Grad Sarajevo sudjeluje u realizaciji projekta postavljanja turističkih obilježja na devet sarajevskih mostova

Grad Sarajevo partner je projekta „Phoenix – Kultura za budućnost“, u okviru kojeg će u narednim danima biti postavljena turistička obilježja na devet sarajevskih mostova: Kozja ćuprija, Šeher-ćehajina ćuprija, Latinska ćuprija, Drvenija, Festina Lente, Ćumurija, Skenderija, Most Suade i Olge (Vrbanja), te Ars Aevi most. Grad Sarajevo uključen je u ovu aktivnost s obzirom da je pod njegovom ingerencijom korito rijeke Miljacke. Projekt financira Europska unija, a implementiraju ga Općina Stari Grad Sarajevo, Zona unaprijeđenog poslovanja (ZUP) Baščaršija i Fondacija Sarajevo Navigator, uz suglasnost Zavoda za zaštitu spomenika, koji djeluju u sklopu Ministarstva kulture i sporta FBiH.

Gradsko vijeće uputilo Nacrt Proračuna Grada Sarajeva za 2016. godinu, u iznosu od oko 13,5 miliona KM, u javnu raspravu

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je, na danas održanoj 34. sjednici, kojom je predsjedavao Suljo Agić, predsjedatelj Gradskog vijeća, usvojilo Program međunarodne suradnje Grada Sarajeva za 2016. godinu u kojem su sadržani temeljni ciljevi, te plan aktivnosti  međunarodne suradnje Grada Sarajeva u narednom razdoblju. Gradski vijećnici su, u nastavku sjednice, donijeli Odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna  Regulativnog plana „Gradski centar Marijin Dvor“ za lokalitet Kvadrant „B“, a s ciljem preispitivanja planiranih rješenja kroz važeći planski dokument. Sukladno utvrđenim smjernicama, između ostalog, očekuje se i novi plan opremanja područja odgovarajućom prometnom i komunalnom infrastrukturom.

Izaslanstvo Grada Sarajeva odalo počast nekadašnjem gradonačelniku Sarajeva Anti Sučiću

Predstavnici Grada Sarajeva Hajrudin Ibrahimović i Mila Eminović danas su na groblju Bare, povodom 30 godina od smrti Ante Sučića, položili cvijeće i odali počast ovom bivšem gradonačelniku Sarajeva. Na groblju Bare okupili su se i suradnici i prijatelji Ante Sučića, koji je bio prvi čovjek grada Sarajeva od 1975. do 1981. godine. Ante Sučić je bio uspješan gospodarstvenik i sportski djelatnik, istinski zaljubljenik u Sarajevo čijem razvoju je posvetio cijeli svoj radni vijek. Zato je među svojim poslovnim suradnicima, ali i prijateljima i građanima bio duboko poštovan i cijenjen.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Abdulah Skaka primio izaslanstvo Grada Pečuha

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Abdulah Skaka primio je danas višečlano izaslanstvo Pečuha koju su predvodili gradonačelnik Pava Žolt i ministar za kulturu Mađarske dr. sci. Hoppal Peter. U izaslanstvu su bili i kulturni djelatnici Pečuha, a prijemu je nazočila i ekonomska savjetnica u Veleposlanstvu Mađarske u BiH, dr. sci Dominika Horvat. Zamjenik gradonačelnika Skaka poželio je dobrodošlicu izaslanstvu iz Pečuha, te u ime Grada i građana Sarajeva zahvalio ovom mađarskom gradu kako na izdvojenim sredstvima za obnovu sarajevske Vijećnice, tako i na pomoći koju je Mađarska pružila unesrećenim stanovnicima u razornim poplavama koje su pogodile Sarajevo i cijelu Bosnu i Hercegovinu 2014. godine. Skaka se također zahvalio Vladi Mađarske na potpori ulasku BiH u EU.

Grad Sarajevo u ovoj godini kreće u izgradnju Trebevićke žičare vlastitim sredstvima!

