Gradonačelnik Istanbula najavio podršku projektu Bijele tabije, te rješavanju problema vodosnabdjevanja i saobraćaja u Sarajevu

Nakon danas održanog bilateralnog sastanka sa dogradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom i premijerom KS Elmedinom Konakovićem koji je održan u Vijećnici, gradonačelnik Istanbula, Kadir Topbas je u izjavi za medije najavio podršku projektu Bijele tabije, te rješavanje problema pitke vode i saobraćaja u Sarajevu. „Veza između Sarajeva i Istanbula je srdačna i topla i trudit ćemo se da nastavimo saradnju između ova dva pobratimska grada”, istakao je Topbas, te dodao da je ovo uzvratna posjeta pobratimskom gradu čija je delegacija jedna od prvih koja je posjetila Istanbul nakon nemilih događaja 15. jula, pokušaja državnog udara.

Zamjenik gradonačelnika Skaka potvrdio je dobre i kvalitetne odnose ova dva grada ističući da će u budućnosti sarađivati u oblasti rekonstrukcije Bijele tabije te razvoju turizma.


„Grupa stručnjaka iz Istanbula u narednom periodu doći će da pogleda arheološku iskopinu Bijele tabije, te ćemo zajedno sa administracijom Grada Istanbula ući u realizaciju ovog projekta koji je izuzetno značajan za Grad Sarajevo”, kazao je Skaka.


Premijer Konaković je kazao da je Turska najbrže rastuća ekonomija u svijetu i da je u posljednjih deset godina postala jedna od svjetskih sila. Između ostalog, Konaković je najavio saradnju ova dva grada u mnogim poljima, među kojima s najbitnija, turizam i obrazovanje.

Dogradonačelnik Skaka dočekao gradonačelnika Istanbula Kadira Topbaša na sarajevskom Aerodromu

Gradonačelnik Istanbula Kadir Topbas upravo je sletio na sarajevski aerodrom gdje ga je dočekao zamjenik gradonačelnika Abdulah Skaka.

Dogradonačelnik Skaka je poželio toplu dobrodošlicu starom i osvjedočenom prijatelju Sarajeva, koji je sa svojim saradnicima doputovao u zvaničnu jednodnevnu posjetu bh. prijestolnici.

Dogradonačelnik Skaka izrazio je zadovoljstvo što prijateljima iz Istanbula danas u zajedničkoj šetnji i obilasku grada može pokazati ljepote i znamenitosti grada, te ga upoznati sa nekim od infrastrukturalnih projekata Grada Sarajeva.

Nakon bilateralnog susreta na kojem će se razgovarati o budućim vidovima saradnje dva grada koja će iduće godine obilježiti 20 godina pobratimskih veza, u 16.00 sati u Vijećnici bit će upriličene zajedničke izjave za medije dogradonačelnika Skake, gradonačelnika Istanbula Topbasa i premijera KS Elmedina Konakovića.

 

Grad Istanbul će pomoći pri restauraciji Bijele tabije, te finansirati izgradnju džamije koja je nekada bila u sklopu ovoga kompleksa

Gradonačelnik pobratimskog grada Istanbula Kadir Topbas jednodnevnu posjetu Sarajevu započeo je obilaskom Bijele tabije u pratnji zamjenika gradonačelnika Abdulaha Skake. Dogradonačelnik Skaka je gostu iz Istanbula prezentirao projekat Bijela tabija. „Revitalizacijom ovog vrijednog kulturno-historijskog spomenika vratili bi mu autentičan izgled, stvorili atraktivan sadržaj za održavanje kulturnih manifestacija i povećali turističke resurse Sarajeva”, istaknuo je Skaka i dodao da je Grad Sarajevo uradio idejni projekat kompleksa Bijela tabija koji će danas biti prezentiran delegaciji Istanbula u Vijećnici.

Međutim, arheološka istraživanja  u koje je Grad Sarajevo utrošio preko milion maraka su obustavljena, jer su pronađeni temelji nekadašnje džamije na ovoj lokaciji. Skaka je pozvao stručnjake iz Istanbula da se uključe u ovaj projekat obzirom na iskustvo i dugogodišnje partnerstvo u restauraciji historijskih objekata u Sarajevu.

