Usvojen Nacrt proračuna Grada Sarajeva za 2014. godinu od oko 11,5 miliona KM

Gradsko vijeće Grada Sarajeva nije prihvatilo da se Prijedlog za raspravu o radu i odgovornosti u svezi s vršenjem dužnosti Gradonačelnika uvrsti u dnevni red današnje 8. sjednice, kojom je predsjedavao Sabahudin Delalić. Vijeće je donijelo Odluku o izboru i imenovanju članova Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2014. godini. Predsjedatelj Odbora je Miroslav Živanović, njegov zamjenik Gradimir Gojer, a članovi su: Sabahudin Delalić, Drago Jurić, Amel Mekić, Enes Husejnović, Sanja Lazar, Igor Mišković, Jelena Misita, Rasim Smajić, Dženana Zlatar, Salih Selmanović i Dragan Vikić. 

Zamjenik gradonačelnika Čović na Generalnoj skupštini EOK-a u Rimu

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ranko Čović, zajedno sa šefom Kabineta gradonačelnika Istočnog Sarajeva, Igorom Golijaninom, te rukovodstvom OK BiH nazočio je Generalnoj skupštini Europskog olimpijskog komiteta (EOK), održanoj  nedavno u Rimu. Izabrano je novo četverogodišnje rukovodstvo pri čemu je potvrđen mandat predsjednika Particku Hikeiy, kao i generalnom tajniku Rafaelu Panjociju. Predstavnici Gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo su također imali susrete koji su se ticali priprema 13. Europskog olimpijskog festivala mladih 2017 (EYOF). Tom prigodom, odgovarajući na brojna pitanja članova EOK-a, predstavnici gradova su prezentirali dosadašnje aktivnosti provedene u okviru  organizacije 13. EYOF-a.

Osma sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva

Temeljem članka 35. stavak 1.b. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Sarajeva („Službene novine Kantona Sarajevo”, broj 28/09), sazivam Osmu sjednicu Gradskog vijeća Grada Sarajeva, koja će se održati u srijedu 27.11.2013. godine u 10.00 sati, u objektu  Grada Sarajeva – Ovalna dvorana Gradskog vijeća, Ulica Hamdije Kreševljakovića , broj 3/1. Uz poziv za sjednicu dostavlja se i Zapisnik o radu Sedme sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva održane 30.10.2013. godine. Za sjednicu predlažem sljedeći DNEVNI RED:

Održana Zajednička svečana akademija Grada Sarajeva i SABNOR-a BiH povodom Dana državnosti BiH

Povodom obilježavanja Dana državnosti BiH, danas je u Narodnom kazalištu održana Zajednička svečana akademija Grada Sarajeva i Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR-a BiH). Svečanu akademiju prigodnim obraćanjem otvorio je bivši član predsjedništva SFRJ i član Glavnog odbora SABNOR-a BiH, Bogić Bogićević. „25. studeni 1943. godine za Bosnu i Hercegovinu je mnogo više od nadnevka za sjećanje. To je jedan od najznačajnijih nadnevaka u povijesti BiH koji je označio njeno vraćanje svom autentičnom biću… Bh. antifašisti su izborili i današnje, međunarodno priznate granice BiH, upravo na zasjedanjima ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a. Ovo je prilika da odamo veliku zahvalnost svim sudionicima zasjedanja i izaslanicima ZAVNOBiH-a, koji su donijeli tako velike i vizionarske odluke… Također, ovo je prilika da se zahvalimo svim antifašistima u proteklom ratu, koji su dali svoje živote za mir i slobodu“, istaknuo je Bogićević.

Izaslanstvo Grada Sarajeva položilo cvijeće i odalo počast povodom Dana državnosti BiH

Povodom 25. studenoga, Dana državnosti  BiH, gradonačelnik Ivo Komšić sa zamjenicima Rankom Čovićem i Aljošom Čamparom, predsjedateljem Gradskog vijeća Sabahudin Delalić sa zamjenicima Mirom Lazovićem i Gradimirom Gojerom, te vijećnicima Gradskog vijeća Grada Sarajeva, danas su položili cvijeće i odali počast poginulim braniteljima i šehidima grada. Gradonačelnik Komšić, predsjedatelj Delalić i zamjenik predsjedatelja Lazović odali su počast i položili cvijeće na spomen-obilježje osloboditeljima i antifašistima našeg grada kod Vječne vatre. Cvijeće su također, zajedno sa zamjenikom gradonačelnika Aljošom Čamparom položili na mezarju Kovači i na mezaru prvog predsjednika Republike BiH, Alije Izetbegovića.

