Dogradonačelnik Skaka upriličio prijem za članice Asocijacije žena Udruženja Bosna Sandžak iz Istanbula

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva, Abdulah Skaka upriličio je danas prijem za članice Asocijacije žena Udruženja Bosna Sandžak iz Istanbula, koje su u posjeti Bosni i Hercegovini. Tokom sastanka razgovaralo se o mogućnostima bratimljenja škole iz Istanbula i Dobrinjske gimnazije u cilju jačanja veza između Bošnjaka u Sarajevu i Istanbulu, kao i očuvanje bosanskog jezika među pripadnicima mlađe generacije.

Također, u okviru ove posjete Asocijacija žena je posjetila školu za djecu sa posebnim potrebama u Sarajevu te donirala opremu za rad sa autističnom djecom.

Na osnovu dogovora postignutih u Istanbulu sa predstavnicima Odjela za kulturu Grada Istanbula, dogradonačelnik Skaka je predložio saradnju Grada Istanbula, Grada Sarajeva i Udruženja Bosna Sandžak u cilju organizovanja dana Kulture Sarajeva i Bosne u Istanbulu, te naglasio da bi pomoć asocijacije u organizaciji ovog kulturnog događaja bila jako značajna.

Gradonačelnik Komšić položio cvijeće i odao počast ubijenim civilima na Kazanima i na mezarju pripadnika specijalnih snaga u Velikom parku

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić danas je zajedno sa  delegacijom Srpskog građanskog vijeća – Pokretom za ravnopravnost u BiH  obišao spomen-obilježje Kazani na Trebeviću.Tom prilikom delegacije su položile cvijeće i odale počast ubijenim civilima. „Ovo je težak dan jer se sjećamo žrtava i onoga što se ovdje desilo. Ovo je dokaz da se u jednoj pravičnoj odbrani grada mogu desiti zločini ako odgovorni ljudi o tome ne vode računa i ako ih povede strast za osvetom ili nekom politikom”, rekao je Komšić.

Gradonačelnik Komšić podsjetio je da je Gradsko vijeće Grada Sarajeva još 2012. donijelo Odluku da je spomen-obilježje na Kazanima od interesa za Grad, kao i odluku o mikrolokaciji gdje bi se spomenik podigao.

„Ono što nije uređeno je sadržaj spomen-ploče uz imena stradalih ljudi. Mi nismo dobili imena iako smo ih tražili od nekih institucija. Moramo konsultovati historičare da se borba za Sarajevo ne poistovijeti sa Kazanima, ali da se kaže da se desio zločin”, rekao je Komšić.

Prilikom polaganja cvijeća i odavanja počasti na mezarju pripadnika specijalnih snaga smrtno stradalih u akciji Trebević II 26. oktobra 1993. godine u pokušaju hapšenja Mušana Topalovića Cace, gradonačelnik Komšić je naglasio da je svirepo ubistvo pripadnika specijalnih snaga, koji su se nosili i obračunavali sa nosiocima i organizatorima zločina koji se desio na obroncima Sarajeva, zapravo samo nastavak onoga što se desilo na Kazanima.


„U tom periodu, oktobar – novembar 1993. godine, Sarajevo je bio talac tih snaga, koje su istina, branile Sarajevo, ali su u okviru te odbrane grada napravile zločine koje nisu smjeli“, istakao je Komšić.

Ženski fudbalski klub SFK 2000, KUD “Bulbul” i Ali Lafcioglu dobitnici priznanja „Plaketa Grada Sarajeva“, a Muhamed Kunovac dobitnik Nagrade „Graham Bamford“

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na danas održanoj 43. sjednici kojom je predsjedavao Suljo Agić, predsjedavajući Gradskog vijeća, usvojilo Odluku da se priznanje „Plaketa Grada Sarajeva, u oblasti sporta, dodijeli Ženskom fudbalskom klubu  SFK 2000 Sarajevo. Priznanje „Plaketa Grada Sarajeva”, u oblasti kulture, dodijeljeno je Kulturno umjetničkom društvu „Bulbul“ Sarajevo, te je  priznanje „Plaketa Grada Sarajeva”, u oblasti obrazovanja, dodijeljeno je prof. Aliju Lafcioglu. Gradsko vijeće je, na današnjoj sjednici, usvojilo Odluku o dodjeli Nagrade „Graham Bamford“ Muhamedu Kunovcu.

