Dado Delić biciklom nakon pređenih 13.500 kilometara stigao u Hirošimu

Grad Sarajevo sufinansirao je putovanje  bicikliste i avanturiste Dade Delića, koji je nakon pređenih 13.500 kilometara, jučer uspješno stigao u Hirošimu.

Delić je biciklom obišao svijet u okviru projekta „Biciklom kroz meridijane i paralele”.  Svoje putovanje Delić je započeo krajem aprila iz Tadžikistana, biciklom kroz Kirgistan, Indiju, Nepal, Mijanmar, Tajland, Kambodžu, Laos, Vijetnam, Kinu i na kraju Japan.

2 gift from Mayor of Sarajevo

Ispred Gradske vijećnice u Hirošimi Delića je dočekao zamjenik gradonačelnika Tetsuo Murota sa saradnicima.

Ovaj mladi entuzijasta zahvalio se domaćinima na ljubaznoj dobrodošlici uz uvjerenje da će njegova posjeta doprinijeti prijateljskim vezama između Sarajeva i Hirošime, te uručio poklon i pismo gradonačelnika Sarajeva, prof.dr. Ive Komšića.

1 arrival at Hiroshima City Hall

Nakon posjete Gradskoj vijećnici, Delić je zajedno s predsjedavajućim Fondacije za kulturu mira iz Hirošime Yasuyoshijem Komizoom  obišao Mirovni memorijalni park u znak odavanja počasti žrtvama atomskog bombardovanja. Nakon toga, posjetio je  Mirovni memorijalni muzej u pratnji zamjenika direktora muzeja, Shuichi Katom

6 with Deputy Mayor, Mr. Murota

Projektom putovanja kroz tajanstvene svjetove širom zemaljske kugle, Delić želi skrenuti pažnju javnosti na problem globalnog zatopljavanja, borbu za svijet bez granica, te promovirati biciklizam kao rekreaciju i ekološki prihvatljiv vid prijevoza.

9 with Chairperson of PCF, Mr. Komizo

7 at the hypocenter of A-bombing with Mr. Sugiura

8 with Chairperson of PCF, Mr. Komizo

Gradonačelnici Sarajeva i Hirošime potpisali su Deklaraciju o razmjeni iskustava i saradnji između Grada Hirošime i Grada Sarajeva u januaru ove godine s ciljem unapređenja razmjene iskustava u različitim oblastima i jačanja uzajamnog razumijevanja i prijateljstva ova dva grada i njihovih građana.