Grad Sarajevo sa svojim partnerima poziva na novogodišnji spektakl uz Dinu Merlina

bina-izvor-fotografije-wolfen

Pripreme oko Javnog dočeka Nove 2017. godine u organizaciji Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i četiri gradske općine, te organizacionog i produkcijskog tima koncerta Dine Merlina, ušle su u završnu fazu.

bina-izvor-fotografije-wolfen

bina-izvor-fotografije-wolfen

Sarajevo se sprema za do sada najspektakularniji novogodišnji doček na Trgu Bosne i Hercegovine kako i priliči glavnim gradovima. Najveća regionalna muzička zvijezda, Dino Merlin u svom rodnom gradu po prvi put u karijeri, svojim koncertom i timom, uz najnovije svjetske produkcijske standarde, sigurno će pružiti nezaboravan novogodišnji show sugrađanima, turistima i novinarima, koji su u velikom broju najavili dolazak iz svih krajeva BiH, susjednih zemalja i ostatka Evrope.

 

bina-2-izvor-fotografije-wolfen

bina-izvor-fotografije-wolfen

Na sreću, vrijeme je na našoj strani, razvedrilo se i pao je prvi snijeg. Organizacijski tim svo vrijeme vrijedno radi  kako bi 31. decembra sve bilo u savršenom redu.

Sve ovo podsjeća na dan uoči otvaranja ZOI 84., kada u Sarajevu nije bilo ni jedne pahuljice. Svi su mislili da od olimpijade neće biti ništa. Tu noć, 8. februara 1984. godine, pao je nezapamćen snijeg. Pomoć je došla s Neba. Svima je laknulo. Olimpijada je mogla početi. Želimo da ovogodišnjim dočekom na otvorenom krene pozitivna slika iz Sarajeva kao u vrijeme sarajevske olimpijade.

 

bina-3-izvor-fotografije-wolfen

bina-izvor-fotografije-wolfen

Novogodišnja čestitka gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića i slika sarajevskog vatrometa tačno u ponoć otići će širom BiH i svijeta kao zajednički buket lijepih želja za 2017. godinu. Takvo „lijepo lice“ Sarajeva prenijet će i mediji što će svakako doprinijeti da naredne godine bude još više turista i građana Sarajeva koji će željeti da Novu godinu dočekaju u bh. prijestolnici na otvorenom.

Grad Sarajevo sa svojim partnerima poziva svoje građane, turiste, goste, prijatelje da dođu na Trg Bosne i Hercegovine i da zajedno uz DJ duo After Affair, specijalne goste iz Londona Yehan Jehan, bend Divanhanu i Dinu Merlina, dočekamo Novu 2017. godinu.

Dogradonačelnik Skaka posjetit će gradske službe i majku prvorođene bebe u jednom od sarajevskih porodilišta

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Abdulah Skaka će u subotu 31.12.2016. godine, posjetiti dežurne ekipe gradskih službi za koje je Grad obezbijedio hranu i piće, zahvaliti im što će u prazničnoj noći biti na usluzi građanima, te poželiti im uspješnu i sretnu Novu 2017. godinu:

 

19.00 satiProfesionalna vatrogasna brigada KS (ul. Fehima ef. Čurčića 1)

 

19.30 sati – Prva policijska uprava MUP-a KS (ul.  Augusta Brauna 5)

 

 

20.00 satiJU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS (Kolodvorska 14)

 

 

Nakon Javnog dočeka Nove 2017. godine, dogradonačelnik Skaka će posjetiti majku prvorođene bebe u jednom od sarajevskih porodilišta, te sretnoj majci uručiti poklon bon i cvijeće, a dežurnim ljekarima i sestrama poželiti sretnu Novu godinu.

