Градоначелник Комшић отворио изложбу „Мејкинг пис“ (Изградња мира)

Градоначелник Сарајева, проф. др. Иво Комшић, на Академији ликовних умјетности отворио је изложбу „Мејкинг пис“ (Изградња мира), у оквиру обиљежавања стогодишњице почетка Првог свјетског рата, заједно са генералним секретаром Међународног уреда за мир Колин Арчером, амбасадором Швајцарске у БиХ Андре Шалером и Краљевине Холандије Јуриан Краком, кустосом изложбе Ешки Вудсом, те представником Града Утрехта Хансом Сакерсом и амбасадорицом Мејкинг пис пројекта бх. глумицом Ванесом Глођо.

Градоначелник Комшић посадио дрво гинко у Парку пријатељства у Али-пашиној улици

Градоначелник Сарајева, проф. др. Иво Комшић, заједно са генералним секретаром Асоцијације градоначелника за мир, г. Јасујоши Комизом, у Парку пријатељства у Али-пашиној улици, засадио је дрво гинко у оквиру обиљежавања стогодишњице почетка Првог свјетског рата и изложбе „Мејкинг Пис“. „Мислим да у Европи не постоји боље мјесто од Сарајева за  садњу овог дрвета, јер иста симболика веже град Сарајево и дрво гинко: како је гинко преживио атомску експлозију у Хирошими, тако се и Сарајево током своје бурне хисторије винуло из пепела и опет усправило“, казао је Комшић, те се захвалио Јапану и Асоцијацији градоначелника за мир за подршку коју пружају Граду Сарајеву, али и Босни и Херцеговини.

Градоначелник Комшић отворио изложбу „Достојанство човјечанства“ у Умјетничкој галерији БиХ

Градоначелник Сарајева, проф. др. Иво Комшић, у оквиру обиљежавања стогодишњице почетка Првог свјетског рата, данас је у Умјетничкој галерији БиХ, отворио изложбу „Достојанство човјечанства“. Ова изложба је заједнички пројекат бечког музеја „МУСА“, Умјетничке галерије БиХ и Куће умјетности из Брна. „Ова изложба симболизује наш град и наше грађане, јер њихово достојанство гажено је стотину година. Упркос томе, они су остали усправни и сачували то своје достојанство. Заједничка изложба Сарајева, Беча и Брна потврђује наше опредјељење за миром и дијалогом. Она нам такођер показује и начине губитка људског достојанства у свакодневном животу, али нам нуди и рјешења и стратегије како сачувати овај универзални хуманистички принцип“, казао је Комшић.

Градоначелник Комшић: Концертом Бечке филхармоније послали смо поруке мира, солидарности и разумијевања

Након одржаног концерта Бечке филхармоније у Вијећници, биле су уприличене изјаве за медије. „Сретан сам што смо дочекали дан када су очи свијета поново упрте у Сарајево и БиХ. Али, ми овај пут шаљемо другачију слику и поруку свијету у односу на оне које су до сада одлазиле из Сарајева“, истакнуо је градоначелник Сарајева Иво Комшић и подцртао да је стољеће рата остало иза нас, а да грађани БиХ желе ући у стољеће мира. „Желимо градити мир у својој земљи и желимо да тај мир траје у Европи и свијету. Вечерашњим концертом смо послали поруке мира, солидарности и разумијевања, што нам је омогућила Бечка филхармонија и друге манифестације које се одржавају ових дана“, казао је Комшић. 

Величанственим концертом у Вијећници, Бечка филхармонија одала почаст Сарајеву и његовој повијести

Бечка филхармонија, један од најчувенијих аустријских и свјетских оркестара данашњице, заједно са хором опере Народног позоришта Сарајево, у суботу је одржала концерт у градској Вијећници, у склопу обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата. Бечка филхармонија и Град Сарајево, заједно са јавним радиотелевизијским сервисима БиХ, Француске и Њемачке, те Европском унијом јавних емитера, овом прелијепом музичком причом из сарајевске Вијећнице, жељели су не само да обиљеже датум једне велике хисторијске трагедије, већ и да кроз универзални језик музике – пошаљу у свијет поруку мира и солидарности, разумијевања и дијалога.

