekata, nebodere u Drvarskoj ulici (sadašnja Sarač Ismailova), naselje Podbistrik, ugrađene stambene zgrade u ulicama Ašikovac, Mehmed-paše Sokolovića i dr.

Sutra tiskovna konferencija o uspostavi informativnog centra Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Sarajevu

U petak, 01.02.2013. u 12.30 sati održat će se tiskovna konferencija povodom pisma potpore predsjednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, NJ.E. sudije Theodora Merona, upućenog gradonačelniku Sarajeva Aliji Behmenu, u kojem podržava inicijativu Gradske uprave za uspostavom informativnog centra Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Sarajevu. Grad Sarajevo se uključio u realizaciju ovog izuzetno značajnog projekta obvezujući se da će osigurati odgovarajući prostor iz vlastitog proračuna, kako bi informacije o presudama i aktivnostima MKSJ-a bile dostupne široj javnosti.

Obilježena godišnjica smrti Nijaza Durakovića

Povodom godišnjice smrti Nijaza Durakovića, danas su gradonačelnik Sarajeva, Alija Behmen i predsjedatelj Gradskog vijeća, Željko Ler, u ime Grada Sarajeva, odali počast i položili cvijeće na grobu ovog uglednog profesora, političara, publiciste, člana ratnog Predsjedništva Republike BiH, te člana Predsjedništva SDU BiH. Duraković je bio i predsjednik Saveza komunista BiH do 1992. godine kada je formirao novu stranku – Socijaldemokratsku partiju (SDP).

Javna rasprava o RP “Park šuma Mojmilo”

Obavještavamo Vas da će se u ponedjeljak, 11.03.2013. godine u 17.00 sati u dvorani Općinskog vijeća Općine Novi Grad Sarajevo (Bulevar Meše Selimovića, broj 97) održati javna rasprava o Regulativnom planu “Park šume Mojmilo”. Nacrt RP „Park šuma Mojmilo“  bit će izložen na javni uvid u razdoblju od 30.01. do 06.03.2013. godine u terminu od 08.30 do 15.00 sati u MZ „Švrakino selo II“, MZ „Dobrinja C“ i MZ „Olimpijsko selo“.

Gradonačelnik Behmen uručio Zahvalnicu Grada Sarajeva televizijskoj kući Al Jazeera Balkans

U prosincu 2012. godine, Sarajevo i Istočno Sarajevo su na redovnom zasjedanju 41. Generalne skupštine Europskih olimpijskih komiteta (EOC), koja se održava u Rimu, proglašeni gradovima domaćinima Europskog zimskog olimpijskog festivala za mlade 2017. godine (EYOWF 2017). Gradonačelnik Alija Behmen uručio je Zahvalnicu Grada Sarajeva Tariku Đođiću, generalnom direktoru Al Jazeere Balkans za medijsko pokroviteljstvo i produkciju promotivnog filma kandidature Grada Sarajeva i Istočnog Sarajeva za EYOWF 2017., koji je prezentiran na Generalnoj skupštini u Rimu.

Gradonačelnik Behmen razgovarao s predstavnicima OSCE-a o nacionalnim manjinama u BiH

Gradonačelnik Alija Behmen sa svojim suradnicima danas je primio predstavnike OSCE tima za ljudska prava – Kancelarija Sarajevo. U okviru svojih aktivnosti Misija OSCE-a surađuje s vlastima i organizacijama civilnog društva kako bi unaprijedila političko, ekonomsko i društveno učešće priznatih 17 nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini: Albanaca, Crnogoraca, Čeha, Talijana, Židova, Mađara, Makedonaca, Nijemaca, Poljaka, Roma, Rumunja, Rusina, Slovaka, Slovenaca, Turaka i Ukrajinaca.

Prezentacija proizvoda austrijske kompanije Telereal

Danas je u prostorijama Gradske uprave održana prezentacija proizvoda austrijske kompanije Telereal GmbH. Sastanku su nazočili pomoćnik gradonačelnika za lokalno poslovanje i razvoj grada, Sahrudin Sarajčić, predstavnik Ureda trgovinskog savjetnika Veleposlanika Republike Austrije, Alen Pecirep i predstavnik ConnexIT d.o.o., Džemail Selmanović. Na sastanku su prezentirani proizvodi renomirane austrijske kompanije Telereal GMbH s naglaskom na multimedijalne, informacione display-e. Naime, kompanija raspolaže s više različitih modela, a poseban akcent je na outdoor terminalima pogodnim za prezentaciju znamenitosti grada i turističke ponude. Info display-i kompanije Telereal se rade prema najvišim standardima s anti-vandal tehnologijom aluminijskih okvira i otpornog stakla.

Potpisan Ugovor o otvaranju natječajne procedure u sklopu Programa za spomen obilježje Kazani

Ugovor o otvaranju natječajne procedure u sklopu Programa za spomen-obilježje Kazani danas su u Sarajevu potpisali potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić i gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen. Behmen je istakao da se posljednjih 12 mjeseci intenzivno radi na tome da se na Kazanima, na obroncima Trebevića, izgradi spomen-obilježje žrtvama srpske i hrvatske nacionalnosti, koji su od sredine 1992. do listopada 1993. godine ubijani na tom mjestu, nakon čega su njihova tijela bacana u jamu. "To će jednostavno biti putokaz i obilježeno mjesto gdje su izvršeni zločini od jednog dijela odbjegle Armije BiH, koja je časno branila Sarajevo i BiH", rekao je Behmen. 

Behmen čestitao Božić pravoslavcima Sarajeva i BiH

Gradonačelnik Alija Behmen uputio je mitropolitu dabrobosanskom Nj.V. Nikolaju Mrđi i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti u gradu Sarajevu i Bosni i Hercegovini iskrene čestitke povodom nastupajućeg velikog pravoslavnog praznika Božića, sa željom da ga provedu u dobrom zdravlju, miru i sreći. „Neka ovaj blagdan bude nada i poticaj svim ljudima dobre volje da nastave njegovati i čuvati tradiciju međusobnog uvažavanja i zajedničkog života“, istaknuo je u čestitki gradonačelnik Behmen.