 

 

Pozivamo Vašu ekipu da medijski poprati ovaj događaj i o njemu obavijesti javnost

 

 

Kontakt osoba: Meliha Osmanagić iz Odjeljenja za odnose s javnošću Grada Sarajeva,  062 812 975

Gradonačelnik Ivo Komšić podijelio novogodišnje paketiće mališanima Dječijeg doma „Bjelave“

Gradonačelnik Sarajeva prof.dr. Ivo Komšić, zajedno sa načelnikom Općine Centar, Nedžadom Ajnadžićem, danas je posjetio Dječiji dom „Bjelave“ i povodom predstojećih novogodišnjih praznika, mališane ove ustanove obradovao poklon-paketićima.

 101479

 

Oko hiljadu novogodišnjih paketića, koje Grad Sarajevo godinama obezbjeđuje i daruje djeci bez roditeljskog staranja, djeci koja su u stanju socijalne potrebe, djeci s posebnim potrebama i bolesnoj djeci, ove godine su obogaćena i prigodnim darovima: sveskama, privjescima, magnetima sarajevske “Magaze” (www.magaza.com.ba).

101477

„Najvažnije je da ova djeca u ovom danu uživaju. Paketići su dio njihove novogodišnje radosti, a Grad Sarajevo priredi ovakvu radost svake godine u ovo doba“, kazao je Komšić te posebno istakao rad odgajatelja s djecom ove ustanove.

101480

Mališani su se pripremili za ovaj susret sa gradonačelnikom priredivši mu priredbu u sklopu koje su otpjevali i odrecitovali pjesmice naučene u muzičkoj radionici Dječijeg doma „Bjelave“.

101478

Osim djece iz Dječijeg doma “Bjelave”, novogodišnje paketiće će dobiti mališani iz još 17 ustanova: Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize KS, Udruženja “Prosperitet Roma” Sarajevo, Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju, GuGu, Udruženja humanitarne organizacije ALTIUS, Udruženja oboljelih od multipleskleroze KS, Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece “Mjedenica”, Centra za kreativno odrastanje, Udruženja „Down SY“, SOS-Kinderdorf international Sarajevo, Udruženja oboljelih od cerebralne dječije paralize KS, Udruženja „EDUS“, Udruženja „OAZA“, Udruženja slijepih KS, Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“,  KCUS Pedijatrijska klinika i Udruženja distrofičara KS.

101481

101482

Dogradonačelnik Abdulah Skaka dobio zahvalnicu od Plivačkog kluba „SPID“

Dogradonačelnik Abdulah Skaka primio je danas u posjetu predsjednika Plivačkog kluba „SPID“ Amela Kapu. Dogradonačelniku Skaki je uručena zahvalnica za pomoć i podršku koju je pružio klubu, a samu zahvalnicu, odnosno motive u pozadini, uradila su djeca koja treniraju u klubu.

PK „SPID“ je prvi i jedini plivački klub za osobe sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini i ujedno predstavlja pozitivan primjer uspješne inkluzije.

„Kada sam početkom godine posjetio Amela i djecu koja treniraju,osjetio sam entuzijazam i pozitivnu energiju, znao sam da rezultati neće izostati. Djeca su za samo nekoliko mjeseci naučila plivati poput malih profesionalaca“, naglasio je Skaka.

Grad Sarajevo će i dalje pomagati PK SPID  sa nadom da će i drugi prepoznati pozitivan primjer rada sa osobama koje imaju invaliditet.

„Postoje mnoge teorije o inkluziji osoba sa invaliditetom posebno djece. Ono što radi PK SPID je primjer kako se to radi u praksi i na koji način se ruše predrasude. Tu su i razne medalje koje mogu biti motivacija, a možda neko od njih bude i u Tokiju 2020. godine“, rekao je Kapo.

Najava održavanja 45. sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva

Obavještavamo Vas da će se 45. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva održati u srijedu 28.12.2016. godine u 10.00 sati, u objektu Grada Sarajeva – Ovalna sala Gradskog vijeća, ulica Hamdije Kreševljakovića broj 3/1.

