Градоначелник Иво Комшић православцима честитао Васкрс

У поводу наступајућег православног празника Васкрса, градоначелник Иво Комшић је у своје и у име Града Сарајева, упутио честитку митрополиту дабробосанском, Њ.В. Николају Мрђи. „Вама особно, свештенству и свим вјерницима православне вјероисповијести у Босни Херцеговини, поводом највећег православног празника Васкрса, упућујем искрене честитке и жеље да га проведете у добром здрављу, миру и срећи“, истакао је у честитки, градоначелник Иво Комшић, те изразио жељу да овај празник љубави и радости, уједно буде нада и подстицај свим људима добре воље да истрају у обнови повјерења, међусобног уважавања и заједничког живота. 

Музичке школе Сарајева и Фридрихсхафена вечерашњим заједничким концертом, обиљежиле 10. година партнерства

Заједнички концерт Средњих музичких школа Сарајева и Фриедрицхсхафена, којим се обиљежава 10. година партнерства двију школа, одржан је вечерас у Дому Оружаних снага БиХ. Учеснике и госте овог културног догађаја пригодним ријечима поздравили су замјеници градоначелника Сарајева и Фридрихсхафена, др. Ранко Човић и Петер Хосвалд. Замјеник градоначелника Сарајева др. Ранко Човић је у пригодном обраћању пожелио добродошлицу, те истакнуо понос пријатељством Сарајева и Фридрихсхафена, започетим давне 1972. године, на иницијативу привредника, а потом настављено сарадњом на разним пољима, од размјене ученика, студената, њихових професора, љекара, културних и туристичких дјелатника, челника два града, до спортских манифестација, сусрета музичких школа, реализације разних пројеката, па чак и међусобних дружења наших суграђана. И тако већ 40 година.

Замјеник градоначелника Човић отворио меморијални турнир у дизању тегова “Андрија Малеч”

Замјеник градоначелника Сарајева Ранко Човић данас је у дворани Међународног центра за дјецу и омладину Ново Сарајево свечано отворио 21. традиционални међународни турнир у дизању тегова посвећен успомени на Андрију Малеча, утемељитеља дизања тегова у БиХ, оснивача клуба Жељезничар и најуспјешнијег дизача тегова бивше Југославије. На овом турниру који се одржава под покровитељством Града Сарајева, а у организацији Клуба дизача тегова „Жељезничар“, учествовало је 8 такмичарки и 14 такмичара из Србије, Турске, Албаније и Босне и Херцеговине. Побједница у женској конкуренцији је Оливера Јурић (БиХ), док су друго и треће мјесто освојиле Мерве Тамер (2. мјесто) и  Сариyе Ис (3. мјесто) из Турске. У мушкој конкуренцији прво мјесто у категорији кадети освојио је Сопот Сула из Албаније, у категорији јуниори Ервин Рожњик из Србије, а у категорији сениори Игор Томић из Србије. Побједници у екипној конкуренцији су екипа А Србије, док су друго и треће мјесто освојили екипа Б Србије и екипа Албаније. 

Заједнички концерт музичких школа Сарајева и Фридрихсхафена у недјељу у Дому ОС БиХ

У недјељу 28. априла у 19.00 часова у Дому Оружаних снага БиХ одржаће се заједнички концерт Средњих музичких школа Сарајева и Фридрихсхафена, којим ће се обиљежити 10. година партнерства двију школа. Учеснике и госте овог културног догађаја пригодним ријечима поздравиће замјеници градоначелника Сарајева и Фридрихсхафена, др. Ранко Човић и Петер Хосвалд. Тим поводом ће вишечлана делегација њемачког града Фридрихсхафена, коју чине Петер Хосвалд, замјеник градоначелника, Дајана Јунгман и Хелене Вангарт из Градске управе, те 22 ученика и четири професора Средње музичке школе овог побратимског града, посјетити Сарајево, у периоду 27.- 30. априла.

