Grad Sarajevo i gradonačelnik Komšić pozdravljaju usvajanje izmjena i dopuna Zakona o pripadnosti javnih prihoda u oba doma Parlamenta FBiH

Grad Sarajevo i gradonačelnik Ivo Komšić pozdravili su usvajanje izmjena i dopuna Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH u Zastupničkom i u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Temeljem novog zakonskog rješenja, kojeg je nedavno utvrdila Vlada FBiH i uputila u parlamentarnu proceduru po žurnom postupku, Grad Sarajevo se uključuje u izravnu raspodjelu javnih prihoda s jedinstvenog računa Federacije Bosne i Hercegovine. 

EOK potvrdio: Sarajevo i Istočno Sarajevo domaćini EYOF-a 2019. godine

Na 44. sjednici Generalne skupštine Europskog olimpijskog komiteta, koja se održava u Pragu (Češka), zvanično je potvrđena zamjena domaćina Europskog omladinskog olimpijskog festivala 2017 koji će se održati u gradu Erzurumu u Turskoj, dok će gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo biti domaćini EYOF-a 2019. godine. Velikim naporima sportske diplomacije Olimpijskog komiteta BiH predvođenim predsjednikom Marijanom Kvesićem, potpredsjednicima prof. dr. Izetom Rađom i Sinišom Kisićem kao i generalnim tajnikom Saidom Fazlagićem, postignut je uspjeh u zamjeni domaćina, te je ovim pružena nova šansa gradovima Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Gradonačelnik Komšić na Konferenciji u Daytonu imao zapažen govor na temu „Dejtonski sporazum – nametnut i nepravičan sporazum“

U Daytonu je u sklopu obilježavanja 20. godišnjice od mirovnih pregovora počela s radom dvodnevna Konferencija pod nazivom  „Daytonski mirovni sporazum – 20 godina“. Na panel diskusiji „Daytonski mirovni sporazum – neispričane priče o diplomatskom poduhvatu: što su bili ključni elementi, mogućnosti i zapreke?“, gradonačelnik Komšić, kao jedan od sudionika pregovora u Daytonu 1995. godine, danas je imao zapaženi govor na temu „Daytonski sporazum – nametnut i nepravičan sporazum“. Gradonačelnik Komšić je svoje obraćanje počeo riječima da Daytonski sporazum nije nastao u Daytonu, on se ovdje dovršio i dobio neprimjereno ime grada u kome je održana konferencija.