Gradonačelnik Skaka primio ambasadora IR Iran Heidarija

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sa saradnicima primio je danas u gradskoj Vijećnici ambasadora Islamske Republike Iran u BiH, Nj. E. Mahmouda Heidarija, koji mu je čestitao na izboru prvog čovjeka Grada.

Ocijenjeno je da nedavno potpisanim Sporazumom o bratimljenju Sarajeva i Teherana u iranskoj prijestolnici potvrđeno tradicionalno prijateljstvo između Bosne i Hercegovine i Islamske Republike Iran, te uspostavljanje i širenje saradnje između glavnih gradova dvije države.

„Vjerujemo da ćemo tokom vašeg mandata biti svjedoci intenzivnog povezivanja glavnih gradova naših država, te se što više međusobno upoznati i što više iskoristiti međusobna iskustva“, istaknuo je ambasador Heidari te se zahvalio Gradskoj upravi Grada Sarajeva na pruženoj podršci u realizaciji kulturne manifestacije „Dani Irana u Sarajevu“, održanoj u gradskoj Vijećnici u februaru, tokom koje su građani i gosti grada imali priliku da prisustvuju koncertu tradicionalne iranske muzike i pogledaju izložbu iranskih umjetnika.

101557

Ambasador Heidari je pozvao gradonačelnika Skaku da prisustvuje Samitu gradonačelnika islamskih zemalja krajem aprila koji se održava u iranskom gradu Mashadu, koji je izabran za kulturnu prijestolnicu islamskog svijeta u 2017. godini. Na Samitu će biti predstavljene najbolje prakse i održiva rješenja u oblastima kao što je urbano planiranje, prijevoz, energetske uštede, zaštita okoliša, prava građana, turizam i upravljanje otpadom.

Gradonačelnik Skaka je potvrdio obostranu naklonost i veliko prijateljstvo između naroda i država IR Iran i BiH i dva grada, Sarajeva i Teherana.

„Zainteresirani smo za nastavak saradnje u oblasti kulture, turizma, kao i za definisanje konkretnih budućih odnosa i projekata, koje bi realizirali na obostrano zadovoljstvo naših građana“, poručio je gradonačelnik.

Skaka je ovom prilikom zamolio ambasadora da prenese poziv gradonačelniku Teherana da posjeti glavni grad Bosne i Hercegovine.

 

Unapređenje saradnje između SERDE i Grada Sarajeva

Gradonačelnik Grada Sarajeva, Abdulah Skaka, zajedno sa svojim saradnicima, održao je danas sastanak sa direktorom Sarajevske razvojne agencije SERDE, Šefkijom Okerićem. Tema sastanka je međusobna saradnje između Grada Sarajeva i SERDE. Nakon razgovora o projektima na kojima je saradnja već uspješno ostvarena, predloženi su novi projekti i oblasti za saradnju u narednom periodu.

SERDA 1

Na sastanku je spomenuta i mogućnost da se, kako zaposlenici Grada Sarajeva, tako i predstavnici drugih institucija, upute na edukaciju u Projektnu akademiju koju organizuje SERDA, kako bi se napravila mreža osoba koji su osposobljeni za pisanje projekata i apliciranje na međunarodne fondove.

SERDA 2

Turizam je oblast u kojoj bi se mogla najbolje ostvariti saradnja između Grada i SERDA-e. Pored turizma, razgovarano je i o projektima koji se tiču inkluzije, preduzetništva, komunalne čistoće, historije grada Sarajeva te Mreže gradova u BiH.