Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva u Vijećnici povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva

Na Dan grada Sarajeva, u četvrtak, 6. aprila  u 19.30 sati u Vijećnici, održat će se Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva, koju će otvoriti predsjedavajući Gradskog vijeća Igor dr. Gavrić.

Pored vijećnika Gradskog vijeća, na sjednicu su pozvane i diplomate u BiH, predstavnici svih nivoa vlasti u zemlji, predstavnici boračkih organizacija, bivši gradonačelnici, dosadašnji dobitnici Šestoaprilske nagrade, te drugi gosti kao i gosti iz pobratimskih i prijateljskih gradova: Budimpešte, Dubrovnika, Zagreba, Pule, Prata, Novog Pazara i istanbulske Općine Fatih, te iz bh. gradova: Brčkog, Zenice, Mostara i Zvornika.

 Nakon prigodnog obraćanja gradonačelnika Grada Sarajeva Abdulaha Skake, uslijedit će proglašenje i dodjela  priznanja i nagrada u 2017. godini.

Sjednica će biti obogaćena umjetničkim programom.

Građani Sarajeva, svečanost iz Vijećnice, moći će pratiti u direktnom TV prenosu na BHT 1, TVSA i N1.

Odavanje počasti i polaganje cvijeća na Dan grada Sarajeva

Delegacija Grada Sarajeva, koju čine gradonačelnik Abdulah Skaka, zamjenici gradonačelnika Ivica Šarić i Milan Trivić, predsjedavajući Gradskog Vijeća Igor Gavrić, zamjenice predsjedavajućeg Mira Jurić i Edina Gabela, gradski vijećnici, zajedno će s gostima iz pobratimskih i prijateljskih gradova: Budimpešte, Dubrovnika, istanbulske Općine Fatih, Novog Pazara, Prata, Pule i Zagreba, na Dan grada Sarajeva, u četvrtak 6. aprila, položiti cvijeće i odati počast šehidima i poginulim braniteljima grada Sarajeva:

 09:00h Vječna vatra

09:30h Šehidsko mezarje „Kovači“ i Mezar Prvog predsjednika RBiH, Alije Izetbegovića

10:00h  Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

10:10h  Mezari ubijenih policajaca u Velikom parku

10:30h  Gradska groblja Lav, Sv. Josip, Sv. Marko i Mezarje Stadion (Koševo)

10:30h  Bista Vladimir Perić Valter

11:00h  Spomen-park „Vraca“

11:00h  Staro Jevrejsko groblje

11:30h  Centralno spomen-obilježje, Općina Novi Grad

Pozivamo Vašeg novinara i fotoreportera/snimatelja da zabilježi ovaj događaj i o njemu informiše javnost.

Za 6. april, „Kafa s gradonačelnikom“, te zabava na otvorenom „Volim Sarajevo“

Povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva, održat će se po prvi put druženje gradonačelnika sa građanima Sarajeva pod nazivom „Kafa sa gradonačelnikom“ i zabava na otvorenom – „Volim Sarajevo“.

Kafa sa gradonačelnikom“ održat će se u četvrtak, 06.04.2017. godine na Baščaršijskom trgu (plato ispred džamije), od 12.00 do 13.00 sati gdje će građani i turisti grada moći da se druže sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom i njegovim zamjenicima Milanom Trivićem i Ivicom Šarićem, kao i da popiju bosansku kafu i počaste tradicionalnim poslasticama.

Istog dana, na platou ispred BBI Centra, u periodu od 14.00 do 18.00 sati, održat će se zabava na otvorenom „Volim Sarajevo“. U programu učestvuju dječiji hor „Palčići“ i animatori za djecu, gudački kvartet Camerata Academica, sazlija Jusuf Brkić, te grupa Undergrounderi na čijem će repertoaru biti najveći hitovi sarajevske pop-rock škole. Tokom cijelog trajanja ovog događaja dijelit će se baloni i bedževi sa vizualom „Volim Sarajevo“, te biti postavljeni Fan shopovi fudbalskih klubova „Željezničar“ i „Sarajevo“.

Molimo Vašeg novinara i fotoreportera/snimatelja da zabilježe ovaj događaj, te da putem svojih medijskih kuća pozovete građane Sarajeva na ove manifestacije

Izložba „Šta nam Vraca pričaju o prošlosti grada?“ na Spomen-parku Vraca

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Igor Gavrić će na Spomen parku Vraca, nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti u četvrtak 06.04.2017. godine u 11.00 sati, otvorit izložbu pod nazivom „Šta nam Vraca pričaju o prošlosti grada“.

Historijski muzej BiH, u saradnji sa Gradom Sarajevom, realizira izložbu kao dio zvaničnog Programa obilježavanja Dana grada. Cilj izložbe je da se prikaže historijski značaj lokaliteta Vraca u periodu od 1941. do 1945. godine.

 U periodu od 07.04.-09.05.2017. godine, izložba „Šta nam Vraca pričaju o prošlosti grada?“, bit će postavljena na fasadi Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Pozivamo Vašeg novinara i fotoreportera/snimatelja da zabilježi ovaj događaj i o njemu informiše javnost.

