Gradonačelnik Skaka i ambasador Ogawa: konkretizovati saradnju između Sarajeva i Hirošime u oblasti kulture, turizma i upravljanjem otpadom

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka susreo se danas sa ambasadorom Japana u BiH, Nj. E. Kazuya Ogawom, koji mu je čestitao na izboru prvog čovjeka grada. Skaka se ovom prilikom zahvalio Vladi i narodu prijateljskog Japana, koji je kao jedan od najvećih bilateralnih donatora, odigrao značajnu ulogu u poslijeratnoj rekonstrukciji Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

101542

Gradonačelnik Skaka i ambasador Ogawa izrazili su zadovoljstvo uspostavljanjem prijateljskih odnosa između Sarajeva i Hirošime:

„Želja nam je da Deklaraciju o razmjeni iskustava i saradnji između dva grada, koju smo potpisali, stavimo što prije u funkciju i pokrenemo realizaciju dogovorenih vidova saradnje u oblasti upravljanja i reciklaže otpada, kulture i turizma“, istaknuo je gradonačelnik Sarajeva.

Skaka je iskazao spremnost da ova gradska administracija, u okvirima svojih mogućnosti, pruži što je potrebno za organizaciju manifestacije „Dani Japana u Sarajevu“, koja bi približila kulturu ove prijateljske zemlje građanima bh. prijestolnice.

101543

Ovom prilikom, ambasador Ogawa je pozvao gradonačelnika Sarajeva da učestvuje na 9. Generalnoj konferenciji Gradonačelnika za mir, od 7. do 10. avgusta ove godine u Nagasakiju, s obzirom na članstvo Sarajeva u međunarodnoj asocijaciji „Gradonačelnici za mir“ koja podržava program potpunog ukidanja atomskog naoružanja do 2020. godine.