Јован Дивјак посјетио градоначелника Комшића

Градоначелник Сарајева, проф. др. Иво Кошић, примио је данас Јована Дивјака, бившег генерала Армије РБиХ и извршног директора Удружења „Образовање гради БиХ“. Дивјак је упознао градоначелника са радом Удружења, које ове године слави своју јубиларну 20. годишњицу. Удружење је основано добровољним удруживањем грађана 28. јула 1994. године, као невладина, непрофитна и мултинационална организација, с циљем моралне и материјалне подршке дјеци која су у рату изгубила родитеље, инвалидној и талентираној дјеце, дјеци ромске националне мањине и дјеци и младима у стању социјалне потребе, како би постали прогресивни чланови друштва. У деветнаест година дјеловања подијељено је више од 50.000 стипендија, за више од 5.000 дјеце у Босни и Херцеговини, укупне вриједности од 4.297.715 КМ.  

Протокол обиљежавања 01. марта – Дана независности БиХ

Поводом 01. марта – Дана независности Босне и Херцеговине, челници Градског вијећа и Градске управе Града Сарајева, ће заједно са представницима Кантона Сарајево, Форума парламентараца БиХ 1990 и општинских вијећа општина у Кантону Сарајево, у суботу 01.03.2014. године, положити цвијеће и одати почаст на: – 9.00 сати – спомен-обиљежје Вјечна ватра; – 9,30 сати – мезарје Ковачи; – 10.00 сати – спомен-обиљежје убијеној дјеци опкољеног Сарајева; – 10.30 сати – спомен-парк Враца.

Свечана академија Града Сарајева, Кантона Сарајево, Форума парламентараца БиХ 1990 и општинских вијећа кантоналних општина поводом Дана независности БиХ

У суботу, 01.03.2014. у 11.00 часова, поводом 1. марта – Дана независности Босне и Херцеговине, одржаће се Свечана академија, коју организују Градско вијеће Града Сарајева, Скупштина Кантона Сарајево, Форум парламентараца БиХ 1990 и општинска вијећа општина у Кантону Сарајево. Миро Лазовић, предсједник Форума парламентараца БиХ 1990 и Денис Бећировић, предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ ће се на Свечаној академији пригодним говорима обратити заступницима, вијећницима, дипломатском кору и представницима свих нивоа власти у земљи.

Шестоаприлска награда Града Сарајева Ђуревској, змајевима и архитектима Мулабеговићу и Мулаомеровићу

Градско вијеће Града Сарајева, на данас одржаној 11. сједници, којом је предсједавао Сабахудин Делалић, усвојило је Одлуку да се Појединачна Шестоаприлска награда Града Сарајева у 2014. години за допринос у области културе додијели великој сарајевској глумици и првакињи драме Народног позоришта у Сарајеву, Нади Ђуревској. Архитекти Ферхад Мулабеговић и Смајо Мулаомеровић, који су у континуитету од 1996. до 2008. године израдили цјелокупне пројекте обнове Вијећнице, те у једном дијелу реализације ових пројеката учествовали и као супервизори – добитници су Групне Шестоаприлске награде Града Сарајева у 2014., док је нашој ногометној репрезентацији припала Колективна Шестоаприлска награда Града Сарајева у 2014. Пласманом на Свјетско првенство у Бразилу ове године, наши змајеви су остварили историјски успјех јер БиХ први пут учествује на Свјетском првенству.

11. сједница Градског вијећа Града Сарајева

На основи члана 35. став 1.б. Пословника Градског вијећа Града Сарајева (“Службене новине Кантона Сарајево”, број 28/09), сазивам 11. сједницу Градског вијећа Града Сарајева, која ће се одржати у сриједу 26.02.2014. године у 10.00 часова, у објекту Града Сарајева – Овална сала Градског вијећа, Улица Хамдије Крешевљаковића, број 3/1. Уз позив за сједницу доставља се и Записник о раду 10. сједнице Градског вијећа Града Сарајева одржане 29.01.2014. године. За сједницу предлажем сљедећи ДНЕВНИ РЕД:

Градоначелник Трста Роберто Козолини најавио сарадњу са Градом Сарајевом и Пројектом Арс Аеви