 

Za sjednicu je predložen sljedeći:

DNEVNI RED

 

 1. Prijedlog Programa rada Gradskog vijeća Grada Sarajeva za 2017. godinu
 2. Prijedlog Odluke o podizanju Spomen obilježja šehidima i poginulim borcima Općine Stari Grad Sarajevo
 3. Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o raspodjeli sredstava Budžeta Grada Sarajeva planiranih za rad klubova gradskih vijećnika
 4. Prijedlog Odluke o visini novčanog iznosa ‘’Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva’’ u 2017. godini
 5. Prijedlog Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o platama i naknadama u organima Grada Sarajeva
 6. Prijedlog Budžeta Grada Sarajeva za godinu
 7. Prijedlog Odluke o izvršavanju Budžeta Grada Sarajeva za godinu
 8. Prijedlog Odluke o pristupanju izradi Izmjena i dopuna Regulacionog plana ,,Kovačići – Centar” (skraćeni postupak)
 9. Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Odluku Gradonačelnika o opredjeljenosti uspostavljanja JPP
 10. Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Program obilježavanja 6. aprila – Dana Grada Sarajeva u 2017. godini
 11. Izvještaj o vršenju komunalnog inspekcijskog nadzora za period januar – decembar 2016. godine
 12. Izvještaj o saradnji i odnosima Grada Sarajeva sa nacionalnim manjinama
 13. Nacrt Odluke o pristupanju izradi Izmjena i dopuna Regulacionog plana ,,Kvadrant C1 – Marijin Dvor”
 14. Informacija o upravljanju i korištenju objekta Vijećnice za period januar – 17. oktobar 2016.

godine

 • Vijećnička pitanja i inicijative

 

Uz poziv za sjednicu, kao informativni materijal, dostavljena je:

 • Informacija o projektima koji su planirani u Budžetu Grada Sarajeva za 2016. godinu, a neće biti

realizovani do kraja budžetske godine.

 

Grad Sarajevo
Gradsko vijeće
Hamdije Kreševljakovića 3
71 000 Sarajevo
tel: 033/216 659

fax: 033/217 546

e-mail: pr-gradskovijece@sarajevo.ba

Čestitka gradonačelnika Ive Komšića povodom nastupajućeg blagdana Božića

U povodu nastupajućeg velikog kršćanskog blagdana Božića, gradonačelnik Ivo Komšić je u svoje i u ime Grada Sarajeva, uputio čestitku nadbiskupu Vrhbosanske nadbiskupije, kardinalu Vinku Puljiću, biskupu mons. dr. Peri Sudaru, provincijalu Franjevačke provincije Bosna Srebrena fra Jozi Marinčiću i predsjedniku Hrvatskog kulturnog društva „Napredak” mons. prof. dr. Franji Topiću.

„Predstojeći blagdan je blagdan nade i novog sretnijeg početka. Neka protekla teška godina ostane iza nas i neka nam ovaj blagdan ljubavi, mira, tolerancije i zajedništva, bude podsticaj da u narednoj damo maksimum kako bismo većom suradnjom, uvažavanjem i poštivanjem jedni drugih, oplemenili našu zajednicu. Neka Vama i svim katolicima u Sarajevu, Bosni i Hercegovini i izvan domovine, ovaj blagdan prođe u radosti obiteljskog zajedništva, miru i dobrom zdravlju“, istaknuo je gradonačelnik Komšić u svojoj čestitci.

Novogodišnji press gradonačelnika Ive Komšića: Uspio sam sačuvati status Sarajeva kao glavnog grada BiH i promovirati ga u svijetu

“Moja najteža zadaća, ali i najveći uspjeh je bio što nisam dozvolio da se ugasi Grad Sarajevo kao institucija, iako su to neki htjeli”, istaknuo je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić na danas održanoj tradicionalnoj novogodišnjoj press konferenciji u Vijećnici.

Sumirajući rezultate otkako je na funkciji gradonačelnika od 27. marta 2013. godine, Komšić je rekao da je naslijedio dug veći od dva i po miliona KM, a koji je do kraja te godine narastao na tri miliona. “Kad uporedimo ovaj dug sa visinom granta Kantona Sarajevo koji je iznosio pet miliona KM, to je bilo više od pola tog granta”, istaknuo je Komšić.

