Сарајево од 17. до 20. септембра домаћин Другог свјетског форума урбанизма у чијем фокусу ће бити Град истанбул

Од 17. до 20. септембра у Сарајеву ће бити одржан Други свјетски форум урбанизма, у чијем фокусу ће бити Град Истанбул са својим најзначајнијим урбаним пројектима. Тим поводом, данас је у Градској управи Града Сарајева одржана прес конференција, на којој је градоначелник проф. др. Иво Комшић истакнуо да је почаствован што ће град Сарајево у септембру ове године поново потврдити свој статус свјетске пријестолнице тако што ће се у њему окупити свјетска имена урбанизма и архитектуре, али и политички званичници и представници великих компанија из бројних градова Европе и свијета. „Наша је дужност подигнути и изградити градове сутрашњице и због тога је потребно говорити о урбаном планирању у циљу стварања амбијента угодног и квалитетног за живљење и пословање. Ми у Сарајеву још увијек, нажалост, санирамо разрушене просторе, те нисмо у могућности планирати неке нове у оној мјери у којој бисмо требали. Зато и подржавамо овакве манифестације које нам могу помоћи у нашим настојањима да Сарајево изградимо по свјетским урбанистичким стандардима“, истакнуо је градоначелник Комшић.

Град Сарајево припрема музичко-сценски спектакл 9. маја у поводу поновног рађања Вијећнице

На Дан Европе и Дан побједе над фашизмом, 9. маја/свибња 2014. године, биће поновно отворена зграда сарајевске Вијећнице музичко-сценским спектаклом са почетком у 19.00 часова на отвореној сцени код ове прелијепе грађевине, која је била не само свједоком већ и актером свих оних догађаја који су се у претходном вијеку десили у Сарајеву. Тим поводом данас је у аули Вијећнице одржана пресс конференција, на којој су се новинарима обратили проф. др. Иво Комшић, градоначелник Сарајева, Мирела Трепанић, режисерка догађаја отворења Вијећнице и Самра Бучан, директорица и диригентица Сарајевске филхармоније.  

Позив на прес конференцију у поводу отворења сарајевске Вијећнице

Позивамо вас на прес конференцију у поводу отворења сарајевске Вијећнице. Током прес конференције, која ће бити одржана у Аули Вијећнице, у недјељу 27. априла / травња, са почетком у 10.00 часова, медијима ће се обратити градоначелник Сарајева, проф. др. Иво Комшић, Мирела Трепанић, режисерка догађаја отворења Вијећнице и Самра Бучан, директорица и диригентица Сарајевске филхармоније. Подсјећања ради, у петак 9. маја / свибња 2014. године, на дан који се слави као Дан Европе и Дан побједе над фашизмом, бит ће поновно отворена зграда Вијећнице у Сарајеву.

Градско вијеће Града Сарајева усвојило Одлуку о подизању споменика Папи Ивану Павлу II

Градско вијеће Града Сарајева, на својој 13. сједници, којом је предсједавао Сабахудин Делалић, усвојило је Одлуку о подизању споменика Папи Ивану Павлу II.  Усвојена је и Одлука о приступању изради Акционог плана родне равноправности Града Сарајева. Циљ израде овог документа је унапређење родне равноправности у граду Сарајеву кроз имплементацију Европске повеље о родној равноправности на локалном нивоу коју је Град Сарајево потписао у децембру 2011. године. На приједлог Етичког вијећа Градског вијећа, са дневног реда је повучен  Приједлог Етичког кодекса изабраних званичника Града Сарајева. Вијеће је прихватило Одлуку о приступању изради Пројекта службене електронске комуникације у Градском вијећу Града Сарајева.

Едмонд Оферман потписао Писмо намјере подршци обнове Требевићке жичаре

Градоначелник Сарајева, проф. др. Иво Комшић одржао је данас састанак са швицарском делегацијом, предвођеном амбасадором Швицарске Њ.Е. Андре Шалером и Едмондом Оферманом, иницијатором донације жичаре Сарајеву из швицарског зимског центра Грацхен. Изражавајући задовољство до сада предузетим активностима Града Сарајева на пројекту Требевићке жичаре, Оферман је данас током састанка потписао Писмо намјере подршци обнове Требевићке жичаре, с договором да се у јулу ове године потпише и меморандум о сарадњи.