Концерту Бечке филхармоније у сарајевској Вијећници присуствовале бројне званице и гости

Концерту Бечке филхармоније у сарајевској Вијећници којим је обиљежена стогодишњица почетка Првог свјетског рата, присуствовао је велики број високих званица и гостију. Поред предсједавајућег и члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића и Жељка Комшића, концерту су присуствовали и предсједници Аустрије Хајнц Фишер, Хрватске Иво Јосиповић, Црне Горе Филип Вујановић, Македоније Ђорге Иванов, те високи представник у БиХ Валентин Инско, шеф Делегације ЕУ у БиХ Питер Соренсен, француски филозоф Бернард-Хенри Леви, бивши високи представник у БиХ и њемачки дипломата Кристиан Шварз-Шилинг и Соња Стигелбауер, бивша федерална министрица Републике Аустрије и специјална представница генералног секретара Вијећа Европе у БиХ.

Градоначелник Комшић отвориће изложбу „Мејкинг пис“ (Изградња мира)

Градоначелник Сарајева, проф. др. Иво Комшић, у суботу у 10.30 часова, на Академији ликовних умјетности, отвориће изложбу „Мејкинг пис“ (Изградња мира), у оквиру обиљежавања стогодишњице почетка Првог свјетског рата. Фотоизложба посвећена миру, која након Женеве, Штокхолма, Утрехта и Стразбура, долази и у Сарајево биће постављена на Обали Мака Диздара, испред Академије ликовних умјетности од 28. јуна до 21. септембра.

Градоначелник Комшић отвара изложбу „Достојанство човјечанства“ у Умјетничкој галерији БиХ

Градоначелник Сарајева, проф. др. Иво Комшић, у оквиру обиљежавања стогодишњице почетка Првог свјетског рата, у суботу, 28.06.2014., у 12.00 часова, у Умјетничкој галерији БиХ, отвориће изложбу „Достојанство човјечанства“. Ова изложба је заједнички пројекат бечког музеја „МУСА“, Умјетничке галерије БиХ и Куће умјетности из Брна. Др. Андреас Мелат-Покорни, руководећи члан Владе градског сената Града Беча, за сектор културе и науке, у име Града Беча, имаће пригодно обраћање.

Церемонија садње дрвета гинко у Парку пријатељства у Али-пашиној улици

Градоначелник Сарајева, проф. др. Иво Комшић, заједно са генералним секретаром Асоцијације градоначелника за мир, г. Yасуyосхи Комизом, засадиће дрво гинко у оквиру обиљежавања стогодишњице почетка Првог свјетског рата и изложбе „Мејкинг Пис“. Церемонија садње дрвета одржаће се у суботу, 28.06.2014. у 09.30 часова у Парку пријатељства, Али-пашина улица. 

Пренос концерта Бечке филхармоније из Вијећнице на отвореном и на БХТ1 у вечерњим часовима

Бечка филхармонија, један од најчувенијих аустријских и свјетских оркестара данашњице, заједно са хором опере Народног позоришта Сарајево, у суботу 28. јуна са почетком у 18.15 часова, одржаће концерт у градској Вијећници, у склопу обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата. Бечки филхармонисти ће изводити дјела славних аустријских, њемачких и француских композитора под диригентском палицом маестра Франца Велзера-Моста. Бечка филхармонија, Град Сарајево, јавни радиотелевизијски сервиси Босне и Херцеговине, Француске и Њемачке позивају грађане и госте града Сарајева да у 18.15 часова дођу на плато преко пута Вијећнице, гдје ће преко великих екрана моћи пратити концерт. Такође, биће реализован и тв пренос концерта из Вијећнице у вечерњим сатима на БХТ1.