Фондација „Сарајево срце Европе“ представила програм поводом обиљежавања 100. годишњице од почетка Првог свјетског рата

Током јуна ове године, Сарајево ће бити домаћин разних културних, спортских и образовних манифестација, чији је главни циљ промовисање мира, солидарности и сарадње, речено је на данашњој прес конференцији Фондације „Сарајево срце Европе“, на којој су представљени пројекти поводом обиљежавања 100. годишњице од почетка Првог свјетског рата. На иницијативу Градског вијећа Сарајева, Француске амбасаде у БиХ и „Mision de Centenaire“ са сједиштем у Паризу, утемељена је Фондација „Сарајево срце Еуропе“, која је окупила представнике једног броја земаља чланица Европске уније (Француска, Аустрија, Италија, Велика Британија, Њемачка, Шпанија, Белгија), као и културне, научне и спортске организације у Босни и Херцеговини. 

Усвојен Извјештај о раду и пословању ЈП „Олимпијски базен Отока“ за 2013. годину

Градско вијеће Града Сарајева, на данас одржаној 14. сједници, којом је предсједавао Сабахудин Делалић, усвојило је Извјештај о раду и пословању ЈП „Олимпијски базен Отока“ д.о.о. за 2013. годину. ЈП Олимпијски базен је позитивно пословао у прошлој години. Акумулирани дуг настао од почетка пословања ЈП Олимпијског базена, у 2013. години смањен је за око 180.000 марака. Предложено је да се настави са мјерама штедње, те да је неопходно ниво хигијене, безбједности и квалитета услуга одржати на достигнутом нивоу. Такође је предложено увођење трећег часа физичког одгоја у основним и средњим школама.

14. сједница Градског вијећа Града Сарајева

На основу члана 35. став 1.б. Пословника Градског вијећа Града Сарајева („Службене новине Кантона Сарајево”, број 28/09), сазивам 14. сједницу Градског вијећа Града Сарајева, која ће се одржати у сриједу 28. 05. 2014. године у 10.00 часова, у објекту Града Сарајева – Овална сала Градског вијећа, Улица Хамдије Крешевљаковића, број 3/1. Уз позив за сједницу доставља се и Записник о раду 13. сједнице Градског вијећа Града Сарајева одржане 23. 04. 2014. године. За сједницу предлажем сљедећи ДНЕВНИ РЕД:

Град Сарајево ће финансијски подржати одлазак бх. репрезентације на Свјетско првенство у сједећој одбојци у пољском граду Елблагу

Градоначелник Сарајева Иво Комшић посјетио је бх. репрезентативце у сједећој одбојци у Фојници гдје се припремају за Свјетско првенство које ће се од 15. до 22. јуна ове године одржати у пољском граду Елблагу. Током посјете градоначелник је у име Града Сарајева и суграђана пожелио много спортске среће и унапријед их подржао у њиховим настојањима да освоје и четврто свјетско злато. Као и свих ових година, Град Сарајево ће и овај пут финансијски стати иза своје репрезентације тако што ће издвојити средства за авионске карте до пољског града Елблага, у којем су наши витезови прошле године у септембру освојили осмо европско злато.

Пројекат америчких студената и професора „Рат и мир у Босни“

Студенте америчког Универзитета Wисконсин-Супериор, и професоре Хајиа Dokhancia и Карла Бахма, који још од 2002. године доводе своје студенте у Сарајево, у оквиру Пројекта „Рат и мир у Босни“, примили су данас замјеник градоначелника др. Ранко Човић и помоћник градоначелника Рамиз Кадић. Сусрет са представницима Градске управе Града Сарајева је постао традиционално први састанак са којим студенти овог универзитета почињу своју једномјесечну посјету нашој држави. Циљ и намјера професора који воде овај пројекат јесте да се кроз овакве сусрете и разговоре са представницима власти, као и из других сфера живота (друштвених, политичких, културних и образовних), њихови студенти више сазнају о тренутној ситуацији у граду и држави те упознају са богатим босанским мултиетничким наслијеђем.

UNWTO позива туристе свијета да наставе посјећивати Хрватску, Србију и БиХ

Свјетска туристичка организација (UNWTO) позвала је на подршку Хрватској, Србији, Босни и Херцеговини, након катастрофалних поплава које су задесиле ове три државе. Обзиром да многи у тим земљама овисе о туризму, Талеб Рифаи, генерални секретар УНWТО-а, позвао је туристе да наставе посјећивати њихове дестинације. „У овим тешким моментима, наше мисли су са људима из Србије, Босне и Херцеговине, и Хрватске“, казао је Рифаи, те додао како је увјерен да ће се поплављена подручја опоравити од те трагичне појаве, исказавши спремност UNWTO-а на помоћ националним властима, те туристичким програмима погођених подручја.

Препоруке грађанству за понашање након поплава

Након поплаве грађани су у поплављеним подручјима изложени различитим ризицима по њихово здравље, који се првенствено односе на воду за пиће, личну хигијену, те хигијену хране, простора и површина. 1. Први и најважнији ризик је вода за пиће која је код поплава често контаминирана. Грађанима се препоручује да пију, користе за припремање хране и одржавање личне хигијене искључиво хигијенски исправну воду, флаширану воду, воду из цистерни или воду која је претходно прокухана (минимално 10 минута након тачке кључања). Флаширану воду треба утрошити у што краћем периоду након почетка употребе, уз стриктно поштивање хигијенских мјера при складиштењу и коришћењу.

Беч ће донирати 400.000 евра за жртве поплава

Град Беч ће донирати 400.000 евра за жртве поплава у југоисточној Европи, од чега ће 200.000 евра бити употребљено као акутна помоћ, а остатак ће бити усмјерен у обнову објеката који су уништени у поплавама и клизиштима. Финансијска помоћ ће циљано преко хуманитарних организација бити упућена жртвама у поплављеним подручјима. „Вијести и слике, које стижу из земаља погођених поплавама вјероватно никога нису оставиле равнодушним. Подразумијева се да Беч помаже“, изјавио је градоначелник Града Беча, Михаел Хојпл.

Из Скопља стижу ватрогасци са возилом и опремом, Фридрихсхафен прикупља донације за Сарајево

Градоначелник проф. др. Иво Комшић примио је упите представника бројних градова побратима, партнера и пријатеља са Градом Сарајевом о потреби евентуалне помоћи унесрећеним становницима у разорним поплавама које су погодиле Сарајево и цијелу Босну и Херцеговину. Пријатељски градови Скопље и Софија, те дугогодишњи побратим – њемачки град Фридрихсхафен међу првима су изразили солидарност са страдалим грађанима Сарајева. Град Скопље шаље шестерочлану екипу ватрогасаца са возилом и потребном опремом. Удружење „Про Сарајево“ из Фридрихасхафена, како је наведено у писму његовог предсједника Бернда Фуцхса, организовало је акцију прикупљања донација за Сарајево.

До 1. јула идејни и изведбени пројекти будуће бициклистичке стазе Неџарићи – Скендерија

У просторијама Градске управе данас је одржан радни састанак на којем су Нихад Ченгић и Насиха Поздер са Инсититута за архитектуру, урбанизам и просторно уређење Архитектонског факултета Сарајево презентовали градоначелнику Иви Комшићу и његовим сарадницима Концепт будуће бициклистичке стазе на потезу Неџарићи – Скендерија. Дуж стазе, која ће бити дуга око 7 км, предвиђена је хоризонтална и вертикална сигнализација, илуминација, као и одморишта са клупама и чесмама.