Gradski vijećnici su, u nastavku sjednice, usvojili Odluku o pristupanju izradi Regulacionog plana “Sarajevogas-Bosnalijek”.

Na današnjoj sjednici, po hitnom postupku, usvojena je Odluka o uspostavljanju saradnje između Grada Sarajeva i Grada Skoplja. Ovom Odlukom je, Sporazumom o bratimljenju, saradnja između Grada Skoplja i Grada Sarajeva podignuta na veću razinu.

Po hitnom postupku, usvojena je i Odluka o uspostavljanju saradnje između Grada Teherana i Grada Sarajeva, s ciljem jačanja prijateljstva i unaprjeđenja međusobne saradnje na svim područjima od interesa za građane ovih gradova.

Dalje su gradski vijećnici razmotrili, te usvojili, Izvještaj o preduzetim aktivnostima i toku priprema za održavanje EYOF 2019 za period 01.07.- 30.09.2016. godine.
Razmotreni su i usvojeni redovni izvještajni akti i to Izvještaj o primjeni odluke o upotrebi grba, imena i isticanju zastave Grada Sarajeva, Periodični izvještaj o aktivnostima Grada Sarajeva na planu međunarodne saradnje, Izvještaj o saradnji i odnosima organa Grada Sarajeva sa vjerskim zajednicama i crkvama, te Izvještaj o realizaciji Programa mjera i aktivnosti na unaprjeđenju kvaliteta života stanovnika grada Sarajeva u trećoj životnoj dobi.
Zatim su gradski vijećnici  razmotrili Nacrt Programa rada Gradskog vijeća Grada Sarajeva za 2017. godinu, te ga, svojim zaključkom, uputili u javnu raspravu u trajanju do 21. novembra 2016. godine.
U javnu raspravu, u trajanju od 30 dana, upućen  je i Nacrt Odluke o usvajanju Regulacionog plana „Rajlovac III“ s Nacrtom Odluke o provođenju Regulacionog plana  „Rajlovac III“.
Dalje je primljena k znanju Informacija o pripremljenosti javnih komunalnih preduzeća i drugih službi za zimski period.

Na današnjoj sjednici, kao i obično, pokrenut je veći broj inicijativa i upućena su određena vijećnička pitanja.
Tako je, između ostalih, Komisija za spomenike uputila inicijativu Gradskom vijeću da, svojim zaključkom, zaduži Gradonačelnika da pokrene aktivnosti kako bi Grad Sarajevo podigao spomenik osnivaču Grada Sarajeva Isa-beg Ishakoviću.

Gradski vijećnik  Velija Katica je, u ime Kluba gradskih vijećnika SDA, uputio inicijativu da se gosp. Edmondu Offerman dodijeli priznanje „Počasni građanin Grada Sarajeva“, obzirom da će gosp. Offerman donirati novčana sredstva za izgradnju Trebevičke žičare, koja predstavlja simbol Grada Sarajeva.  Inicijativu su podržali gradski vijećnici i time je postala inicijativom Gradskog vijeća.
Grad Sarajevo
Gradsko vijeće
Hamdije Kreševljakovića 3
71 000 Sarajevo
tel: 033/216 659
fax: 033/217 546
e-mail: gsgv@sarajevo.ba

Zbog prijema kojeg organizuje Ambasada Austrije u BiH 26. oktobra nema posjeta Vijećnici

Molimo Vas da putem Vaše medijske kuće obavijestite građane i goste grada da će u srijedu 26. oktobra 2016. sarajevska Vijećnica biti zatvorena za posjete zbog prijema kojeg organizuje Ambasada Austrije u BiH povodom proslave Nacionalnog dana Austrije.

