ОДГАЂА СЕ ОДРЖАВАЊЕ Јавне трибина „Основна концепција РП Алипашин мост VI”

Најављено одржавање Јавне трибине „Основна концепција РП Алипашин мост VI” СЕ ОДГАЂА. О новом термину бићете благовремено информисани. ОТКАЗАНА ОБАВИЈЕСТ: Обавјештавамо Вас да ће се у четвртак, 03.09.2015. године у 17.00 часова у сали Општинског вијећа Општине Нови град (Булевар Меше Селимовића, број 97) одржати Јавна трибина на тему Основна концепција РП „Алипашин мост VI”. Презентацију ће одржати представници Завода за планирање развоја Кантона Сарајево. Позивамо грађане као и заинтересована правна лица да присуствују Јавној трибини, те да дају своје примједбе и сугестије на Основну концепцију РП „Алипашин мост VI“.

Делегација Града Сарајева одала почаст и положила цвијеће на спомен-обиљежју на Тргу солидарности

Замјеник градоначелника Сарајева Ранко Човић, заједно са градским вијећницима Енесом Хусеиновићем и Хасаном Хоџићем, уиме Града Сарајева одао је почаст и положио цвијеће на спомен-обиљежје на Тргу солидарности код броја 14 (Алипашино Поље – пијаца). На том мјесту, прије двадесет три године, од гранате испаљене са агресорских положаја убијено је 11, а рањено 53 наших суграђана. Тог кобног дана живот су изгубили: Рифет Бахтић, Јасмин Ђозо, Муниба Ганија, Нермин Гушић, Зоран Кафеџић, Садрија Краснић, Надежда Пуљић, Даниел Туркаљ, Един Узуновић те још два грађанина која, нажалост, никада нису идентифицирана.

Обиљежена 20. годишњица масакра код градске тржнице Маркале

Данас се навршава двадесет година од погибије 43., а тежег и лакшег рањавања 84. наших суграђана у улици Мула Мустафе Башескије до броја 64 (сјеверни улаз у градску тржницу Маркале) од агресорске гранате испаљене из правца Требевића. Тим поводом, замјеник градоначелника Сарајева, Ранко Човић, заједно са предсједавајућим Градског вијећа Суљом Агићем, те савјетницом градоначелника Милом Еминовић, уиме Града Сарајева одао је почаст и положио цвијеће на мјесту масакра. 

Јавна трибина „Основна концепција РП Алипашин мост VI”

Обавјештавамо Вас да ће се у четвртак, 03.09.2015. године у 17.00 часова у сали Општинског вијећа Општине Нови град (Булевар Меше Селимовића, број 97) одржати Јавна трибина на тему Основна концепција РП „Алипашин мост VI”. Презентацију ће одржати представници Завода за планирање развоја Кантона Сарајево.

Градоначелник Комшић и његов замјеник Човић честитали бх. атлетичару Амели Туки на освојеном трећем мјесту

Поводом освајања бронзане медаље на Свјетском првенству у атлетици у Пекингу, градоначелник Сарајева проф. др. Иво Комшић и његов замјеник, др. Ранко Човић, упутили су честитку бх. атлетичару Амелу Туки, његовој породици, руководству Атлетског савеза Босне и Херцеговине и Атлетског клуба „Зеница“. „Част нам је у име грађана главног града Босне и Херцеговине упутити најискреније честитке поводом освајања бронзане медаље бх. атлетичара Амела Туке. Амел је својим успјехом потврдио величину изузетног спортисте који заслужује свако поштовање. Овом побједом Амел је показао да Босна и Херцеговина има сјајне и успјешне спортисте, те послао поруку младим људима да се одлучношћу, радом и упорношћу могу постићи изузетни резултати живећи и радећи  у својој домовини БиХ.