Međutim, arheološka istraživanja  u koje je Grad Sarajevo utrošio preko milion maraka su obustavljena, jer su pronađeni temelji nekadašnje džamije na ovoj lokaciji. Skaka je pozvao stručnjake iz Istanbula da se uključe u ovaj projekat obzirom na iskustvo i dugogodišnje partnerstvo u restauraciji historijskih objekata u Sarajevu.

Gradonačelnik Topbas na mezaru Alije Izetbegovića: Otpor koji je pružen u ovom gradu je primjer cijelom svijetu

Dogradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, premijer KS Elmedin Konaković i gradonačelnik Istanbula Kadir Topbas položili su vijence, te učenjem Fatihe odali počast šehidima i poginulim braniteljima na mezarju “Kovači” i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva R BiH, Alije Izetbegovića.

Na mezaru prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića, gradonačelnik Istanbula je kazao: “Sjećamo se svih naših šehida, a posebno Alije Izetbegovića. Otpor koji je pružen u ovom gradu je primjer cijelom svijetu. Ne smije se zaboraviti i stalno se mora podsjećati. Nove generacije moraju dobro poznavati svoju historiju. Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali u otporu i u postratnom periodu restauracije i obnove. Uz vas smo, spremni smo i želimo pružiti punu podršku u svemu što god vam treba“.

Gradonačelnik Topbas je u pratnji svojih domaćina potom posjetio Muzej Alija Izetbegović. Gost iz Istanbula je vrlo emotovno i sa izuzetnom pažnjom pogledao izložbu posvećenu životnom putu Alije Izetbegovića, te se upisao u knjigu utisaka.


Dogradonačelnik Skaka bio domaćin gradonačelniku Istanbula u šetnji gradom

U pratnji svog domaćina dogradonačelnika Abdulaha Skake, gradonačelnik Istanbula Kadir Topbas prošetao je gradom Sarajevom od Vječne vatre do Vijećnice, pozdravljajući se sa građanima i turistima, koji su mu izrazili srdačnu dobrodošlicu.Nakon što su klanjali podne u Begovoj džamiji, obišli su Gazi Husrev-begovu biblioteku, gdje mu je poklonjen reprint izdanje musafa Fadil paše Šerifovića. Tokom posjete Muzeju Srebrenica na dar je dobio Monografiju Srebrenice. Autor fotografija koje se nalaze u Muzeju, Tarik Samarah, goste je upoznao sa svojom stalnom postavkom koja omogućava uvid u genocid koji se desio u Srebrenici.

Prolazeći Saračima, zaustavili su se u radnji porodice Kalajdžisalihović, čiji su zaštitni znak čuvene sarajevske papuče „paun“ preko 200 godina.  Dogradonačelnik Skaka je kupio par za suprugu Kadira Topbaša, koji ju je prije toga nazvao i pitao za broj i boju. Broj je 40, a između teget, bordo i zelene boje izabrao je teget, te rekao: „Sad mogu kući i zakasniti“!

Tokom šetnje Baščaršijom, Topbaš je obišao Sebilj i Bezistan te se na kratko zaustavio u Kazandžiluku, gdje je posjetio zanatsku radnju Nasira Jabučara koji mu je darovao prigodan poklon – set za tursku kafu.

Gradonačelnik Topbaš je sa dogradonačelnikom Skakom na kraju šetnje gradom posjetio Vijećnicu, gdje je bio upoznat sa historijatom i procesom obnove ovog gradskog simbola i sve privlačnije turističke atrakcije Sarajeva.

Obilazak kuće Alije Đerzeleza, bisera osmanske kulture

Gradonačelnik Istanbula Kadir Topbas izrazio oduševljenje ljepotom bisera osmanske kulture – kuće Alije Đerzeleza, koju je Kanton Sarajevo ustupio Gradu Istanbulu. Ovaj objekt kulturno-historijske vrijednosti podignut je u 17. stoljeću i građen namjenski, kao stambeni objekt za viđeniju i bogatu zanatlijsku porodicu.

Izgrađen je kao jednospratnica, sa svim elementima koji karakterišu stambenu arhitekturu osmanskog vremena, od tradicionalnih materijala – kamena, ćerpiča, drveta i kovanog željeza.