Gradonačelnik Komšić otvorio izložbu „Dostojanstvo čovječanstva“ u Umjetničkoj galeriji BiH

Gradonačelnik Sarajeva, prof. dr. Ivo Komšić, u okviru obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, danas je u Umjetničkoj galeriji BiH, otvorio izložbu „Dostojanstvo čovječanstva“. Ova izložba je zajednički projekt bečkog muzeja „MUSA“, Umjetničke galerije BiH i Kuće umjetnosti iz Brna. „Ova izložba simbolizira naš grad i naše građane, jer njihovo dostojanstvo gaženo je stotinu godina. Usprkos tome, oni su ostali uspravni i sačuvali to svoje dostojanstvo. Zajednička izložba Sarajeva, Beča i Brna potvrđuje naše opredjeljenje za mirom i dijalogom. Ona nam također pokazuje i načine gubitka ljudskog dostojanstva u svakodnevnom životu, ali nam nudi i rješenja i strategije kako sačuvati ovaj univerzalni humanistički princip\’\’, kazao je Komšić.

Gradonačelnik Komšić otvorio izložbu „Making peace“ (Izgradnja mira)

Gradonačelnik Sarajeva, prof. dr. Ivo Komšić, na Akademiji likovnih umjetnosti otvorio je izložbu „Making peace“ (Izgradnja mira), u okviru obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, zajedno sa generalnim tajnikom Međunarodnog ureda za mir Colin Archerom, veleposlanikom Švicarske u BiH Andre Schalerom i Kraljevine Nizozemske Juriaan Kraakom, kustosom izložbe Ashley Woodsom, te predstavnikom Grada Utrechta Hansom Sakkersom i veleposlanicom Making peace projekta bh. glumicom Vanesom Glođo.

Gradonačelnik Komšić posadio drvo ginko u Parku prijateljstva u Ali-pašinoj ulici

Gradonačelnik Sarajeva, prof. dr. Ivo Komšić, zajedno s generalnim tajnikom Asocijacije gradonačelnika za mir g. Yasuyoshi Komizom, u Parku prijateljstva u Ali-pašinoj ulici, zasadio je drvo ginko u okviru obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata i izložbe „Making Peace“. „Mislim da u Europi ne postoji bolje mjesto od Sarajeva za  sadnju ovog drveta, jer ista simbolika veže grad Sarajevo i drvo ginko: kako je ginko preživio atomsku eksploziju u Hirošimi, tako se i Sarajevo tijekom svoje burne povijesti vinulo iz pepela i opet uspravilo“, kazao je Komšić, te se zahvalio Japanu i Asocijaciji gradonačelnika za mir za potporu koju pružaju Gradu Sarajevu, ali i Bosni i Hercegovini.

Gradonačelnik Komšić: Koncertom Bečke filharmonije poslali smo poruke mira, solidarnosti i razumijevanja

Nakon održanog koncerta Bečke filharmonije u Vijećnici, bile su upriličene izjave za medije. „Sretan sam što smo dočekali dan kada su oči svijeta ponovo uprte u Sarajevo i BiH. Ali, mi ovaj put šaljemo drugačiju sliku i poruku svijetu u odnosu na one koje su do sada odlazile iz Sarajeva“, istaknuo je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i podcrtao da je stoljeće rata ostalo iza nas, a da građani BiH žele ući u stoljeće mira. „Želimo graditi mir u svojoj zemlji i želimo da taj mir traje u Europi i svijetu. Večerašnjim koncertom smo poslali poruke mira, solidarnosti i razumijevanja, što nam je omogućila Bečka filharmonija i druge manifestacije koje se održavaju ovih dana“, kazao je Komšić.