 

101472

 

 

 

 

 

Zahvaljujući izuzetnoj štednji i uloženim naporima, Grad je u 2014. ušao bez duga.

“Međutim, 2014. za nas je bila još šokantnija. Početkom aprila te godine KS prestao je da nas potpuno finansira. Ukinuo je grant pozivajući se na Federalni zakon o javnim prihodima, kojim je Grad Sarajevo isključen iz finansiranja kao lokalna jedinica. Ostali smo u vakuumu između obaveza Kantona i Federacije. Bili smo prepušteni sami sebi“, kazao je Komšić.

„Kao gradonačelnik našao sam se pred činjenicom da se Sarajevo kao glavni grad države treba ugasiti. Najviše napora uložio sam u to da spasim status Grada Sarajeva kao glavnog grada države i da osiguram njegovo finansiranje. I uspio sam. Svjedoci ste, Grad se nije ugasio, nismo zaključali vrata. Na Ustavnom sudu smo dobili Federaciju putem žalbe tako da od decembra 2015. Sarajevo ima stabilno finansiranje“, naglasio je gradonačelnik.

S ponosom je izjavio da je uspio sačuvati opstojnost Sarajeva kao glavnog grada države BiH i promovirati ga u svijetu.

„Zahvaljujući izuzetnoj međunarodnoj saradnji koju smo vodili tokom ove četiri godine, sa velikim zadovoljstvom moram reći da je danas Grad Sarajevo veoma poželjan partner u svijetu. Podigli smo njegov ugled, svakodnevno dobijamo zahtjeve za bratimljenjem, a time i donacije,“ rekao je prvi čovjek Sarajeva.

U nastavku press konferencije, govoreći o projektima koji su realizirani prethodnih godina, Komšić je spomenuo otvorenje Vijećnice.

“To je moj projekat, iako su neki o tome zlonamjerno govorili. Ja sam doveo Bečku filharmoniju kao poklon Sarajevu i njenim građanima. Da je nismo otvorili 9. maja 2014. sada bi joj fasada bila puna grafita, prozori polupani, a u podrumu bi bili drogeraši”, kazao je Komšić i dodao da je danas Vijećnica postala multimedijalni centar kulture grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine.

101473

 

 

 

 

 

 

Sarajevo je jedan od rijetkih gradova koji nije imao biciklističku stazu. “Ne bismo je mogli napraviti bez načelnika sarajevskih općina, Ministarstva saobraćaja KS i Direkcije za ceste. U narednom periodu ona će ići do Bentbaše. Važan projekat koji smo uradili je i postavljanje informativnih tabli na tramvajska stajališta kako bi svi turisti znali gdje se nalaze”, podsjetio je Komšić.

Kad je riječ o Trebevićkoj žičari, pravo građenja žičare Grad je dobio tek u januaru ove godine. “Projekti su gotovi, a italijanska firma Leitner već u svojoj fabrici gradi ono što je potrebno za žičaru. Imat ćemo jednu od najboljih žičara na svijetu jer je gradi najbolja firma”, istaknuo je gradonačelnik.

U bitne projekte Komšić je svrstao i  EYOF. Napomenuo je da je to važan projekat jer okuplja 1.500 učesnika, 5.000 gostiju i traži angažiranje svih nivoa vlasti. Podsjetio je da nijedna državna institucija nije željela stati iza tog projekta čija organizacija košta šest miliona eura.

„Osigurali smo finansijska sredstva za taj projekat. Sada su nam na moje veliko insistiranje pomogli i ostali državni organi. Ta se manifestacija više ne može dovesti u pitanje. Olimpijada mladih će se održati 2019. godine“, naglasio je gradonačelnik.

S obzirom na to da je bilo mnogo govora o novcu koji će se izdvojiti za organiziranje javnog dočeka Nove 2017. godine u Sarajevu, Komšić je kazao da je ugovor potpisan sa Magazom d.o.o. kojoj se uplaćuje novac za organizaciju dočeka Nove godine. Grad Sarajevo je izdvojio 100.000, a Kanton Sarajevo 150.000 KM.