Misli Sloboda pred slovenačkom publikom

Gradonačelnici Ljubljane i Sarajeva, Zoran Janković i Abudulah Skaka su u gradskoj vijećnici 21.03.2017. godine otvorili izložbu američke umjetnice bosanskohercegovačkog porijekla Edine Selesković. Pred slovenačkom publikom predstavljen je projekat Misli Sloboda koji je sinoć iz Ljubljane poslao  poruku mira i slobode ka cijeloj Evropi, Americi i svijetu. Ovaj projekat objedinjuje skulpturu, instalaciju, performans, svjetlo, zvuk, film, pisanu riječ ali i nove globalne komunikacijske tehnologije kako bi spojio mlade generacije sa univerzalnom snagom suvremene umjetnosti.

Projekat je iniciran u gradu Sarajevu 2015. a sada putuje u 30 gradova svijeta povezujući mlade ljude i suvremenu umjetnost, gradove i publiku.

studenti arhitekture

Projekat je osmišljen kao instalacija koja je sačinjena od više hiljada elemenata, skulptura mira, izrađenih pojedinačno od metala srebrne boje i postavljenih u impresivnoj formaciji jata u pokretu slobode bez granica: uvijek sa pogledom ka naprijed ka boljoj i svjetlijoj budućnosti. Svaki dio instalacije predstavlja snažan simbol, jer su skulpture formirane iz dvije metalne trake kao dvije ruke koje se spajaju ili dvije poruke koje se savijaju u prepoznatljivi oblik ptice.  Ipak, ovaj projekat je više od estetskog aspekta samih skulptura i instalacije, jer svaki element nosi na svojim krilima rukom pisane poruke.

instalacija

U prepunoj Vijećnici Grada Ljubljane, svoju podršku i učešće u projektu pružili su studenti arhitekture i likovne akademije koji su zajedno sa Edinom dizajnirali instalaciju jedinstvenu za prostor ove barokne zgrade. Učenici srednjih škola imali su priliku razgovarati sa Edinom o umjetnosti i način na koji ona ruši granice oko sebe, kroz seriju predavanja.  Učenici iz svakog grada gdje se instalacija predstavlja, su pozvani da pišu o tome šta za njih znači sloboda i kako oni vide svoju budućnost sa njom. Ove poruke instalacija nosi sa sobom i one nastavljaju svoj put dokazujući univerzalnu snagu umjetnosti novim generacijama. Projekat je podržala Američka ambasada u Sloveniji.

studenti Likovne akademije

Edina Selesković je rođena u Tuzli a od 1991. godine živi u SAD-u. Diplomirala je na akademiji CorcoranSchoolof Art na odsjeku skulpture. Njeni radovi su bili izloženi na više od 50 samostalnih i grupnih izložbi u SAD, Aziji i Europi. Dobitnica je mnogih svjetskih priznanja a sada živi i radi u New Yorku, Sarajevu i Tuzli.

Susret Skake i Jankovića u Ljubljani

Gradonačelnik Skaka boravio je u službenoj posjeti Ljubljani na poziv gradonačelnika Zorana Jankovića. Na radnom sastanku gradonačelnici Ljubljane i Sarajeva razgovarali su o unaprijeđenju odnosa između dva grada posebno u oblasti urbane infrastrukture. S tim u vezi dogovorena je saradnja i razmjena iskustva u oblasti komunalnih servisa i javnog prevoza a primjer Ljubljane kao dobre prakse koriste mnoge naprednije zemlje.

Gradonačelnik Janković naglasio je da Grad Ljubljana spreman prenijeti svoja iskustva, posebno u oblasti separacije otpada gdje odvojeno sakupljanje počinje već na kućnom pragu, čime se unaprijeđuje koncept zelene privrede a Ljubljana je prošle godine nosila epitet zelene prijestonice Evrope.

101553

“Imamo mnogo ideja  koje bi olakšale i unaprijedile svakodnevni život u  Sarajevu. Kao veliku prednost smatramo otvorenost Grada Ljubljane da nam svojim iskustvom pomogne u realizaciji tih ideja. Kroz ovakvu vrstu saradnje upoznajemo jedni druge, razmjenjujemo šta je ko bolje uradio i učimo jedni od drugih“, naglasio je Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Dogovorena je zajednička saradnja i u oblasti kulture. Posebno je zanimljiv način na koji je Ljubljana riješila pitanje obnove objekata od historijskog i kulturnog značaja, tako što je pored obnove data i nova savremena dimenzija.

101554

Postoji veliki broj pozitivnih stvari koje se mogu primjeniti  obostarano, dijeljenje međusobnih iskustava važno je  za ubrzavanje određenih procesa, zaključeno je na sastanku.

U  narednim danima Ljubljana bi trebala dobiti ulicu koja će nositi naziv Sarajevska, a delegacija Grada Ljubljanje boravit će u Sarajevu na obilježavanju 6. aprila – Dana grada Sarajeva.