Бернард-Хенри Леви и Предраг Матвејевић проглашени Почасним грађанима града Сарајева

Градско вијеће Града Сарајева на данас одржаној сједници усвојило је, између осталог, и одлуке којима су Бернард-Хенри Леви, француски филозоф и интелектуалац и проф. др. Предраг Матвејевић, редовни професор на више европских свеучилишта, књижевник и есејиста, проглашени Почасним грађанима града Сарајева. У образложењу за доношење ових одлука је наведено да је француски филозоф, интелектуалац и новинар Бернард-Хенри Леви, писаном ријечју и филмским језиком свједочио о злочинима агресора на БиХ, посебно на град Сарајево.

Одржана Пета сједница Градског вијећа Града Сарајева

На данас одржаној 5. сједници Градског вијећа Града Сарајева, којом је предсједавао Сабахудин Делалић, након дуже расправе повучен је Приједлог одлуке о усклађивању плата и накнада градских вијећника, функционера Града Сарајева, државних службеника и намјештеника органа Града Сарајева са Законом о платама и накнадама у органима власти ФБиХ. Закључено је да се за сљедећу сједницу Градског вијећа припреми нови приједлог ове одлуке, уз разматрање и дискусија изнесених на данашњој сједници Градског вијећа и уз уважавање ставова Колегија Градског вијећа. Вијећници су прихватили одлуке о усвајању регулационих планова „Бријешће“ и „Кошевско Брдо“, те Одлуку о приступању изради Регулационог плана „Стамбена зона Шип“ (подручје општине Центар Сарајево).

Замјеник градоначелника Ранко Човић примио активисте хуманитарне организације „Блажени градитељи мира”

Замјеник градоначелника др. Ранко Човић, заједно са помоћницом градоначелника за локалну самоуправу, Драганом Солаковић, примио је данас активисте хуманитарне организације „Блажени градитељи мира“ из италијанског града Падове, на челу са предсједником дон Албином Бизотом. Ријеч је о организацији посредством које је у ратном периоду у Босну и Херцеговину стигао велики број писама и захваљујући којој су многи грађани први пут успоставили контакт са члановима својих породица у иностранству. 

Замјеник градоначелника Чампара примио учеснике Међународне љетне школе за студенте права

Замјеник градоначелника Сарајева Аљоша Чампара и помоћник градоначелника за образовање, културу и спорт Рамиз Кадић уприличили су данас пријем за студенте права и сродних наука – учеснике 7. Међународне љетне школе под називом „Институционална реформа у свјетлу европских интеграција у земљама југоисточне Европе“. Полазнике ове школе, која се одржава у Сарајеву од 17. до 27. јула, у организацији удружења „Правник“ и Фондације „Конрад Аденауер – Програм владавине права у југоисточној Европи“, чини 27 младих старосне доби од 18 до 30 година, из 17 земаља Европе, Сједињених Америчких Држава и нашег региона.

Јавни увид и јавна расправа о нацртима РП “Махале – Медресе” и “Махале – Ковачи”

Обавјештавамо Вас да ће нацрти РП “Махале – Медресе” и РП “Махале – Ковачи” бити изложени на јавни увид у периоду од 13.06. до 19.06.2013. године, у период од 29.07. до 15.08.2013. године у улазном холу објекта “А” Општине Стари Град Сарајево. Јавна расправа одржаће се 16.09.2013. године са почетком у 16 часова у великој сали Општине Стари Град Сарајево.

Загребачки градоначелник Бандић подржао ретроспективну изложбу Мерсада Бербера и обиљежавање Дана Мирослава Крлеже у Сарајеву

Градоначелник Сарајева Иво Комшић и замјеник предсједавајућег Градског вијећа Града Сарајева Градимир Гојер, током службене посјете Загребу, састали су се са градоначелником хрватске пријестолнице, Миланом Бандићем и његовим сарадницима. Током сусрета, разговарано је о сарадњи два града пријатеља, посебно о пројектима који су у интересу грађана. Наглашена је потреба унапрјеђења институционалне сарадње Града Сарајева и Града Загреба. Градоначелник Комшић је свог колегу Бандића упознао са актуeлностима из главног бх. града, посебно проблемима који произлазе из несређене легислативе. „Намјера је Сарајева што више користити позитивна искуства других градова, а неке од градских проблема покушати ријешити кроз европске фондове“, казао је Комшић.

Сусрет градоначелника Сарајева и Љубљане: користити искуства главног града Словеније са фондовима и програмима Европске уније

Градоначелник Сарајева Иво Комшић и градоначелник Љубљане Зоран Јанковић приликом билатералног сусрета у Љубљани, разговарали су о досадашњој сарадњи, те о унапређењу привредних, културних, спортских и других веза у интересу грађана двају главних градова. Саговорници су, такођер, разговарали и о улози града као јединице локалне самоуправе у процесу европских интеграција, пријеносу позитивних искустава за аплицирање градских пројеката у ЕУ фондове, те о устроју, специфичностима и визијама будућег развоја градова Сарајева и Љубљане. 

Градоначелници Сарајева и Граза договорили интензивирање сарадње у области културе, образовања и градске инфраструктуре

У склопу одржавања Међурелигијске конференције Граз 2013., градоначелник Сарајева проф. др. Иво Комшић сусрео се данас са градоначелником главног града Штајерске, Сиегриедом Наглом. Током срдачног разговора, двојица градоначелника изразили су спремност за интензивирањем партнерских веза и сарадње у области културе, образовања и градске инфраструктуре. С обзиром на чињеницу да велики број сарајевских и уопће бх. студената студира  на Универзитету у Гразу, градоначелници Комшић и Нагл исказали су намјеру да конкретизују сарадњу између два града и у том правцу.

Град Сарајево углавном подржао препоруке експертне групе за реформу Устава ФБиХ

"Препоруке експертне групе за реформу Устава ФБиХ у дијелу који се односи на Град Сарајево су углавном прихватљиве и ми у Градској управи и Градском вијећу их подржавамо“, истакли су  градоначелник Сарајева проф. др. Иво Комшић и замјеник предсједавајућег Градског вијећа Миро Лазовић на данас изузетној посјећеној прес конференцији. Износећи ставове о садашњем положају Града Сарајева, с којима су представници Града упознали Експертни тим који је с њима обавио разговоре, градоначелник је казао да је позиција Града данас необична и чудна. „Град Сарајево је данас институција која се налази изван уобичајених хијерархијских државних институција. Конституисани смо одлуком Кантона, градски вијећници су делегирани вијећници из четири градске општине, Градско вијеће бира градоначелника и његове замјенике као и руководство ГВ-а. Општине које нас чине формално-правно нису подређене Граду, исто тако Кантон који нас је формирао и који нас финансира, није нам надређен“, рекао је Комшић.

Прес конференција о препорукама експертне групе за реформу Устава ФБиХ у дијелу који се односи на Град Сарајево

У петак 12.07.2013. године са почетком у 11.00 сати одржаће се прес конференција о препорукама експертне групе за реформу Устава ФБиХ у дијелу који се односи на Град Сарајево. На прес конференцији новинарима ће се обратити градоначелник Сарајева проф. др. Иво Комшић, замјеник предсједавајућег Градског вијећа Миро Лазовић и замјеник градоначелника др. Ранко Човић.