На данашњи дан прије 23 године сарајевска Вијећница је изгорјела

Прије 23 године, у ноћи са 25. на 26. август запаљена је сарајевска Вијећница, један од најзначајнијих архитектонских, културних и цивилизацијских монумената Европе. У року од само неколико часова, испаљивањем запаљивих пројектила са агресорских положаја, изгорјело је око 80% књижног фонда и докумената Националне и универзитетске библиотеке БиХ који свједоче о историји БиХ, те зграда у цјелини, од подова до куполе и кровне конструкције. Паљење и уништавање Вијећнице је барбарски чин који је проведен под опсадом града која је трајала преко 1.400 дана. При томе је убијено око 11.000 грађана, од тога око 1.500 дјеце. На Дан Европе и Дан побједе над фашизмом, 09. маја прошле године, Вијећница, симбол Сарајева и Босне и Херцеговине, након 18 година обнове, поново је отворена. Хиљаде туриста и грађана имало је и има прилику видјети јединствену љепоту овог објекта.

Због повећаног интересовања туриста Вијећница до даљег отворена за посјете и понедјељком

Молимо Вас да путем Ваше медијске куће обавијестите грађане и госте града да ће због повећаног интересовања туриста  и на захтјев Туристичке заједнице Кантона Сарајево, Вијећница бити отворена за посјете и у понедјељак, 24.08.2015. године. Сарајевска Вијећница ће тако, до даљег, бити отворена сваки дан у времену од 10.00 до 20.00 часова.

Градоначелник Комшић честитао кошаркашима титулу првака Европе

У поводу освајања титуле првака Европе, градоначелник Сарајева проф. др. Иво Комшић упутио је честитку играчима и руководству кадетске кошаркашке репрезентације Босне и Херцеговине. „Неизмјерно сам сретан што вам у име Градске управе Града Сарајева, као градоначелник и лично, могу упутити најискреније честитке у поводу освајања титуле првака Европе. Захвалан сам што сте нам приуштили незаборавно спортско вече, када сте у драматичном и неизвјесном финалу остварили феноменалан успјех у најелитнијем европском кошаркашком такмичењу. Овом побједом потврдили сте величину изузетних спортиста и људи који заслужују свако дивљење и поштовање“, истакао је Комшић те додао да је ова златна титула показала како се могу одлучношћу, мотивисаношћу и духом колектива, заједно са тренерима и управом, постизати изузетни резултати.

Градоначелник Комшић отворио изложбу фотографију „Стара сарајевска чаршија 1949.“ у Вијећници

Градоначелник Сарајева, проф. др. Иво Комшић, отворио је вечерас у Вијећници изложбу „Стара сарајевска чаршија 1949.“. Градска управа Града Сарајева и Музеј Сарајева, као организатори ове изложбе, омогућили су посјетиоцима да у наредних мјесец дана уживају у занимљивим и вриједним цртежима и графикама познатих бх. умјетника из времена док нису били познати. Изложба је први пут постављена прије 56 година и састоји се од 31 цртежа, графика и сепиа. „Ова изложба је дио историје Сарајева и Чаршије као што је дио њене историје Вијећница у којој је изложба постављена“, истакао је градоначелник Комшић, те додао да изложба представља и дио умјетничке биографије сваког од тих аутора. Ова изложба заправо по својој природи и припада овој згради, тако да је ово најприродније мјесто за њено излагање. Од времена када смо отворили Вијећницу, залагао сам се да она буде мјесто гдје ћемо излагати културно и историјско благо овог града и државе, а које је сада похрањено по депоима разних музеја. Свака нова изложба која се организује у Вијећници, даје печат тој идеји", истакао је Комшић.

Изложба „Стара сарајевска чаршија 1949.“ у Вијећници

У сарадњи са Градом Сарајевом, ЈУ „Музеј Сарајева” приредиће изложбу „Стара сарајевска чаршија 1949.“, коју ће отворити градоначелник Сарајева проф. др. Иво Комшић и директорица Музеја Сарајево Амра Маџаревић. Изложбу чине занимљиви и вриједни цртежи и графике познатих босанскохерцеговачких умјетника из времена док нису били познати (из фундуса Умјетничке збирке Музеја Сарајева). Комисија за културу и умјетност Града Сарајева је 1949. године откупила од младих умјетника (тада ђака Школе за примијењену умјетност и сликарство у Сарајеву) колекцију радова на тему „Стара сарајевска чаршија“. Исте године колекција је поклоњена Музеју града Сарајева.