Градоначелник Комшић упрличио пријем за делегацију турске области Ескишехир

Градоначелник Сарајева проф. др. Иво Комшић примио је данас делегацију из области Ескишехир у Републици Турској. Делегацију су чинили гувернер Гингор Азим Туна и замјеници гувернера, İсмаил Куреци и Гинхан Јазар. Градоначелник Комшић је истакнуо изузетну сарадњу коју Град Сарајево има са побратимским градовима Бурсом, Истанбулом, Анкаром и Коњом. Такођер је указао и на бројне заједничке пројекте, које Катедра за турски језик и књижевност на Филозофском факултету у Сарајеву, реализира са турским високошколским институцијама.

Градоначелник Комшић честитао Ускрс и Васкрс

Градоначелник Сарајева, проф. др. Иво Комшић, у име Градске управе и своје особно, упутио је искрене честитке надбискупу Врхбосанске надбискупије кардиналу Винку Пуљићу, свим католицима, као и фра Ловри Гаврану, провинцијалу Фрањевачке провинције Босне Сребрене, у поводу наступајућег благдана Ускрса. „Желим Вам сретан Ускрс, увјерен да ће овај празник прославе живота допринијети да учврстимо наду и потврдимо вјеру у људску доброту, солидарност и бољу будућност, темељену на вишестољетној толеранцији, повјерењу и суживоту. Нека Вама и свим католицима овај празник прође у радости породичног заједништва, миру и добром здрављу“.

За 118. рођендан Вијећнице градоначелник Комшић се захваљује свима који су помогли њену обнову

У недјељу 20. априла бит ће тачно 118 година, када је барун Јоан Апел свечано отворио сарајевску Вијећницу, која представља најљепши и најрепрезентативнији објекат из аустро-угарског периода грађен у псеудо-маурском стилу. На Дан Европе и побједе над фашизмом, 9. маја свечано ћемо, након 22 године од када је спаљена, односно након 18 година обнове, отворити Вијећницу, која представља симбол страдања, али и уздизања и неуништивости Сарајева. Град Сарајево припрема пригодан програм церемоније отварања овог симбола града Сарајева, за коју међу грађанима, туристима и гостима града влада велико интересовање, а свој долазак су већ потврдиле и бројне званице из земље и свијета.

Јавни увид на тему Нацрт РП „Махмутовац“

Обавјештавамо грађане да ће се у периоду од 15.04. – 15.05.2014. године одржати: – Јавни увид на тему: Нацрт РП „Махмутовац“, у просторијама Општине Стари Град – улазни хол објекта А, и – Јавна расправа која ће се одржати дана 15.05.2014. године у 16.00 часова у великој сали Општине Стари Град. Позивају се сви заинтересовани грађани да обаве јавни увид и присуствују јавној расправи о овом планском документу.

Наступом шпанског гитаристе и композитора Пака Сека завршен 4. Сарајево International Guitar Фестивал

У Дому оружаних снага од 11. до 14.04. у склопу програма обиљежавања Дана града Сарајева, одржан је 4. Сарајево International Guitar Фестивал 2014. Покровитељ овог културног догађаја је Град Сарајево а организатор Удружење гитариста у ФБиХ. Паралелно током четири фестивалска дана, на Музичкој академији у Сарајеву, одвијао се едукативни и такмичарски програм у шест категорија. Ученици и студенти из 11 земаља Аустрије, Словеније, Чешке, Словачке, Румуније, Бугарске, Турске, Мексика, Србије, Хрватске и БиХ, имали су прилику унаприједити своја знања и вјештину музицирања кроз радионице са врхунским гитаристима данашњице, а најбољи су освојили вриједне награде.