Замјеник градоначелника др. Човић: Град Сарајево ће иницирати да цијели мјесец мај идуће године протекне у знаку борбе против пушења

„Град Сарајево ће иницирати да не само 31. мај, већ цијели пети мјесец идуће године протекне у знаку борбе против пушења низом конкретних активности и акција, поготово међу младим људима који су највише подложни пошастима данашњег времена“, истакнуо је замјеник градоначелника Ранко Човић, који је у име Града Сарајева поздравио и данас отворио округли сто под називом „Значај и кључна улога породичне медицине у мотивацији за престанак пушења и промјену обрасца овисничког понашања – искуства и будући правци дјеловања“. Округли сто је организовао Завод за јавно здравство Кантона Сарајево у поводу 31. маја – Свјетског дана непушења. 

Ослободи се духанског дима – порука са прес конференције одржане поводом 31. маја, Дана без духанског дима

„Ослободи се“, порука је Свјетске здравствене организације владама земаља чланица поводом Свјетског дана борбе против пушења, која је данас истакнута на прес конференцији у Сарајеву коју су организирали Град Сарајево, Завод за јавно здравство Федерације БиХ и  Удружење „Партнерство за јавно здравље“. Конференцији су присуствовали др. Ранко Човић, замјеник градоначелника и др. Аида Рамић, замјеница директора Завода за јавно здравство ФБиХ, те волонтери Удружења „Партнерство за јавно здравље“, иначе млади из Црвеног крижа Илиџа који су својим перформансом указали на посљедице које изазива никотин. У свом обраћању др. Човић, наводи како је пушење један од водећих јавно здравствених проблема. 

Град Сарајево у сарадњи са Заводом за јавно здравство ФБиХ и Удружењем „Партнерство за јавно здравље“ организира прес конференцију поводом 31. маја, Свјетског дана без духанског дима

У петак 31.05.2013. године с почетком у 12.00 сати, Град Сарајево у сарадњи са Заводом за јавно здравство Федерације БиХ и Удружењем „Партнерство за јавно здравље“, организоваће прес конференцију поводом обиљежавања 31. маја, Свјетског дана без духанског дима. На прес конференцији новинарима ће се обратити др. Ранко Човић, замјеник градоначелника Сарајева и др. Аида Рамић, замјеница директора  Завода за јавно здравство ФБиХ.

Замјеник градоначелника Чампара разговарао са представницима ЕУ-Тоурисма БиХ о развоју туристичке индустрије у БиХ

Замјеник градоначелника Аљоша Чампара, одржао је данас састанак са представницима ЕУ-Тоурисм БиХ – Мери МцКеон, водитељком тима, Семи Хермасом и Мелихом Козарић Фанинг,  координаторима пројекта „Техничке помоћи за подршку туристичкој индустрији у БиХ“. Према ријечима Мери МцКеон, овај пројекат финансиран од стране Делегације Европске уније, почео је у фебруару 2011. године, те је током двије године активности, имао за циљ да кроз четири пројектне компоненте постави темеље за одрживи развој индустрије туризма у БиХ, у оквиру припрема за чланство у ЕУ.

Замјеник градоначелника Аљоша Чампара разговарао о успостављању Информативног центра МКСЈ у Сарајеву

Замјеник градоначелника Аљоша Чампара, разговарао је данас са Алмиром Алићем, представником Секретаријата Међународног кривичног суда за бившу Југославију о успостављању Информативног центра МКСЈ у Сарајеву, како би информације о пресудама и активностима МКСЈ-а биле доступне широј јавности. Град Сарајево је од јуна 2009. године водио низ активности, на основу иницијативе Градског вијећа (из априла 2008. године), да се архива ICTY преузме и смјести у Сарајеву, након што Хашки трибунал престане са радом.

Градско вијеће усвојило Одлуку о формирању Организационог одбора за припрему и провођење Програма „Сарајево – европски мост култура 2014“

Градско вијеће Града Сарајева на својој 3. сједници, којом је предсједавао Сабахудин Делалић, усвојило је Одлуку о формирању Организационог одбора за припрему и провођење Програма „Сарајево – европски мост култура 2014“. Састав чланова Одбора је допуњен градским вијећницима Татјаном Љујић-Мијатовић, Сањом Лазар и Ведраном Додиком, те директором Међународног центра за мир Ибрахимом Спахићем с обзиром да својим, како је истакнуто, професионалним и људским карактеристикама могу допринијети његовом раду. Усвајањем ове одлуке Град Сарајево започиње активности на припреми и провођењу манифестације  „Сарајево – европски мост култура 2014.“, којом ће се обиљежити  100. година од почетка Првог свјетског рата, 30. година од одржавања Зимских олимпијских игара у Сарајеву, 60. година од усвајања Европске конвенције о култури и 30. година постојања Међународног фестивала „Сарајевска зима“.  

Трећа сједница Градског вијећа Града Сарајева

На основи члана 35. став 1.б. Пословника Градског вијећа Града Сарајева (“Службене новине Кантона Сарајево”, број 28/09), сазивам Трећу сједницу Градског вијећа Града Сарајева, која ће се одржати у сриједу 29.05.2013. године у 10.00 часова, у објекту Града Сарајева – Овална сала Градског вијећа, Улица Хамдије Крешевљаковића број 3/1. Уз позив за сједницу доставља се и Записник о раду Друге сједнице Градског вијећа Града Сарајева одржане 24.04.2013. године. За сједницу предлажем сљедећи ДНЕВНИ РЕД:

Делегација Града одала почаст жртвама масакра у Ферхадији

У знак сјећања на 27. мај 1992. године, градоначелник Иво Комшић са замјеницима Аљошом Чампаром и Ранком Човићем, те Градимиром Гојером, замјеником предсједавајућег Градског вијећа, данас су у име Града Сарајева одали почаст и положили цвијеће на мјесто масакра у Ферхадији, гдје је  од агресорске гранате испаљене са Требевића, живот изгубило 26, а тешко повријеђено 108 наших суграђана. Сарајлије су тог јутра пораниле да стану у ред за хљеб, којег је првих ратних дана све теже било набавити.

Град Сарајево обезбиједио 221 стипендију за дјецу бораца и погинулих цивила – жртава рата Фонда ИКРЕ

Градоначелник Сарајева Иво Комшић и директорица Фонда ИКРЕ Ениса Рустемпашић данас су, у просторијама Градске управе, потписали Уговор за стипендирање и школовање дјеце бораца, погинулих бораца и погинулих цивила – жртава рата овог фонда, а која се налазе у изузетној социјалној потреби. Потписивању Уговора присуствовао је и замјеник градоначелника Ранко Човић,  помоћник градоначелника за образовање Рамиз Кадић, те један број ученика –стипендиста са родитељима. Вриједност уговора је 200.000 КМ, а стипендију ће добити 221 ученик, од тога 120 основаца и 101 средњошколац. Висина стипендије је 100 КМ мјесечно, а исплаћиваће се за девет мјесеци 2013. године.

Градоначелник Комшић примио кинеског амбасадора у наступну посјету

Градоначелник Сарајева Иво Комшић примио је данас у наступну посјету амбасадора Народне Републике Кине у БиХ, Њ.Е. Донг Чунфенга, којем је пожелио успјешан дипломатски мандат  у нашој земљи. Саговорници су оцијенили да постоје велики потенцијали за успостављањем конкретних облика сарадње Сарајева са кинеским градовима у области привреде, здравства, културе и образовања, а поготово у области туризма с обзиром на изузетне природне и туристичке ресурсе, које посједује бх. пријестолница.