Nakon današnje tiskovne konferencije na kojoj je potpisan ugovor o prijenosu prava građenja između GRAS-a i Grada Sarajevo čime su otklonjene formalno-pravne prepreke za otpočinjanje izgradnje Trebevićke žičare, te upoznavanja javnosti da Grad planira za ovaj projekt 3,5 miliona KM u svom Proračunu za 2016. godinu, Grad Sarajevo je dobio obavijest od predstavnika donatora Edmonda Offermanna da njegova ponuda o donaciji više nije aktualna.

Gradonačelnik Komšić uputio pismo sućuti povodom smrti sarajevskog olimpijskog pobjednika Billa Johnsona

Povodom smrti američkog skijaša Billa Johnsona, olimpijskog pobjednika u spustu iz Sarajeva 1984. godine, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić uputio je pismo sućuti veleposlanici Sjedinjenih Američkih Država u BiH, NJ.E. Maureen E. Cormack i obitelji Johnson. „Sarajevo i Bill će zauvijek ostati povezani uspjehom. Bill je na Olimpijadi u Sarajevu 1984. godine postao prvi američki skijaš koji se okitio zlatnom medaljom u spustu. Sarajevo je, s druge strane, te godine organiziralo najuspješnije zimske olimpijske igre do tada. Ova dva vrhunska uspjeha Čovjeka i Grada, vezala su ih i poslije Sarajevske olimpijade. Nažalost, Bill je doživio tešku nesreću u sportu koji je najviše volio, a Sarajevo strašnu četverogodišnju golgotu.

Obilježena tužna godišnjica ubojstva šestero djece u ulici Bosanska

U ulici Bosanska kod broja 4, u “C” fazi naselja Alipašino polje, u Općini Novi Grad, danas je, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti, obilježena tužna godišnjica ubojstva šestero djece. Tim povodom, u ime Grada Sarajeva, gradski vijećnici Enes Husejnović i Vernes Ćosić odali su počast i položili cvijeće na mjesto stradanja. Cvijeće je položio i  gradski vijećnik, predstavnik Udruge roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., te vijećnik Općinskog vijeća Stari Grad Alija Hodžić. Na tom mjestu je, 22. siječnja 1994. godine, od eksplozivnog djelovanja tri minobacačke granate ispaljene s agresorskih položaja, ubijeno šestero djece, a šestero ih je ranjeno, dok su se sanjkali. 

Tiskovna konferencija gradonačelnika Komšića o financiranju gradskih kapitalnih projekata predviđeni Nacrtom Proračuna Grada Sarajeva za 2016. godinu

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić sa zamjenikom Abdulahom Skakom i pomoćnicom za financije, Amelom Kolovrat, u ponedjeljak 25.01.2016. godine u 11.00 sati, održat će tiskovnu konferenciju, kako bi javnost upoznali s iznosom sredstava predviđenim Nacrtom Proračuna Grada Sarajeva za 2016. godinu za realizaciju gradskih kapitalnih projekata: nastavak izgradnje gradske biciklističke staze, revitalizacija Trebevićke žičare, projektiranje i izrada signalizacije za slijepe i ostale invalidne osobe, projektiranje i sanacija fasada, održavanje i uređenje vodotokova na području grada, EYOF 2019., stipendiranje djece iz socijalno ugroženih obitelji, financiranje javnih kuhinja u gradu i dr.

Gradonačelnik Komšić povodom godišnjice smrti Kemala Montena položio cvijeće i odao počast velikom umjetniku i dobitniku Šestoaprilske nagrade

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić posjetio je danas, na godišnjicu smrti Kemala Montena, mjesto njegovog ukopa u Aleji velikana na gradskom groblju „Bare“, te položio cvijeće i odao počast ovom velikom umjetniku,  kantautoru i dobitniku Šestoaprilske nagrade. „Godina dana je prošla. Zaista smo žalosni. Kemo se nije štedio, to svi znamo. Nesebično se davao prijateljima, a posebno glazbi. Naš Kemo je ponos grada i države“, istakao je gradonačelnik Komšić.