Град Сарајево оштро осуђује поступак Електропривреде БиХ која је искључила електричну енергију ГРАС-у

Град Сарајево оштро осуђује поступак Електропривреде БиХ која је на овако кишовитом дану искључила електричну енергију ГРАС-у. Град Сарајево захтијева од менаџмента КЈКП ГРАС да што хитније, са Владом Кантона Сарајево и Електропривредом БиХ, пронађе компромисно рјешење, како би што прије профункционисао трамвајски и тролејбуски саобраћај. Град Сарајево поздравља хуман гест фирми које су, превозећи бесплатно суграђане, показале друштвену одговорност. Истовремено, позива све возаче да искажу солидарност и превезу до жељене дестинације учеснике у саобраћају, поготово инвалиде, болесне, старије, труднице, ђаке и студенте…

Градско вијеће није усвојило Одлуку о усклађивању плата

На данас одржаној 6. сједници Градског вијећа Града Сарајева, којом је предсједавао Сабахудин Делалић, није прихваћена Одлука о усклађивању плата и накнада градских вијећника, функционера Града Сарајева, те државних службеника и намјештеника органа Града Сарајева са Законом о платама и накнадама у органима власти Федерације Босне и Херцеговине, коју су предложили Административна комисија и Градоначелник Града Сарајева. Вијећници нису подржали Одлуку о проглашавању композитора и диригента, Ђеле Јусића Почасним грађанином града Сарајева, као ни Одлуку о додијели признања „Плакета града Сарајева“ Турској међународној агенцији за сарадњу и координацију (ТИКА).

Др. Човић присуствовао прослави 20. годишњице Олимпијског Комитета БиХ

Замјеник градоначелника др. Ранко Човић присуствовао је синоћ прослави 20. годишњице од пријема Олимпијског комитета БиХ у олимпијску породицу Међународног олимпијског комитета (МОК). Прослави су присуствовали и предсједник Европског олимпијског комитета, Патрик Хикеј, предсједник комисије Европског олимпијског комитета, Јосеф Либа, те предсједници и секретари свих регионалних олимпијских комитета. Хикеј је честитао градовима Сарајево и Источно Сарајево на добивеној организацији 13. Европског зимског олимпијског фестивала за младе 2017. Нагласио је да је Сарајево, због своје мултикултуралности, мултиетничности, те принципа толеранције и јединства, идеално за окупљање преко 1.000 младих спортиста из  40 европских земаља. Овом приликом позвао је све нивое власти у Босни и Херцеговини да подрже ову значајну манифестацију како у материјалном смислу тако и у људским потенцијалима.

Шеста сједница Градског вијећа Града Сарајева

На основу члана 35. став 1.б. Пословника Градског вијећа Града Сарајева („Службене новине Кантона Сарајево”, број 28/09), сазивам Шесту сједницу Градског вијећа Града Сарајева која ће се одржати у сриједу 25.09.2013. године у 10.00 часова, у објекту Града Сарајева – Овална сала Градског вијећа, Улица Хамдије Крешевљаковића број 3/1. Уз позив за сједницу доставља се и Записник о раду Пете сједнице Градског вијећа Града Сарајева одржане 31.07.2013. године. За сједницу предлажем сљедећи ДНЕВНИ РЕД:

Са пријема златних одбојкаша у Градској управи иницирано да се наредно Европско првенство одржи у Сарајеву

„Ви нисте само прваци само зато што сте одбранили титулу европског првака, ви сте прваци што сте то учинили осми пут заредом и што нисте изгубили ниједан сет што се није десило у хисторији сједеће одбојке“, овим ријечима је градоначелник Сарајева Иво Комшић поздравио златне бх. репрезентативце у сједећој одбојци приликом данашњег пријема у просторијама Градске управе. Честиткама су се придружили и његови замјеници Аљоша Чампара и Ранко Човић, те замјеници предсједавајућег Градског вијећа Градимир Гојер и Миро Лазовић. Град Сарајево је овај пут издвојио 6.000 КМ, колико је било потребно за опрему нашим одбојкашима, и наставит ће, како су истакнули замјеници градоначелника Чампара и Човић и даље у оквиру својих могућности, подржавати тренутно нашу најтрофејнију репрезентацију.