Градоначелника Трста, Роберта Косолинија, који је у посјети бх. пријестолници на позив амбасадора Републике Италије у БиХ, Њ.Е. Руђера Коријаза, примио је данас градоначелник Сарајева проф. др. Иво Комшић. Двојица градоначелника су се сложила да је важно оснажити међусобне везе између Сарајева и Трста, тако што би се сарадња која се одвија на економском плану, убудуће требала обогаћивати и јачати и на пољу културе и умјетности. „Град Трст је у оквиру својих могућности спреман да сурађује на Пројекту Арс Аеви, а у другој половини 2014. наш лирски театар ће почастити грађане и посјетиоце Сарајева једним концертом“, истакнуо је градоначлник Трста.

Обавјештење о Јавној расправи о Нацрту Елабората о могућим локацијама за постављање споменика, спомен-обиљежја и спомен-плоча на подручју града Сарајева, а који су од интереса за Град Сарајево

Обавјештавамо грађане да је Јавна расправа о Нацрту Елабората о могућим локацијама за постављање споменика, спомен-обиљежја и спомен-плоча на подручју града Сарајева, а који су од интереса за Град Сарајево, почела 17.02.2014. године са трајањем од 60 дана.

Нацрт Елабората у принтаној форми, доступан је свим грађанима и могу га погледати у просторијама Службе за комуналне послове Града Сарајева сваким радним даном од 09.00 до 15.00 часова (Хамдије Крешевљаковића 3). 

Електронску верзију Нацрта Елабората наши грађани могу преузети са службене wеб странице Града Сарајева www.sarajevo.ba, или на слиједећем линку.
Све примједбе, приједлоге и сугестије на Нацрт Елабората, грађани могу достављати до 17.04.2014. године на слиједећу е-маил адресу: komunalni@sarajevo.ba или у писменој форми на Службу за комуналне послове Града Сарајева, са назнаком „Примједбе, приједлози и сугестије на Нацрт Елабората  о споменицима“, Хамдије Крешевљаковића 3, 71 000 Сарајево.

Торвил и Дин подсјетили на дане када је Сарајевом владао олимпијски дух

Легендарни британски клизачи Џејн Торвил и Кристофер Дина синоћ су у олимпијској дворани „Хуан Антонио Самаран“ у Сарајеву поновили Болеро којим су давне 1984. године освојили златну медаљу. Британци су се те давне године уписали у хисторију умјетничког клизања освојивши олимпијско злато, при чему им је сваки судија за наступ додијелио максималну оцјену (6). Златни британски спортисти посјетили су Сарајево 1998. године, недуго након ратних разарања, а Дин је казао сарајевским медијима да је пријатно изненађен опоравком главног града БиХ.

Град Сарајево и сарајевски средњошколци помажу Историјски музеј БиХ

Замјеник градоначелника Града Сарајева, др. Ранко Човић, данас је у Историјском музеју БиХ, присуствовао прослави Вучковог 30-тог рођендана те отворио изложбу експоната са ЗОИ \’84. које су уступили грађани Сарајева а прикупили ученици Гимназије Обала са ученицима других сарајевских средњих школа. Изложба представља завршни дио пројекта „Од Кулина бана до данашњих дана“ у оквиру обиљежавања 30. годишњице Олимпијаде и отворена је за јавност у периоду од 14.02.-25.02.2014. године. 

Торвил и Дин поновно на мјесту гдје су им се животи промијенили

Градоначелник Сарајева, проф. др. Иво Комшић учествовао је на данашњој прес конференцији поводом вечерашњег наступа познатог британског пара у умјетничком клизању, Џејн Тровил и Кристофер Дина. Они ће вечерас, с почетком у 19.30 сати, у склопу Ревије на леду под називом „Тридесет“, у олимпијској дворани „Зетра“/“Хуан Антонио Самаран“, отплесати свој чувени „Болеро“, за који су не само освојили златну медаљу, него су од свих девет судаца добили максималну оцјену шест на Сарајевској олимпијади 1984. године. Обраћајући се новинарима који су исказали велико интересовање за пресс конференцију, британски клизачки пар исказао је задовољство њиховим поновним боравком у Сарајеву.