Ekipno prvenstvo osnovaca u šahu povodom Dana grada Sarajeva

Pomoćnica gradonačelnika za obrazovanje, kulturu i sport Amina Deljković će u četvrtak, 06.04.2017. godine u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine s početkom 09.00 sati, otvoriti tradicionalno Ekipno prvenstvo osnovaca u šahu, povodom Dana grada Sarajeva.

Na turniru će učestvovati 30 ekipa sa 150 učenika iz osnovnih škola sa područja četiri gradske općine. Najboljim ekipama bit će uručeni  pehari, medalje, diplome kao i šahovske knjige.

Tehnički organizator turnira je Šahovski klub „Stari Grad“, a pokrovitelj Grad Sarajevo.

Pozivamo Vašeg novinara i fotoreportera/snimatelja da zabilježi ovaj događaj i o njemu informiše javnost.

Delegacija Grada Sarajeva položila cvijeće na spomen-ploču kod Višegradske kapije

Zamjenik gradonačelnika Milan Trivić  zajedno s predsjedavajućim Gradskog vijeća Igorom Gavrićem i zamjenicama predsjedavajućeg, Mirom Jurić i Edinom Gabela su polaganjem cvijeće na spomen-ploču kod Višegradske kapije na Vratniku, obilježili 5. april, dan kada su 1945. godine partizanske snage ušle u Sarajevo i oslobodile ga.

101626

Nakon odavanja počasti, zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić se, na tradicionalnom skupu održanom u Domu kulture „Vratnik“, obratio prisutnima govoreći o antifašizmu i zajeničkom životu, vrijednostima koje baštinimo i s kojima možemo ući u Evropu.

Delegacija Grada Sarajeva sa Klubom Sarajlija iz Dubrovnika položila cvijeće na Mostu stradanja Suade Dilberović i Olge Sučić

Predsjedavajući Gradskog vijeća, Igor Gavrić sa zamjenicama Mirom Jurić i Edinom Gabela, u ime Grada Sarajeva, danas je odao počast i položio cvijeće na mostu stradanja heroina Dubrovčanke Suade Dilberović i Sarajke Olge Sučić, upamćenih po hrabrosti i odlučnosti da u mirnim demonstracijama 1992. godine, zajedno sa svojim sugrađanima, zaustave zlo koje se nadvilo nad njihovim Sarajevom.

„Stradanje nedužnih žrtava Olge i Suade označilo je početak apokalipse, stradanja grada Sarajeva koje je trajalo četiri godine. Ovo je samo mala, simbolična kap onoga što je Sarajevo doživjelo prije 25 godina. Važno je i napomenuti da su obični ljudi poput Olge i Suade bez ikakvog razmišljanja stali u odbranu tradicije Sarajeva, komšijskog duha prijateljstva, suživota i da kažu da je Sarajeva bilo i bit će“, rekao je Gavrić.

101623

Delegacija Kluba Sarajlija iz Dubrovnika je zajedno s predstavnicima Grada Sarajeva, požila cvijeće i odala počast ovim hrabrim ženama.

Na tradicionalnoj izložbi „Collegium Artisticum“ izlagalo 184 umjetnika

U galeriji Collegium Artisticum, povodom Dana grada Sarajeva, večeras je otvorena tradicionalna godišnja izložba „Collegium Artisticum“, u organizaciji članova i članica Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH), a pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva. Na svečanosti otvorenja, u ime Grada Sarajeva, obratio se zamjenik gradonačelnika Ivica Šarić.

2

Izložba predstavlja godišnju produkciju članova i članica Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH), Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH) i Asocijacije arhitekata u BiH (AABiH), te posjeduje karakter kolektivnosti kao vrijednost koju treba njegovati. Izložba je okupila 184 autora iz cijele BiH.

3

Izložba će biti otvorena za posjete do 25. aprila, svaki dan (osim nedjelje) u terminu:

od ponedjeljka do petka u periodu od 10.00 – 18.00 sati i subotom od 10.00 – 14.00 sati.

 

Program zabave na otvorenom “Volim Sarajevo” povodom Dana grada Sarajeva

14:00 – 14:30 –Nastup dječijeg hora Palčići

14:30 – 15:00 – Nastup DJ Katze

15:00 – 15:30 – Nastup animatora

15:30 – 16:00  – Nastup DJ Katze

16:00 – 16:30 – Nastup animatora

16:30 – 17:00  – Nastup DJ Katze

17:00 – 17:30 – Nastup gudačkog kvarteta Camerata Academica

17:30 – 18:00  – Nastup DJ Katze

18:00 – 18:30 – Nastup izvođača sevdaha / sazlije Jusufa Brkića

18:30 – 19:00  – Nastup DJ Katze

19:00 – 20:00 – Nastup grupe Undergrounderi

20:00 – KRAJ PROGRAMA

Napomena: Tokom cijelog trajanja događaja bit će dijeljeni baloni i bedževi sa vizualom„Volim Sarajevo“, a na Trgu djece Sarajeva bit će postavljeni i FAN Shopovi fudbalskih klubova Željezničar i Sarajevo.