Gradonačelnik Komšić posjetio Veterinarski fakultet u Sarajevu

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr Ivo Komšić boravio je u službenoj posjeti Veterinarskom fakultetu u Sarajevu. Cilj posjete je bio da se uspostavi neophodna suradnja između Grada Sarajeva i Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, koji je jedina referentna visokoškolska ustanova ove vrste u Bosni i Hercegovini. Osnovne teme razgovora su bile rješavanje pitanja napuštenih pasa i razvoj Fakulteta u djelatnosti koja se odnosi na opće i kliničke usluge građanima – vlasnicima kućnih ljubimaca.

National Geographic: Sarajevo je grad koji morate posjetiti u 2014. godini

Sarajevo je jedno od 20 destinacija za koje National Geographic smatra da se mora posjetiti naredne godine. Njihova lista odražava sve ono što je autentično i što obiluje kulturnim bogatstvom u današnjem svijetu. Pored Sarajeva, na listi su se našli i John Muir Way u Škotskoj, nacionalni park Nahanni u Kanadi, Put kakaa u Ekvadoru, Lichtenstein, visoravan Bolaven u Laosu, otoci Deravan u Indoneziji, nacionalni park Nyungwe u Ruandi, Puglia u Italiji i mnogi drugi. Ovo su samo neka od zanimljivih mjesta koje preporučuje National Geographic. Ovaj američki magazin je Sarajevo nazvao balkanskim urbanim feniksom. Novinar Alex Crevar napisao je svoje impresije o Sarajevu za National Geographic. „Savjetnici Franza Ferdinanda molili su ga da ne ide u Sarajevo. On ih nije poslušao. Poput mnogih prije i poslije njega, austrougarski nadvojvoda pogrešno je procijenio tamošnju regiju i njene ljude. Pucnjevi ispaljeni prije stotinu godina – 28. lipnja 1914. godine – u prijestolnici Bosne i Hercegovine uzrokovali su njegovu smrt i zapalili su fitilj za Prvi svjetski rat“, piše Crevar.

Zajednička svečana akademija Grada Sarajeva i SABNOR-a BiH povodom Dana državnosti BiH

Povodom obilježavanja Dana državnosti BiH, u ponedjeljak 25.11.2013. godine, s početkom u 11.00 sati, u Narodnom kazalištu, održat će se Zajednička svečana akademija Grada Sarajeva i Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR-a BiH). Svečanu akademiju prigodnim obraćanjem otvorit će bivši član predsjedništva SFRJ, Bogić Bogićević. Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić će potom uručiti priznanja Grada Sarajeva. Hrvatski kompozitor i dirigent, Đelo Jusić i francuski intelektualac, Bernard-Henry Lévy primit će priznanje Počasni građanin Grada Sarajeva, a Turska međunarodna agencija za suradnju i koordinaciju (TIKA) – Plaketu Grada Sarajeva.

Izaslanstvo Grada Sarajeva odaje počast i polaže cvijeće na spomen-obilježja povodom Dana državnosti BiH

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u ponedjeljak 25.11.2013. godine, izaslanstvo Grada Sarajeva položit će cvijeće i odati počast poginulim braniteljima našeg grada: – 09.00 sati – Vječna vatra (gradonačelnik Ivo Komšić, predsjedatelj Gradskog vijeća Sabahudin Delalić i zamjenik predsjedatelja Miro Lazović); – 09.30 sati – Mezarje Kovači i mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića (gradonačelnik Ivo Komšić, predsjedatelj Gradskog vijeća Sabahudin Delalić, zamjenik gradonačelnika Aljoša Čampara i zamjenik predsjedatelja Miro Lazović); – 09.30 sati – Gradsko groblje Lav, Sv. Josip, Sv. Marko i Mezarje Stadion Koševo (zamjenik gradonačelnika Ranko Čović i gradski vijećnici: Nebojša Simić, Robert Pleše i Omer Pajević); – 10.00 sati – Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. (gradonačelnik Ivo Komšić i gradski vijećnici: Edina Latif, Velija Katica i Suvad Kerla);  – 10.20 sati – Spomen-park Vraca (zamjenik gradonačelnika Ranko Čović i gradski vijećnici: Sanja Lazar i Enes Husejnović).