Ђело Јусић Почасни грађанин града Сарајева, Турској међународној агенцији за сарадњу и координацију – Плакета Града Сарајева

Градско вијеће Града Сарајева је на данас одржаној 7. сједници, којом је предсједавао Сабахудин Делалић, усвојило Одлуку којом се композитор и диригент из Дубровника, Ђело Јусић проглашава Почасним грађанином града Сарајева. Замјеник предсједавајућег Градског вијећа Градимир Гојер је иницирао доношење ове одлуке у чијем образложењу је навео: „Највише због чега предлажем Ђелу Јусића за Почасног грађанина града Сарајева је његов крунски урадак, компонирање ораторија \’Сребренички инферно\’, ријетко сложено савремено глазбено дјело којим је, а на темељу изванредне литерарне подлоге – поеме Џемалудина Латића, овјековјечена планетарна трагедија бошњачког пука у  Сребреници.“ Одлуком Градског вијећа признање „Плакета града Сарајева“ припало је Турској међународној агенцији за сарадњу и координацију (ТИКА), као израз захвалности за подршку бројним и веома значајним пројектима у областима културе, образовања, науке и пољопривреде.

Јавни увид у Нацрт Регулационог плана „Бољаков Поток”

Обавјештавамо Вас да је Нацрт Регулационог плана „Бољаков Поток”  изложен на јавни увид у периоду од 23.10. до 22.11.2013. године у термину од 08.30 до 15 часова у мјесним заједницама Алипашин Мост I, Бућа Поток и Долац. Такођер, и грађани МЗ „Алипашин Мост II” могу обавити јавни увид у овај регулациони план у горе наведеним мјесним заједницама.

Седма сједница Градског вијећа Града Сарајева

На основу члана 35. став 1.б. Пословника Градског вијећа Града Сарајева („Службене новине Кантона Сарајево”, број 28/09), сазивам Седму сједницу Градског вијећа Града Сарајева, која ће се одржати у сриједу 30.10.2013. године у 10.00 часова, у објекту  Града Сарајева – Овална сала Градског вијећа, улица Хамдије Крешевљаковића, број 3/1. Уз позив за сједницу доставља се и Записник о раду Шесте сједнице Градског вијећа Града Сарајева одржане 25.09.2013. године. За сједницу предлажем сљедећи ДНЕВНИ РЕД:

Градоначелник Комшић упутио писмо сућути Амбасади Р Пољске поводом смрти Тадеуша Мазовјецког

Градоначелница Сарајева Иво Комшић упутио је писмо сућути Амбасади Републике Пољске, у којем је у име Града Сарајева и у своје особно име, исказао искрено суосјећање поводом смрти господина Тадеуша Мазовјецког, бившег премијера Р Пољске. „Господин Мазовјецки  заувијек ће остати у сјећањима грађана Сарајева и Босне и Херцеговине као велики пријатељ нашег града и земље, истакнута политичка фигура која је подржавала нашу земљу у најтежим тренуцима њене хисторије. У знак поштовања, грађани Сарајева су 2002. године одлучили да му додијеле Шестоаприлску награду, највише признање Града.

Градоначелник Комшић уприличио пријем за оскаровца и добитника почасног признања Срце Сарајева Бранка Лустига

Градоначелник Сарајева, проф. др. Иво Комшић уприличио је пријем за оскаровца и добитника почасног признања Срце Сарајева,  Бранка Лустига. Повод сусрета је одржавање 2. Фестивала јеврејског филма – Фестивал толеранције од 24. до 27. октобра у Сарајеву. Фестивал се организује кроз сарадњу Јеврејског филмског фестивала из Загреба, којег води Лустиг и јеврејског културно-просвјетног и хуманитарног друштва „Ла Беневоленција“ из Сарајева. У оквиру фестивала биће приказан избор документарних, играних и кратких филмова који проговарају о нужности уважавања различитог, остављајући дубоки дојам на гледаоце те мотивирајући их на контемплацију о етички исправном друштвеном дјеловању. 