Od četvrtka, 27. oktobra, Vijećnica će ponovo biti otvorena za posjetioce u svom standardnom radnom vremenu od 10 do 20 sati.

 

Mališani vrtića „Makovi” u posjeti gradonačelniku Ivi Komšiću

101417Gradsku upravu Grada Sarajeva i gradonačelnika Ivu Komšića posjetili su danas naši najmlađi sugrađani, petnaestero djece vrtića „Makovi“, koji djeluje pri Javnoj ustanovi „Djeca Sarajeva”. U pratnji djece bile su odgajateljica Jasmina Šerak i socijalna radnica Amela Buljubašić.

Kao pravi gosti, mališani su gradonačelniku darovali sliku koju su zajednički izradili, ali i znatiželjno postavili brojna pitanja. Ema i May Lu’lu su otpjevale pjesmu o zavičaju, a Tajra je znala da je Sarajevo glavni grad. Dječaci navijaju za „Sarajevo” ili „Želju”, a nekima je draga i „Barcelona”.

Komšić je govorio o svom jednom radnom danu, te o tome kako je biti gradonačelnik Sarajeva. Nakon ugodnog druženja, gradonačelnik je djeci poklonio značke Grada Sarajeva: „Ne smijete ih izgubiti. Možda će neko od vas jednom postati gradonačelnik ili gradonačelnica”, kazao je Komšić.

101418

Gradonačelnik je ovom prilikom uposlenicima JU „Djeca Sarajeva” zahvalio na izuzetnom angažmanu u radu sa djecom tokom proteklih 71 godinu: „Vrtić je ustanova koja omogućava djeci da se igraju i druže, te kvalitetno pripremaju za školu“, kazao je Komšić.

Kako bi uslovi za boravak djece u vrtićima bili još bolji, Grad Sarajevo je sa 20.000 KM podržao nabavku opreme za kuhinje u kojima se spremaju obroci, kao i nove transportne posude za dostavljanje hrane za vrtiće koji djeluju u sklopu JU „Djeca Sarajeva“.

101419

 

Najava održavanja 43. sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva

Obavještavamo Vas da će se 43. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva održati u srijedu 26.10.2016. godine u 10.00 sati, u objektu Grada Sarajeva – Ovalna sala Gradskog vijeća, ulica Hamdije Kreševljakovića broj 3/1.

Za sjednicu je predložen sljedeći:

DNEVNI RED

1. Prijedlog Odluke o dodjeli priznanja „Plaketa Grada Sarajeva“ (Ženski fudbalski klub SFK 2000 Sarajevo)
2. Prijedlog Odluke o dodjeli priznanja „Plaketa Grada Sarajeva“ (KUD “Bulbul” Sarajevo)
3. Prijedlog Odluke o dodjeli priznanja „Plaketa Grada Sarajeva“ (Ali Lafcioglu)
4. Prijedlog Odluke o dodjeli Nagrade „Graham Bamford“ (Muhamed Kunovac)
5. Prijedlog Odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana “Sarajevogas-Bosnalijek”
6. Izvještaj o primjeni Odluke o upotrebi grba, imena i isticanju zastave Grada Sarajeva
7. Izvještaj o preduzetim aktivnostima i toku priprema za održavanje EYOF 2019 za period 01.07.-30.09.2016. godine
8. Periodični izvještaj o aktivnostima Grada Sarajeva na planu međunarodne saradnje
9. Izvještaj o saradnji i odnosima organa Grada Sarajeva sa vjerskim zajednicama i crkvama
10. Izvještaj o realizaciji Programa mjera i aktivnosti na unaprjeđenju kvaliteta života stanovnika grada Sarajeva u trećoj životnoj dobi
11. Nacrt Programa rada Gradskog vijeća Grada Sarajeva za 2017. godinu
12. Nacrt Odluke o usvajanju Regulacionog plana „Rajlovac III“ s Nacrtom Odluke o provođenju Regulacionog plana  „Rajlovac III“
13. Informacija o pripremljenosti javnih komunalnih preduzeća i drugih službi za zimski period
14. Vijećnička pitanja i inicijative

