Един Џеко, добитник појединачне, а СОС Дјечија села у БиХ – колективне Шестоаприлске награде Града Сарајева

Градско вијеће Града Сарајева на данас одржаној својој првој сједници донијело је Одлуку о додјели Шестоаприлске награде Града Сарајева у 2013. години. Добитник појединачне Шестоаприлске награде је прослављени бх. фудбалер и УНИЦЕФ-ов амбасадор Един Џеко, а добитник колективне Шестоаприлске награде је СОС Дјечија села у Босни и Херцеговини, институција која има племениту мисију у одгоју младе личности лишене родитељске љубави и скрби. Награде ће добитницима Шестоаприлске награде уручити градоначелник Сарајева Иво Комшић на свечаној сједници Градског вијећа 06. априла на Дан града Сарајева.

Градоначелник Иво Комшић честитао Ускрс

У поводу наступајућег кршћанског празника Ускрса, градоначелник Иво Комшић је у своје и у име Града Сарајева, упутио честитку надбискупу Врхбосанске надбискупије, кардиналу Винку Пуљићу и провинцијалу Фрањевачке провинције Босна Сребрена фра Ловри Гаврану. „Вама лично и свим вјерницима католичке вјероисповијести у Босни и Херцеговини, упућујем најискреније честитке, са жељом да овај велики празник – симбол новог живота, проведете у духовном миру, здрављу и срећи“, истакао је, између осталог у честитци, градоначелник Иво Комшић.

Прва сједница Градског вијећа Града Сарајева

На основи члана 70. (1) и (6) Пословника Градског вијећа Града Сарајева (“Службене новине Кантона Сарајево”, број 28/09), сазивам Прву сједницу Градског вијећа Града Сарајева, која ће се одржати у петак 29.03.2013. године у 14.00 часова, у објекту Града Сарајева – Овална сала Градског вијећа, Улица Хамдије Крешевљаковића, број 3/1. За сједницу предлажем сљедећи ДНЕВНИ РЕД:

Проф. др. Иво Комшић – нови градоначелник Града Сарајева

Проф. др. Иво Комшић (СДУ) из реда хрватског народа је нови градоначелник Града Сарајева. Тако су данас одлучили градски вијећници у наставку конституирајуће сједнице Градског вијећа Града Сарајева са 15 гласова за, седам против и 5 суздржаних. Други кандидат Игор Камочаји (СДП) добио је 12 гласова за, 12 против и три суздржана. Замјеници градоначелника Сарајева су Аљоша Чампара (СДА) из реда бошњачког народа и Ранко Човић (СДА) из реда српског народа. Аљоша Чампара добио је 15 гласова за и 11 против, а Ранко Човић 15 гласова за, шест против и пет суздражних. Кандидат СББ-а БиХ Фуад Чибукчић није добио потребну већину.

27. марта наставак конституирајуће сједнице Градског вијећа Града Сарајева

На основи члана 35. став 1.б) Пословника Градског вијећа Града Сарајева (“Службене новине Кантона Сарајево”, број 28/09), обавјештавам вас да ће се наставак конституирајуће сједнице Градског вијећа Града Сарајева одржати у понедјељак 27.03.2013. године у 17.00 часова, у објекту Града Сарајева – Овална сала Градског вијећа, улица Хамдије Крешевљаковића број 3/1.

Бехмен честитао Песах

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен честитао је у своје и у име Града Сарајева највећи јеврејски празник Песах предсједнику Јеврејске заједнице БиХ, Јакобу Финцију, предсједнику Јеврејске општине Сарајево Борису Кожемјакину и свим Јеврејима Босне и Херцеговине. Градоначелник је у честитки изразио жељу да Јевреји Сарајева и БиХ Песах обиљеже са ближњима у традиционалном духу вјере, наде и мира и да радост благдана подијеле са својим суграђанима.

Сарајево ни данас није добило новог градоначелника

На данашњем наставку конституирајуће сједнице Градског вијећа Града Сарајева, ни један од кандидата, Игор Камочаји (СДП БиХ) и Стјепан Кљуић (СДУ БиХ), нису добили потребну већину од 15 гласова за мјесто градоначелника Сарајева. Камочаји је добио 12, а Кљуић 10 гласова након чега је предсједавајући Градског вијећа Сарајева Сабахудин Делалић прогласио да је сједница прекинута и заказао Колегиј Вијећа. Иначе, прије гласања, оба кандидата су представили своје програме рада.

Наставак конституирајуће сједнице Градског вијећа Сарајева одгођен за понедјељак

Колегиј Градског вијећа Сарајева, којег сачињавају предсједници клубова странака у Градском вијећу, одлучио је данас да се наставак конституирајуће сједнице Градског вијећа одгоди до понедјељка, који је био заказан за данас. На дневном реду је био избор новог градоначелника бх пријестолнице. Сједница је прошле седмице прекинута након што су два кандидата која су имала највише гласова ушла у други круг избора, Игор Камочаји (Социјалдемократска партија БиХ) и Стјепан Кљуић (Социјалдемократска унија БиХ), те и у другом кругу имали по 12 гласова.

Град Истанбул тема Другог свјетског форума урбанизма у Сарајеву 2014. године

Тема Другог свјетског форума урбанизма који ће се 2014. године одржати у Сарајеву биће град Истанбул што је и потврдио његов градоначелник, Кадир Топбаш, који је иначе архитекта. Други свјетски форум урбанизма ће значајно допринијети промовисању Сарајева и као главног свјетског града урбанизма и мултикултуралности у врло симболичној години када ће Сарајево бити Европски мост култура. Ово је речено на недавно одржаном састанку Конститутивне генералне скупштине Асоцијације за сарајевске урбанистичке форуме (АФУС). 

Наставак конституирајуће сједнице Градског вијећа Града Сарајева

На основу члана 35. став 1.б, а у вези с чланом 10. и 11. Пословника Градског вијећа Града Сарајева (“Службене новине Кантона Сарајево”, број 28/09), обавјештавам вас да ће се наставак конституирајуће сједнице Градског вијећа Града Сарајева одржати у сриједу 20.03.2013. године у 10.00 часова, у објекту Града Сарајева – Овална сала Градског вијећа, Улица Хамдије Крешевљаковића број 3/1.