Edin Džeko, dobitnik pojedinačne, a SOS Dječja sela u BiH – kolektivne Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva

Gradsko vijeće Grada Sarajeva na danas održanoj svojoj prvoj sjednici donijelo je Odluku o dodjeli Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2013. godini. Dobitnik pojedinačne Šestoaprilske nagrade je proslavljeni bh. nogometaš i UNICEF-ov veleposlanik Edin Džeko, a dobitnik kolektivne Šestoaprilske nagrade je SOS Dječja sela u Bosni i Hercegovini, institucija koja ima plemenitu misiju u odgoju mlade osobnosti lišene roditeljske ljubavi i skrbi. Nagrade će dobitnicima Šestoaprilske nagrade uručiti gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić na svečanoj sjednici Gradskog vijeća 06. travnja na Dan grada Sarajeva. 

Gradonačelnik Ivo Komšić čestitao Uskrs

Povodom nastupajućeg kršćanskog blagdana Uskrsa, gradonačelnik Ivo Komšić, u svoje i u ime Grada Sarajeva, uputio je čestitku nadbiskupu Vrhbosanske nadbiskupije, kardinalu Vinku Puljiću i provincijalu Franjevačke provincije Bosna Srebrena fra Lovri Gavranu. „Vama osobno i svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti u Bosni i Hercegovini, upućujem najiskrenije čestitke, sa željom da ovaj veliki blagdan – simbol novog života, provedete u duhovnom miru, zdravlju i sreći“, istakao je, između ostalog u čestitci, gradonačelnik Ivo Komšić.

Prva sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva

Temeljem članka 70. (1) i (6) Poslovnika Gradskog vijeća Grada Sarajeva (“Službene novine Kantona Sarajevo”, broj 28/09), sazivam Prvu sjednicu Gradskog vijeća Grada Sarajeva, koja će se održati u petak 29.03.2013. godine u 14.00 sati, u objektu Grada Sarajeva – Ovalna dvorana Gradskog vijeća, Ulica Hamdije Kreševljakovića, broj 3/1. Za sjednicu predlažem sljedeći DNEVNI RED:

Prof. dr. Ivo Komšić – novi gradonačelnik Grada Sarajeva

Prof. dr. Ivo Komšić (SDU) iz reda hrvatskog naroda je novi gradonačelnik Grada Sarajeva. Tako su danas odlučili gradski vijećnici u nastavku konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva s, 15 glasova za, sedam protiv i 5 suzdržanih. Drugi kandidat Igor Kamočaji (SDP) dobio je 12 glasova za, 12 protiv i tri suzdržana. Zamjenici gradonačelnika Sarajeva su Aljoša Čampara (SDA) iz reda bošnjačkog naroda i Ranko Čović (SDA) iz reda srpskog naroda. Aljoša Čampara dobio je 15 glasova za i 11 protiv, a Ranko Čović 15 glasova za, šest protiv i pet suzdražnih. Kandidat SBB-a BiH Fuad Čibukči nije dobio potrebnu većinu.

Behmen čestitao Pesah

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen čestitao je u svoje i u ime Grada Sarajeva najveći židovski blagdan Pesah predsjedniku Židovske zajednice BiH, Jakobu Finciju, predsjedniku Židovske općine Sarajevo Borisu Kožemjakinu i svim Židovima Bosne i Hercegovine. Gradonačelnik je u čestitki izrazio želju da Židovi Sarajeva i BiH Pesah obilježe s bližnjima u tradicionalnom duhu vjere, nade i mira i da radost blagdana podijele sa svojim sugrađanima.

Sarajevo ni danas nije dobilo novog gradonačelnika

Na današnjem nastavku konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva, ni jedan od kandidata, Igor Kamočaji (SDP BiH) i Stjepan Kljuić (SDU BiH), nisu dobili potrebnu većinu od 15 glasova za mjesto gradonačelnika Sarajeva. Kamočaji je dobio 12, a Kljuić 10 glasova nakon čega je predsjedatelj Gradskog vijeća Sarajeva Sabahudin Delalić proglasio da je sjednica prekinuta i zakazao Kolegij Vijeća. Inače, prije glasovanja, oba kandidata su predstavili svoje programe rada.

Nastavak konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Sarajeva odgođen za ponedjeljak

Kolegij Gradskog vijeća Sarajeva, kojeg sačinjavaju predsjednici klubova stranaka u Gradskom vijeću, odlučio je danas da se nastavak konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća odgodi do ponedjeljka, koji je bio zakazan za danas. Na dnevnom redu je bio izbor novog gradonačelnika bh prijestolnice. Sjednica je prošloga tjedna prekinuta nakon što su dva kandidata koja su imala najviše glasova ušla u drugi krug izbora, Igor Kamočaji (Socijaldemokratska partija BiH) i Stjepan Kljuić (Socijaldemokratska unija BiH), te i u drugom krugu imali po 12 glasova.

Grad Istanbul tema Drugog svjetskog foruma urbanizma u Sarajevu 2014. godine

Tema Drugog svjetskog foruma urbanizma koji će se 2014. godine održati u Sarajevu bit će grad Istanbul što je i potvrdio njegov gradonačelnik, Kadir Topbaš, koji je inače arhitekta. Drugi svjetski forum urbanizma će značajno doprinijeti promoviranju Sarajeva i kao glavnog svjetskog grada urbanizma i multikulturalnosti u vrlo simboličnoj godini kada će Sarajevo biti Europski most kultura. Ovo je rečeno na nedavno održanom sastanku Konstitutivne generalne skupštine Asocijacije za sarajevske urbanističke forume (AFUS). 

Nastavak konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva

Temeljem članka 35. stavak 1.b, a u svezi s člankom 10. i 11. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Sarajeva (“Službene novine Kantona Sarajevo”, broj 28/09), obavještavam vas da će se nastavak konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva održati u srijedu 20.03.2013. godine u 10.00 sati, u objektu Grada Sarajeva – Ovalna dvorana Gradskog vijeća, Ulica Hamdije Kreševljakovića broj 3/1.