Veličanstvenim koncertom u Vijećnici, Bečka filharmonija odala počast Sarajevu i njegovoj povijesti

Bečka filharmonija, jedan od najčuvenijih austrijskih i svjetskih orkestara današnjice, zajedno sa zborom opere Narodnog kazališta Sarajevo, u subotu je održala koncert u gradskoj Vijećnici, u sklopu obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. Bečka filharmonija i Grad Sarajevo, zajedno s javnim radiotelevizijskim servisima BiH, Francuske i Njemačke, te Europskom unijom javnih emitera, ovom prelijepom glazbenom pričom iz sarajevske Vijećnice, željeli su ne samo da obilježe nadnevak jedne velike povijesne tragedije, već i da kroz univerzalni jezik glazbe – pošalju u svijet poruku mira i solidarnosti, razumijevanja i dijaloga.

Koncertu Bečke filharmonije u sarajevskoj Vijećnici nazočili brojni uzvanici i gosti

Koncertu Bečke filharmonije u sarajevskoj Vijećnici kojim je obilježena stogodišnjica početka Prvog svjetskog rata, nazočio je veliki broj visokih uzvanika i gostiju. Pored predsjedatelja i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, koncertu su nazočili i predsjednici Austrije Heinz Fischer, Hrvatske Ivo Josipović, Crne Gore Filip Vujanović, Makedonije Đorge Ivanov, te visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, šef Izaslanstva EU u BiH Peter Sorensen, francuski filozof Bernard-Henri Levy, bivši visoki predstavnik u BiH i njemački diplomata Christian Schwarz-Schilling i Sonja Stiegelbauer, bivša federalna ministrica Republike Austrije i specijalna predstavnica generalnog tajnika Vijeća Europe u BiH.

Gradonačelnik Komšić otvara izložbu „Dostojanstvo čovječanstva“ u Umjetničkoj galeriji BiH

Gradonačelnik Sarajeva, prof. dr. Ivo Komšić, u okviru obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, u subotu, 28.06.2014., u 12.00 sati, u Umjetničkoj galeriji BiH, otvorit će izložbu „Dostojanstvo čovječanstva“. Ova izložba je zajednički projekt bečkog muzeja „MUSA“, Umjetničke galerije BiH i Kuće umjetnosti iz Brna. Dr. Andreas Mailath-Pokorny, rukovodeći član Vlade gradskog senata Grada Beča, za sektor kulture i znanosti, u ime Grada Beča, imat će prigodno obraćanje.

Gradonačelnik Komšić otvorit će izložbu „Making peace“ (Izgradnja mira)

Gradonačelnik Sarajeva, prof. dr. Ivo Komšić, u subotu u 10.30 sati, na Akademiji likovnih umjetnosti, otvorit će izložbu „Making peace“ (Izgradnja mira), u okviru obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata. Fotoizložba posvećena miru, koja nakon Ženeve, Stockholma, Utrechta i Strasbourga, dolazi i u Sarajevo bit će postavljena na Obali Maka Dizdara, ispred Akademije likovnih umjetnosti od 28. lipnja do 21. rujna.

Prijenos koncerta Bečke filharmonije iz Vijećnice na otvorenom i na BHT1 u večernjim satima

Bečka filharmonija, jedan od najčuvenijih austrijskih i svjetskih orkestara današnjice, zajedno sa zborom opere Narodnog kazališta Sarajevo, u subotu 28. lipnja s početkom u 18.15 sati, održat će koncert u gradskoj Vijećnici, u sklopu obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. Bečki filharmonisti će izvoditi djela slavnih austrijskih, njemačkih i francuskih kompozitora pod dirigentskom palicom maestra Franza Welsera-Mösta. Bečka filharmonija, Grad Sarajevo, javni radiotelevizijski servisi Bosne i Hercegovine, Francuske i Njemačke pozivaju građane i goste grada Sarajeva da u 18.15 sati dođu na plato preko puta Vijećnice, gdje će preko velikih ekrana moći pratiti koncert. Također, bit će realiziran i tv prijenos koncerta iz Vijećnice u večernjim satima na BHT1.