Обиљежено страдање невиних цивила на Алипашином пољу

Замјеник градоначелника Аљоша Чампара, у име Града Сарајева данас је одао почаст и положио цвијеће на мјесту масакра у улици Трг солидарности на Алипашином Пољу. На том мјесту је прије 21 годину са непријатељских положаја из правца Неџарића испаљена минобацачка граната која је убила 11 и повриједила 53 грађана Сарајева. „Тешко је рећи било шта у оваквим моментима када се присјећамо невиних жртава који су у реду за хљеб погинуле на овом мјесту“,  казао је замјеник градоначелника Града Сарајева Аљоша Чампара, те  додао да се овакав дан  не смије заборавити и да се овакви датуми морају увијек обиљежавати.

Замјеник градоначелника Човић и вијећник Градског вијећа Керла на Генералној скупштини ГДЦО у Анкари

Замјеник градоначелника Сарајева Ранко Човић, заједно са Сувадом Керлом, вијећником Градског вијећа и предсједником Комисије за међународну сарадњу присуствовао је Генералној скупштини ГДЦО (Организација градова за глобално пројектовање) у Анкари од 27. до 30.08.2013. године. „Методе урбане регенерације“ и „Запуштени простор након процеса урбане регенерације“,  теме су Генералне скупштине које су градовима пружиле јединствену прилику да подијеле искуства као и да дефинирају нове приступе конкретно наводећи начине како учинити наше градове паметним и одрживим. Тродневни скуп се састојао од уводних говора, састанака и презентација, омогућивши упознавање са разним врстама иницијатива из области урбаног пројектовања из читавог свијета. Такођер, паралелно са Генералном скупштином одржана је изложба на којој су поједини градови представили своја достигнућа везана за урбано пројектовање. Конференција у Анкари окончана је усвајањем Декларације ГДЦО, те избором Анкаре за предсједавајућег ГДЦО до 2015, а Град Сарајево је позван да аплицира за чланство у организацији ГДЦО. 

Годишњица масакра на Маркалама

Градоначелник Иво Комшић и замјеник градоначелника Аљоша Чампара у име Града Сарајева данас су одали почаст и положили цвијеће на спомен-обиљежје испред сарајевске Градске тржнице Маркале, гдје је прије 18. година убијено 43-оје наших суграђана, а 84 је теже рањено. Градоначелник Комшић казао је како Сарајлије не могу и не смију заборавити нити једну тужну годишњицу оваквих злочина јер су то били потпуно невини људи. „Њихова једина кривица је била та што су живјели у Сарајеву и нису га хтјели напустити. Стога се ми стално морамо подсјећати на ове и сличне злочине, говорити истину и само истину“, рекао је градоначелник Комшић.

Поводом пете годишњице Олимпијског базена Отока замјеник градоначелника Чампара отворио Ватерполо турнир

Замјеник градоначелника Аљоша Чампара данас је у име Града Сарајева отворио Ватерполо турнир  који се одржао поводом обиљежавања пете годишњице успјешног рада Јавног предузећа „Олимпијски базен Отока” Д.О.О. Сарајево. Замјеник градоначелника Чампара посебну захвалност и честитке упутио је руководству Олимпијског базена Сарајево, који је и у овој години успјешно наставио са реализацијом стратешких циљева који се односе на едукацију непливача, развој и афирмацију водених спортова и рекреацију грађана.

Градоначелник Комшић примио у наступну посјету амбасадора Републике Италије у БиХ

Градоначелник Сарајева Иво Комшић сусрео се данас са амбасадором Републике Италије у БиХ, Њ.Е. Ругером  Коријасом. Том приликом, градоначелник је упознао амбасадора са послијератном реконструкцијом града обзиром да је амбасадору Коријасу  ово почетак дипломатског мандата и прва посјета  Сарајеву, те му пожелио успјешан мандатни период у БиХ. „Сарајево је након рата изгледало као Дрезден 1945. године. Данас се само понегдје, на неким фасадама могу видјети трагови рата. Углавном је све обновљено захваљујући донацијама Европске заједнице. Сада се ипак у Сарајеву има шта видјети. И сарајевска Вијећница је у задњој фази реконструкције и њено отворење се очекује наредне године“, рекао је Комшић.