Усклађивање плата и накнада у органима Града Сарајева са федералним Законом омогућило би знатне уштеде

„Упркос редуцираном буџету за једну трећину у односу на прошлу годину  и наслијеђеном дугу од преко 2 милиона КМ, Град Сарајево је у протеклих шест мјесеци позитивно пословао и остварио суфицит од око 18.000 КМ. То је резултат ригорозне штедње коју смо водили у протеклом периоду“, истакнуо је Градоначелник Иво Комшић на данас одржаној прес конференцији на којој су теме биле извршење Буџета Града Сарајева и одлуке о усклађивању плата и накнада у органима Града Сарајева са федералним Законом о платама и накнадама, а које ће се разматрати на сутрашњој 6. сједници Градског вијећа. Град се у протеклом периоду сусретао са многобројним тешкоћама: смањио се грант Кантона на непуних 6 милиона КМ и већ двије транше касне, припадајући приход Граду од комуналних такси се са 30 смањио на 15% одлукама вијећа градских опћина без консултација са Градским вијећем, а обавезе Града су остале исте. Ипак, овај сазив Градске управе Сарајева је, према тврдњама Градоначелника, остварио знатне уштеде смањивши трошкове градске администрације и трошкове путовања.

Посјета Јана Пшенице, новоименованог амбасадора Словачке Републике у БиХ

Градоначелник Сарајева проф. др. Иво Комшић примио је данас у наступну посјету амбасадора Словачке Републике у БиХ, Њ.Е. Јана Пшеницу и пожелио му успјешан дипломатски мандат у нашој земљи. Током пријема амбасадор Словачке је истакнуо како му је циљ током мандата да унаприједи односе двију пријатељских земаља, посебно у области привреде и економије. Градоначелник Комшић је амбасадора укратко упознао са административно-правним положајем Сарајева као главним градом БиХ, начином на који функционише Град Сарајево, његовом територијалном организацијом, те надлежностима и изворима финансирања.

Градоначелник Комшић ће уприличити пријем за златне одбојкаше и прваке Европе

У уторак 24.09.2013. године у 13.00 часова, градоначелник Сарајева Иво Комшић уприличиће пријем за репрезентативце БиХ у сједећој одбојци, који су се на недавно одржаном Европском првенству у Пољској окитили осми пут заредом златном медаљом.

Прес конференција о Буџету Града Сарајева и одлукама о усклађивању плата и накнада у органима Града Сарајева

Градоначелник Града Сарајева Сарајева Иво Комшић у уторак 24.09.2013. године у 12.00 часова, одржаће прес конференцију о темама: Буџет Града Сарајева у 2013. и одлуке о усклађивању плата и накнада у органима Града Сарајева. Поред градоначелника Комшића, новинарима ће се на прес конференцији обратити и замјеник предсједавајућег Градског вијећа Града Сарајева Градимир Гојер и замјеник градоначелника Аљоша Чампара.

Др. Човић учествовао на Конференцији Европске мреже здравих градова у Измиру

Замјеник градоначелника др. Ранко Човић  учествовао је у раду Пете годишње пословне и техничке конференције Европске мреже здравих градова СЗО-а и Европских националних мрежа здравих градова која се одржала од 20. до 22. септембра у Измиру. Тема конференције је била „Иновација путем водства и заједничког управљања за здравље и добробит“, а учествовало је 97 европских градова. „Подржаћемо кандидатуру Града Измира за EXPO 2020., као и подстакнути сарадњу на пољима здравља и здравственог туризма између ова два града“, истакао је др. Човић приликом сусрета са почасним конзулом БиХ у Измиру, Ахметом Кемалом Бајсаком.