Отворена „Кућа заната“ у Сарајеву

Помоћник градоначелника Сарајева за локално пословање и развој града, Сахрудин Сарајчић, присуствовао је данас отварању „Куће заната“ – мултифункционалног центра који се фокусира на промоцију и очување драгоцјених древних заната. „Кућа заната“ у Сарајеву дио је пројекта под називом „Развој културног туризма у Мостару, Сарајеву и Скопљу“, којег проводи међународна невладина организација Oxfam, уред у Сарајеву, под програмом СееНет, а у сарадњи са локалним партнерима: Општином Стари Град Сарајево, Кантоном Сарајево и Градом Сарајево, те самим локалним занатлијама. Водитељка пројекта „Куће заната“ Селма Лаганин казала је да овај живи музеј тежи да гостима пружи јединствен увид у вјештине које су савладане кроз многе генерације. „Као промотивни центар „Кућа заната“ ће имати редовни програм промовисања старих заната како за туристе, тако и за локално становништво“, нагласила је Лаганин.

Замјеник градоначелника Човић поздравио учеснике међународне научне конференције „Балканологија данас“

Замјеник градоначелника Сарајева Ранко Човић поздравио је учеснике међународне научне конференције „Балканологија данас“, која се 24. и 25. октобра одржава у Сарајеву. Овим значајним скупом се обиљежава 50. година постојања Центра за балканолошка испитивања при Академији наука и умјетности БиХ (АНУ БИХ). „Данас сам сретан што Центар слави своју 50. годишњицу и што упркос проблемима са којима се сусреће опстаје и развија се на темељима струке, истине и чињеница“, истакао је др. Човић у свом поздравном обраћању.

Поводом обиљежавања стогодишњице Првог свјетског рата изложба „Достојанство човјека“ у Сарајеву и Бечу

Замјеник градоначелника Сарајева др. Ранко Човић је данас са сарадницима  примио делегацију Града Беча коју је предводио Бернард Деншер, директор Одјела за културу Града Беча. Пријему су присуствовали и директор Умјетничке галерије БиХ, Страјо Крсмановић са својим сарадницима, те представнице ЦОМПРЕСС-а (Контактбироа Града Беча за БиХ). Овим састанком су започете припреме за организацију изложбе поводом обиљежавања стогодишњице од почетка Првог свјетског рата. Изложба назива „Достојанство човјека“, која ће се одржати у Бечу и Сарајеву 2014. године, заједнички је пројекат Града Беча и Града Сарајева, а биће постављена у Умјетничкој галерији БиХ. 

Делегација студената из Швајцарске у посјети Градској управи

Савјетник градоначелника Сарајева за међународну сарадњу и ЕУ интеграције Елвис Конџић примио је данас студенте који похађају „Франклин Цоллеге“, амерички универзитет у Лугану (Швајцарска). Близу 30-так студената овог универзитета, са професором – директором Одјела политичких наука Мелвином Шлајном у оквиру студијских путовања, сваког семестра посјећују различите дијелове бивше Југославије. С обзиром на интересовања која су исказали студенти из Лугана током данашњег сусрета у Градској управи, савјетник градоначелника Конџић укратко  их је упознао са историјатом настанка Градске управе Града Сарајева, надлежностима ове градске администрације, те о међусобном односу Управе и Градског вијећа у испуњавању тих надлежности. Поред тога, велики интерес студената побудио је план и програм предстојећих активности које ће бити организиране идуће године у оквиру пројекта „Сарајево 2014.“.

Замјеник градоначелника Човић присуствовао састанку начелника сарајевских општина

Замјеник градоначелника Ранко Човић присуствовао је редовном састанку начелника сарајевских општина одржаном данас у просторијама Општине Стари Град. Повод за данашњи састанак, како је казао Ибрахим Хаџибајрић, начелник Општине Стари Град,  је Закон о локалној самоуправи Кантона Сарајево, којег је Влада КС усвојила 09. Октобра ове године. По овом Закону предвиђено је да оснивање, управљање, финансирање и унапређивање установа основног и предшколског одгоја и образовања пређе на општине најдаље за 12 мјесеци. „Усвајању овог Закона претходила је пресуда Уставног суда ФБиХ из 2010. године по којој одређене надлежности морају бити враћене општинама и Граду. Међутим, надлежни у Кантону то никада нису провели у дјело па сада парцијално враћају обавезе општинама”, појаснио је Хаџибајрић.