Za 6. april, Dan grada Sarajeva, druženje s gradonačelnikom uz kafu, te zabava na otvorenom „Volim Sarajevo“

„Kafa sa gradonačelnikom“ na Baščaršijskom trgu i zabava na otvorenom „Volim Sarajevo“ ispred BBI Centra, koje će se održati 6. aprila, samo su neke od manifestacija u sklopu Programa obilježavanja Dana grada Sarajeva. Ovo je između ostalog rečeno na danas održanoj press konferenciji na kojoj su se novinarima obratili gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Igor Gavrić, predsjednik Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade u 2017. Velija Katica, pomoćnica gradonačelnika za obrazovanje, kulturu i sport Amina Deljković, te Nedim Lipa, autor manifestacije „Volim Sarajevo“. Press konferenciji prisustvovali su i zamjenici gradonačelnika Ivica Šarić i Milan Trivić.

Grad Sarajevo će u četvrtak 6. aprila proslaviti svoj rođendan, a time obilježiti i 555 godina od osnivanja grada i tako se prisjetiti Isa bega Ishakovića, utemeljitelja urbanog Sarajeva, 72 godine od oslobođenja grada od fašizma i 25 godina od početka opsade Sarajeva, jedne od najdužih opsada u historiji ratovanja i najduže opsade jednog glavnog grada, koja je trajala 1.425 dana. Čelnici Grada će položiti cvijeće i odati počast šehidima i poginulim braniteljima Sarajeva, koji su svoje živote ugradili u temelje ovog lijepog i nikad pokorenog grada.

 101609

“Ove godine pripremljen je izuzetno bogat program pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva. Pozivam građane Sarajeva da nam se pridruže i da taj dan provedemo svi zajedno svečano i budemo pravi domaćini gostima, te pokažemo da je Sarajevo kao turistička destinacija, prema pisanju svjetskih i regionalnih medija, ove godine jedna od top destinacija“, istaknuo je gradonačelnik Skaka.

Dan grada, ove godine će zajedno s nama obilježiti i brojni gosti iz pobratimskih i prijateljskih gradova: Budimpešte, Dubrovnika, Zagreba, Pule, Prata, Novog Pazara i istanbulske Općine Fatih, te iz bh. gradova: Brčkog, Zenice, Mostara i Zvornika.

 101610

Predsjedavajući GV-a Gavrić najavio je održavanje Svečane sjednice Gradskog vijeća u Vijećnici 6. aprila s početkom u 19.30 sati, koju će građani Sarajeva moći pratiti u direktnom TV prenosu na BHT 1, TVSA i N1. „Ponosni smo što će svečanost iz Vijećnice po prvi put direktno prenositi BHT1, što Sarajevo kao glavni grad države Bosne i Hercegovine to i zaslužuje“, kazao je Gavrić.

101611

U svom obraćanju Velija Katica je podsjetio na ovogodišnje dobitnike Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2017.g.: UdruženjeFamaMetodologija za doprinos u oblasti nauke i obrazovanja,  Edin Dervišhalidović – Dino Merlin za doprinos u oblasti kulture i umjetnosti i Udruženje za zaštitu historijskih vrijednostiHABER za doprinos u drugim oblastima rada i stvaralaštva. PriznanjePočasni građanin Grada Sarajeva”, dodijelt će se dr. Edmondu Offermannu, koji je dao je ogroman doprinos projektu Trebevićka žičara.

Pomoćnica gradonačelnika Deljković zvanično je predstavila Program obilježavanja 6. aprila kojeg čine 13 sportskih i kulturnih manifestacija. „Ovog vikenda već su održane tri sportske manifestacije: plivački miting, Steleksijada i turnir u streljaštvu za osobe sa invaliditetom. U periodu od 5. do 9. aprila održat će se takmičenje u šahu, košarci, hrvanju, kuglanju i streljaštvu“, istaknula je Deljković, te najavila od kulturnih manifestacija: tradicionalnu izložbu „Collegium artisticum“, izložbu u organizaciji Historijskog muzeja BiH te Festival gitara.

101612

Pomoćnica gradonačelnika pozvala je građane Sarajeva na druženje i kafu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom, u četvrtak, 6. aprila od 12 do 13 sati na Baščaršijskom trgu.

Istog dana, od 14 do 18 sati, ispred BBI-a centra, održat će se zabava na otvorenom pod nazivom „Volim Sarajevo“. „Program je namijenjen svim generacijama. Njegova poruka je da trebamo voljeti i više se brinuti o našem gradu. Program počinje nastupom najmlađih – dječijeg hora „Palčići“ i animatora za djecu, potom će nastupati gudački kvartet Camerata Academica, sazlija Jusuf Brkić, a završit će nastupom grupe Undergrounderi na čijem će repertoaru biti najveći hitovi sarajevske pop-rock škole“, rekao je autor ove manifestacije Nedim Lipa.

101613

Pozvao je građane Sarajeva da se pridruže ovoj manifestaciji tokom koje će biti dijeljeni baloni i bedževi sa vizualom „Volim Sarajevo“, te postavljeni Fan shopovi fudbalskih klubova „Željezničar“ i „Sarajevo“.

Novinarima se obratio i zamjenik gradonačelnika Trivić sa porukom da je obilježavanje Dana grada Sarajeva ove godine dobilo i evropsku dimenziju.

101614a

“Napravili smo novi korak ka evroatlantskim integracijama, obzirom da Sarajevo zauzima jednu od vodećih uloga kao glavni grad naše države”, kazao je Trivić.

Jutros kod At Mejdana počela akcija proljetnog čišćenja i uređenja grada

Kod At Mejdana danas je krenula akcija proljetnog čišćenja i uređenja Sarajeva u organizaciji Grada. Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka istakao je da je Grad Sarajevo inicirao ovu akciju, kako bi glavni grad Bosne i Hercegovine bio ljepši, zeleniji i čistiji i okupan dočekao svoj rođendan.

101606

„U planu je da narednih godina Grad Sarajevo u svom budžetu ima grant za sufinansiranje kantonalnih preduzeća, u cilju održavanja što ljepšeg izgleda našeg grada“, istakao je Skaka te dodao da At Mejdan kao jedna od ljepših zelenih površina koje Sarajevo ima, zaslužuje da se uredi i postave novi mobilijari.

101607

Ministar komunalne privrede i infrastrukture KS, Senad Hasanspahić kazao je da će Sarajevo dočekati svoj praznik sa očišćenim zelenim površinama, opranim ulicama, te da će već od iduće godine ovo ministarstvo kroz sveobuhvatni plan pokrenuti akciju čišćenja u martu, kako bi što uređeniji dočekali ljetnji period, a u koju će i građani biti uključeni.