Zamjenik gradonačelnika Skaka predstavio novu kabinu Trebevićke žičare izloženu ispred Vijećnice

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Abdulah Skaka danas je ispred gradske Vijećnice predstavio prvu kabinu – panoramsku gondolu Trebevićke žičare. Ova mini-instalacija bit će izložena kako bi se građani Sarajeva mogli upoznati sa njenim izgledom i tehničkim karakteristikama. „Jedan od osnovnih razloga zašto sam preuzeo funkciju zamjenika gradonačelnika bila je ta da se aktivno uključim u proces izgradnje žičare. Sedam mjeseci nakon preuzimanja mandata, od gotovo izgubljenog projekta mi danas ulazimo u fazu građenja”, naglasio je Skaka, te dodao da je kompletan proces izgradnje žičare bio transparentan – od međunarodnih tendera do domaćih javnih poziva.

„Sve vrijeme je cjelokupna javnost bila uključena, redovno se obavještavalo o aktivnostima”, kazao je Skaka, te izrazio nadu da će nova gradska administracija nastaviti ovim tempom da radi na kapitalnim investicijama koji imaju i simbolički, turistički i infrastrukturalni kapacitet Sarajeva kao glavnog grada.

Mufid Garibija, projektant dolazne i polazne stanice Trebevićke žičare kazao je da će cijela žičara biti panoramska, te će stanicama i gondolama dominirati staklo, što će doprinijeti užitku posjetilaca u pogledu na Sarajevo. „Gondole će biti u bojama olimpijskih krugova i oslikavat će jedinstvo i multietničnost Sarajeva“,  kazao je Garibija.

Trebevićka žičara predstavljat će najmodernije postrojenje koje će Sarajevo dobiti. Činit će je 33 kabine, svaka sa po 10 mjesta, kapaciteta 1.200 putnika na sat. Umjesto nekadašnjih 12 minuta, novom žičarom će se stizati na Trebević za 7 minuta i 15 sekundi. Za razliku od stare, nova žičara neće stvarati buku, koristit će malo energije, ekološki će biti prihvatljiva…

Abdulah Skaka u ime Grada Sarajeva na dočeku bh. reprezentativaca u sjedećoj odbojci

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci, koja je osvojila srebro na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru, sutra, 20.09. (utorak) se vraća u Bosnu i Hercegovinu. Glavni doček bh. reprezentativaca biće organizovan na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u 12.35 sati, gdje će ih dočekati i pozdraviti zamjenik gradonačelnika Abdulah Skaka u ime Grada Sarajeva. Dogradonačelnik Skaka će prisustvovati i press konferenciji planiranoj u 13.00 sati, također na Aerodromu.

Pozivamo Vašu ekipu da medijski poprati ovaj događaj i o njemu obavijesti javnost

Čestitka dogradonačelnika Skake bh. reprezentativcima u sjedećoj odbojci na osvojenoj srebrenoj medalji

Zamjenik gradonačelnika Abdulah Skaka u ime Grada Sarajeva uputio je čestitku reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci povodom osvajanja srebra na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru: „Olimpijsko Sarajevo, cijelo sportsko Sarajevo i ja lično kao zamjenik gradonačelnika želim vam uputiti najiskrenije čestitke na osvojenoj petoj olimpijskoj medalji. I ovo treće srebro potvrda je veličine izuzetnih sportista i ljudi koji zaslužuju naše poštovanje.

Grad Sarajevo će kao i uvijek nastaviti podržavati višestruke evropske, svjetske i olimpijske prvake koji su svojim uspjesima i zalaganjem doprinijeli promociji grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine“, istaknuo je dogradonačelnik Skaka u čestitci.