Tijekom susreta Komšića i Vlahušića u Dubrovniku potekla inicijativa da Grad Sarajevo postane punopravni član Mreže mediteranskih gradova

Tijekom susreta Ive Komšića i Andre Vlahušića, gradonačelnika Sarajeva i Dubrovnika, te predstavnika Mreže mediteranskih gradova (MedCitiesa), koji je bio upriličen u sklopu zasjedanja Generalne skupštine u Dubrovniku ova dva dana, inicirano je da Grad Sarajevo postane punopravni član ove organizacije. „Na prvi pogled bi se reklo kako Sarajevo kao kontinentalni grad nema neke velike veze s mediteranskim gradovima i kako ne postoji posebna poveznica između Dubrovnika, Sarajeva i Barcelone. Međutim, sličnosti itekako postoje, jer su i ti gradovi, kao i Sarajevo kroz povijest integrirali u sebe različite tradicije i kulture. Osobno ću se potruditi da Sarajevo postane dio MedCitiesa“, istaknuo je Komšić te se zahvalio gradonačelniku Dubrovnika na pozivu da nazoči ovom značajnom skupu.

Gradonačelnici Sarajeva i Bad Ischla potpisali Sporazum o suradnji

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je na poziv Hannesa Heidea, prvog čovjeka Bad Ischla, posjetio ovaj austrijski grad, koji je povijesno povezan s bh. prijestolnicom. U Sarajevu se dogodio atentat na austrougarskog prijestolonasljednika 28. lipnja 1914., a u Bad Ischlu je, mjesec dana kasnije, 28. srpnja, potpisan manifest pod nazivom „Mom narodu“ kojim je najavljen početak Prvog svjetskog rata. Komšić i Heide potpisali su Sporazum o suradnji, kojim Sarajevo i Bad Ischl mogu pronaći zajednički interes i uspostaviti dijalog u područjima od interesa za građane oba grada.