Grad Sarajevo i ove godine osigurao stipendije za 221 stipendistu Fonda IKRE

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić i direktor Fonda IKRE dr. Smajo Halilović potpisali su danas Ugovor za stipendiranje i školovanje djece boraca, poginulih boraca i poginulih civila – žrtava rata ovog fonda, a koja se nalaze u izuzetnoj socijalnoj potrebi. Vrijednost ugovora je 200.000 KM, a stipendiju će dobiti 221 učenik osnovnih i srednjih škola. Visina stipendije je 100 KM mjesečno, a isplaćivat će se za devet mjeseci školske 2014./2015. godine. „Grad Sarajevo u kontinuitetu već sedmu godinu stipendira članove ovog fonda“,  kazao je gradonačelnik Komšić, te dodao da je Gradska uprava Grada Zagreba, na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem i ove godine planirala u svom proračunu sredstva za odlazak 150-oro djece Fonda „IKRE“ na edukativno-rekreativno putovanje u Hrvatsku.

Gradsko vijeće dodijelilo priznanje „Ključ Grada Sarajeva“ papi Franji

Priznanje „Ključ Grada Sarajeva“ dodijeljeno papi Franji, na 25. sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, održanoj danas, Gradonačelnik će uručiti Papi, tijekom njegove posjete Sarajevu 06.06.2015. godine. Na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva kojom je predsjedavao Suljo Agić, Predsjedatelj Gradskog vijeća, vijećnici su prihvatili ostavku, te je odlukom Gradskog vijeća i formalno razriješen funkcije zamjenika Gradonačelnika Aljoša Čampara. Odlučeno je i o razrješenju, odnosno izboru novog člana Etičkog vijeća. Na današnjoj sjednici, usvojena je Odluka o usvajanju Regulativnog plana „Mahmutovac“, s Odlukom o provedbi iste.

Potpisivanje ugovora za stipendiranje djece boraca i poginulih civila – žrtava rata Fonda IKRE

U četvrtak, 30.04.2015. godine u 11.00 sati, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i direktor Fonda IKRE dr. sc. Smajo Halilović potpisat će ugovor za stipendiranje i školovanje djece boraca, poginulih boraca i poginulih civila – žrtava rata ovog fonda, a koja se nalaze u izuzetnoj socijalnoj potrebi. Vrijednost ugovora je 200.000 KM, a stipendiju će dobiti 221 učenik.Visina stipendije je 100 KM mjesečno, a isplaćivat će se za devet mjeseci 2015./2016. godine.

Obilježena 22. godišnjica stradanja dječaka u Jukićevoj ulici

Polaganjem cvijeća danas je na Koševskom brdu, u ulici Jukićeva ispred broja 132, obilježena 22. godišnjica pogibije trojice dječaka. U ime Grada Sarajeva počast su odali savjetnici gradonačelnika, Mila Eminović i Nedžad Fazlija. Cvijeće su na spomen – obilježje položili i predstavnici Općine Centar, Udruge roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., te učenici OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, Sarajevo.

Sarajevo i Beograd dogovorili konkretniju suradnju na beogradskom Samitu prijestolnica

Na poziv gradonačelnika Beograda Siniše Malija, gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić sudjeluje na Samitu prijestolnica 2015. Na ovom značajnom beogradskom skupu, koji se održava danas u organizaciji Grada Beograda i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), sudjeluje 13 lidera gradova središnje i jugoistočne Europe, kao i visoki predstavnici Europskog povjerenstva u Europskom parlamentu, međunarodnih organizacija, diplomatskog kora i gospodarstvenika.

Izaslanstvo Grada Sarajeva položilo cvijeće na spomen obilježje i mezar stradalih beba Dječjeg doma „Bjelave“

Pomoćnik gradonačelnika Sarajeva Ramiz Kadić, u ime Grada Sarajeva položio je danas cvijeće na spomen obilježje i mezare šest beba na gradskom groblju „Vlakovo“, koje su tragično stradale u požaru u Dječjem domu „Bjelave“, čime je obilježena osma godišnjica njihove smrti. Tog kobnog 22. travnja 2007. godine živote su izgubili najmlađi štićenici Dječjeg doma „Bjelave“ Medina Bostandžija, Al`dina-Dalal Akmadžić, Amina Čustović, Džemal Šabanović, Faik Krasnići i Damir Pejanović, dok je 18-ero djece teže i lakše povrijeđeno.

Gojer na obilježavanju Dana grada Novog Pazara

Zamjenik predsjedatelja Gradskog vijeća Grada Sarajeva mr. Gradimir Gojer, nazočio je svečanostima povodom obilježavanja Dana grada Novog Pazara. Na Svečanoj sjednici Skupštine grada Novog Pazara, uz čestitke povodom Dana grada, Gojer je gradonačelniku dr. Mehi Mahmutoviću uručio monografiju Grada Sarajeva i knjigu „Sarajevski vakifi i njihovi vakufi 1462. – 2001.“, te prigodne suvenire grada na Miljacki.