Uz poziv za sjednicu, kao informativni materijal, dostavljeno je
– Očitovanje na preduzete aktivnosti na realizaciji datih preporuka po Konačnom Izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja Grada Sarajeva za 2015. godinu, a  koje je Gradonačelnik uputio Uredu za reviziju institucija Federacije BiH zajedno sa izvještajima nadležnih radnih tijela Gradskog vijeća.

Grad Sarajevo
Gradsko vijeće
Hamdije Kreševljakovića 3
71 000 Sarajevo
tel: 033/216 659
fax: 033/217 546
e-mail: pr-gradskovijece@sarajevo.ba

Delegacija Grada Sarajeva u službenoj posjeti gradu Makarska

U povodu obilježavanja Dana Grada, gradski vijećnici Grada Sarajeva Jusuf Lošić i Enes Husjenović prisustvovali su Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Makarske. Delegacija Grada Sarajeva je prisustvovala i drugim protokolarnim događajima iz programa ove manifestacije.

Grad Sarajevo
Gradsko vijeće
Hamdije Kreševljakovića 3
71 000 Sarajevo
tel: 033/216 659
fax: 033/217 546
e-mail: pr-gradskovijece@sarajevo.ba

Predstavnici Grada Sarajeva i preduzeća EYOF predstavili program aktivnosti predstojeće Olimpijade mladih članovima Koordinacione komisije EOK-a

Predstavnici Grada Sarajeva i  preduzeća EYOF  su na sastanku Koordinacione komisije EOK-a održanog u sklopu Generalne skupštine EOK-a u Minsku, prezentirali izvještaj o dosad urađenim aktivnostima, te predstavili naredne korake u pogledu dinamiziranja aktivnosti u pripremama EYOF Sarajevo i Istočno Sarajevo 2019. Pored predstavnika Grada i EYOF-a, sastanku su prisustvovali i čelnici OK BiH predvođeni predsjednikom Marijanom Kvesićem, te EYOF menadžer Katerina Niceva i član Komisije EOK-a Josef Liba.

Tom prilikom je najavljena i posjeta gradovima domaćinima od strane v.d. predsjednika EOK-a, Janeza Kocijančiča zajedno sa članovima Koordinacione komisije kako bi se uvjerili u napredak organizacije i susreli se sa čelnicima vladinih institucija svih nivoa vlasti u BiH.

Predstavnici Grada Sarajeva i preduzeća EYOF predstavili program aktivnosti predstojeće Olimpijade mladih članovima Koordinacione komisije EOK-a

Predstavnici Grada Sarajeva i  preduzeća EYOF  su na sastanku Koordinacione komisije EOK-a održanog u sklopu Generalne skupštine EOK-a u Minsku, prezentirali izvještaj o dosad urađenim aktivnostima, te predstavili naredne korake u pogledu dinamiziranja aktivnosti u pripremama EYOF Sarajevo i Istočno Sarajevo 2019. Pored predstavnika Grada i EYOF-a, sastanku su prisustvovali i čelnici OK BiH predvođeni predsjednikom Marijanom Kvesićem, te EYOF menadžer Katerina Niceva i član Komisije EOK-a Josef Liba.

Tom prilikom je najavljena i posjeta gradovima domaćinima od strane v.d. predsjednika EOK-a, Janeza Kocijančiča zajedno sa članovima Koordinacione komisije kako bi se uvjerili u napredak organizacije i susreli se sa čelnicima vladinih institucija svih nivoa vlasti u BiH.