Замјеник градоначелника Ранко Човић посјетио изложбу ручних радова у организацији НВО алтруиста „СВЈЕТЛО“

Традиционални 8. Породични дан одржан је данас у Вилсоновом шеталишту у организацији Општине Ново Сарајево и Међународног центра за дјецу и омладину Ново Сарајево. На овом јединственом догађају по осми пут учествовала је и НВО алтруиста „СВЈЕТЛО“, организирајући изложбу ручних радова насталих у арт креативној творници, коју је посјетио и замјеник градоначелника, др. Ранко Човић. Овом приликом Човић је истакао да је организовање Породичног дана на локалитету Вилсоновог шеталишта од изузетног значаја за грађане Сарајева, „посебно у тренутку када се породици посвећује недовољно времена, а знамо да она представља стуб сваког друштва“, казао је Човић, те додао да као грађанин Сарајева, али и као замјеник градоначелника максимално подржава иницијативу да ово шеталиште постане пјешачка зона 24 сата.

Унапређење привредних веза између Сарајева и Данске

Градоначелник Сарајева Иво Комшић са предсједавајућим Градског вијећа, Сабахудином Делалићем и замјеником градоначелника Ранком Човићем уприличио је данас пријем за вишечлану делегацију из Данске на челу са Арнеом Сигтенбјергардом, градоначелником Вејле. Градоначелник Комшић укратко је упознао госте о садашњем положају Града Сарајева и његовим надлежностима. „Позиција Града данас је необична и чудна. Град Сарајево је данас институција која се налази изван уобичајених хијерархијских државних институција. Конституисани смо одлуком Кантона Сарајево, а општине које нас чине формално-правно нису подређене Граду. Исто тако Кантон који нас је формирао и који нас финансира, није нам надређен“, истакао је Комшић, те је додао како Сарајево заслужује и мора имати и закон о главном граду државе и закон о главном граду Федерације. „Доношењем ова два закона ојачала би се позиција Сарајева као политичког, административног, културно-спортског, економског, образовног и научног центра у Федерацији и држави БиХ“, казао је Комшић.

Градоначелник Комшић и амбасадор Мун обишли сарајевску Вијећницу

Градоначелник Сарајева Иво Комшић данас је са амбасадором САД-а у БиХ, Њ.Е. Патриком Муном посјетио Вијећницу, симбол ратног страдања Сарајева, како би се амбасадор Мун упознао са радовима на реконструкцији овог вриједног културно-историјског споменика у БиХ. Градоначелник Комшић наглашава задовољство приликом да у згради Вијећнице угости амбасадора Муна и његову супругу, јер су изразили жељу да виде актуелну фазу обнове фокусирану на ентеријер. „Вијећница је као зграда симбол Сарајева, а била је и симбол БиХ јер је у њој била смјештена Национална и универзитетска библиотека. Вијећница ће сада добити онај изглед који је имала када је направљена, јер јој се враћа декорација коју је имала прије сто година”, казао је градоначелник. 

Уз помоћ фирме из Турске у Сарајеву ће бити покренута производња тулипана

Замјеник градоначелника др. Ранко Човић, примио је данас представнике турске компаније „Асиалале“, предвођене менаџером продаје и извоза Еике Јонсеном. Ријеч је о компанији која је једина специјализована у Турској за производњу тулипана, којима снабдијева све веће градове у Турској, али и Иран, Ирак, Азербејџан, те друге земље и компаније које се баве уређењем пејзажа и парковских површина. Иначе, представници „Асиалале“ у Сарајеву, између осталог, бораве и ради остваривања будуће сарадње са КЈКП „Парк“. Према ријечима замјеника градоначелника Човића, визија Града Сарајева је да бх. пријестолница  у будућности има што више уређених зелених површина, а сарадња са компанијом „Асиалале“ представља пут ка реализацији тог циља.

Замјеник градоначелника Човић уприличио пријем за Ену Оруч – јуниорску првакињу свијета у теквандо-у

Замјеник градоначелника др. Ранко Човић и стручни савјетник за спорт и тјелесни одгој, Милан Максимовић, примили су данас Ену Оруч, јуниорску првакињу свијета у теквандо-у и њеног тренера Ибрахима Кољу. Ова млада Зеничанка, ученица деветог разреда основне школе и чланица Теквандо клуба Сарајево, упознала је представнике Града Сарајева о својим успјесима у досадашњој каријери. Како је истакла Оруч, на Отвореном Свјетском теквандо првенству које је одржано у Лондону, уз учешће 36 земаља свијета и преко 1.200 такмичара (јуниори и сениори), у јуниорској конкуренцији у борбама категорије +50 кг, освојила је прво мјесто и златну медаљу.