Замјеник градоначелника Човић отвара меморијални турнир у дизању тегова “Андрија Малеч”

Замјеник градоначелника Сарајева Ранко Човић ће у суботу, 27.04.2013. године у 12.00 часова у дворани Међународног центра за дјецу и омладину Ново Сарајево, свечано отворити 21. традиционални међународни турнир у дизању тегова посвећен успомени на Андрију Малеча, утемељитеља дизања тегова у Босни и Херцеговини, оснивача клуба “Жељезничар” и најуспјешнијег дизача тегова бивше Југославије. 

Замјеник градоначелника Човић заједно са компанијом \”дм дрогерие маркт\” донирао 3.000 КМ Центру за слијепу и слабовидну дјецу и омладину

Поводом отворења 53. продавнице на адреси Кошево 8 у Сарајеву, компанија дм дрогерие маркт д.о.о. донацијом у износу од 3.000 КМ, обрадовала је ученике Центра за слијепу и слабовидну дјецу и омладину у Сарајеву. Једносатним радом на каси, донацији је дао допринос и замјеник градоначелника Сарајева Ранко Човић, који је заједно са Адмиром Исаковић из компаније дм, уручио поклон-чек донације Дамиру Овчини, директору Центра. „Част ми је подржати акцију коју спроводи дм компанија. Управа Града Сарајева има изражен сензибилитет према особама с посебним потребама, а мени лично представља задовољство да допринесем унапређењу рада институције која се брине о особама са оштећењем вида“, истакао је Човић.

Градоначелник Комшић примио аустријског амбасадора

Градоначелник Сарајева Иво Комшић примио је данас амбасадора Републике Аустрије у БиХ, Њ. Е. Донатуса Кока, који му је честитао на именовању. „Република Аустрија, заједно са побратимским градом Инзбруком, те градовима Бечом, Линзом и Грацом, тијесно је повезана са Сарајевом. Сарадња је веома садржајна у области образовања, културе, туризма и спорта,  а изражен је интерес за отварањем новог интензивног поглавља у дугогодишњим пријатељским партнерским везама“, истакнуо је амбасадор Кок. Аустријски амбасадор је истакнуо значај пројекта „Сарајево –мост култура Европе 2014.“, када ће цијели свијет гледати у Сарајево и тај високи симболизам овог догађаја треба искористити за поруку мира из бх. пријестолнице.

Буџет Града Сарајева за 2013. годину – 12.141.351 КМ

Градско вијеће Града Сарајева на својој 2. сједници, којом је предсједавао Сабахудин Делалић, усвојило је Буџет Града Сарајева за 2013. годину, који износи 12.141.351 КМ, што је у односу на Нацрт буџета умањење за 14,50 посто. Такођер је усвојено и 16 закључака којима се, између осталог, задужује Градоначелник да упути иницијативу надлежним органима за доношење Закона о главном граду, односно да инсистира код надлежних органа на хитном провођењу пресуда Уставног суда Ф БиХ по тужбама Града Сарајева за нарушавање права на локалну самоуправу. Закључено је и да се при предлагању ребаланса Буџета размотри могућност поновног увођења накнаде за помоћ породиљама, затим поновног финансирања и реализације Пројекта „Посао за све“ и Пројекта превенције малољетничке делинквенције. Вијећници су уједно са данашње сједнице упутили двије иницијативе.

Амбасадорица Шпаније у посјети код градоначелника Сарајева

Градоначелник Сарајева Иво Комшић примио је данас амбасадорицу Краљевине Шпаније у БиХ, Њ.Е. Марију Аурору Мејиа Ераскин. Градоначелник је и овом приликом захвалио на свој помоћи и подршци коју је Влада Шпаније пружила Сарајеву за обнову Вијећнице. Упознавши амбасадорицу Ераскин о динамици радова на Вијећници, градоначелник Комшић је истакао да није случајност да ће до половине идуће године она заблистати пуним сјајем.

Јачање туристичких веза између Сарајева и Тиране

Амбасадор Републике Албаније у Босни и Херцеговини  Њ.Е. Фламур Гаши честитао је данас градоначелнику Иви Комшићу именовање на мјесто градоначелника Сарајева. Градоначелник Комшић захвалио је за честитку и подршку коју му је амбасадор Гаши упутио. Такођер је истакао да Сарајево већ 17 година има побратимске односе са Тираном, нагласивши како вјерује да ће се будућа сарадња двију пријестолница унаприједити и конкретизовати.